Nieuwe Pensioenwet: de eerste rechtszaken zijn begonnen

Je zult er vast wel iets van hebben meegekregen: de regering heeft de oude Pensioenwet ingrijpend verbouwd en dat heeft verregaande gevolgen voor zowel de pensioenfondsen als de pensioengerechtigden. Heel kort samengevat komt de nieuwe wet erop neer dat de collectieve basis onder alle pensioenen aanzienlijk wordt verkleind en iedere pensioengerechtigde een eigen ‘potje’ krijgt waaruit zijn/haar eigen pensioen betaald gaat worden. Alleen voor heel bijzondere situaties is er dan nog een collectief verzekerd risico (c.q. uitkering).

Het aanpassen van al die individuele aanspraken in persoonsgebonden ‘potjes’ heet ‘invaren’ en is natuurlijk een operatie van gigantische proporties: van iedere verzekerde moet worden vastgesteld wat er aan premie betaald is in het verleden. (Toekomstige) pensioengerechtigden hebben soms bij heel verschillende werkgevers gewerkt en waren dus aangesloten bij heel verschillende pensioenverzekeraars/fondsen. Ga er maar aan staan.
Dat dit ‘invaren’ naar alle waarschijnlijkheid tot nogal wat kwesties, vragen, problemen en onduidelijkheden gaat zorgen is te verwachten en de eerste rechtszaken erover zijn al aan het ontstaan. En vele zullen er nog volgen.
Heb je ook zo ’n pensioen? Let op uw saeck!!