‘Villabelasting’? Iedereen met een eigen huis kent het Huurwaardeforfait, fiscaal ‘inkomen’ dat op de aangifte bij je inkomen wordt opgeteld en daar betaal je dus -inderdaad- Inkomstenbelasting en Premie Volksverzekeringen over (of je krijgt minder terug op je hypothecaire rente). De hoogte van de Huurwaardeforfait is afhankelijk van de waarde (WOZ) van je huis, dus hoe prijziger dus je huis, hoe hoger de bijtelling.
Voor hele dure huizen (dat wil zeggen met een WOZ-waarde van meer dan € 1.310.000) geldt er echter een veel hoger bijtellingspercentage, geen 0,35%, maar 2,35% over de meerwaarde boven die 1,31 miljoen (ander woord daarvoor dus: villabelasting) en dat verschil tikt nogal aan natuurlijk. Nou zijn er natuurlijk nou ook weer niet zoveel huizen met een waarde van meer dan 1,31 miljoen (een schatting: 3,5% tot 4% van alle huizen), maar door de stijging van de huizenprijzen worden het er langzaamaan wel steeds meer. En dus…. wordt -net als bij de Box3-perikelen- het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens erbij gehaald. Of de bedenkers van dat verdrag zich dit allemaal bedacht hebben toen weet ik niet, maar uit dat verdrag kunnen we blijkbaar veel putten aan rechtszaken tegen onrecht.
Overigens (over miljoen gesproken): volgens een Zwitserse bank telt Nederland momenteel zo ’n 1,23 miljoen miljonairs. Maar -aldus de bank- gaan dat er minder worden: 1,18 miljoen, dus zo ’n 50.000 mensen (of huishoudens beter opgeschreven) raken binnenkort hun miljoenenstatus kwijt.