Wie kent ‘m niet: de KvK. Al jáááren (sinds 1803, voor wie het weten wil – dankzij Napoleon) aanwezig. Niet altijd aanwezig tot groot plezier van alle ondernemers trouwens. Sinds een paar jaar (na het afschaffen van de verplichte jaarlijkse bijdrage voor bedrijven) is de KvK nogal zoekende: hoe komen ze aan geld en wat is hun functie en nut eigenlijk?
Via allerlei ‘adviezen’, cursussen en aanverwante activiteiten probeert de KvK voor zichzelf een plekje op ‘de markt’ te veroveren, maar de belangrijkste functie (en geldbron) is en blijft het beheer van het Handelsregister. Het kost geld om daarin te komen en het kost geld om er informatie uit te krijgen want het is natuurlijk een enorm interessante database voor adverteerders en (je kent ze vast, ze bellen regelmatig) telemarkeringbedrijven.
Al jaren is er een veldslag gaande om de gegevens in dat Handelsregister en dan met name over de vraag of die gegevens a) niet gewoon openbaar zouden moeten zijn en b) gratis. Ja, vindt bijvoorbeeld Stefan de Konink. Nee, vindt de KvK zelf. En dat lijkt de regering ook te vinden en dat is ook geen wonder: het ministerie van EZ betaalt de KvK jaarlijks 107 miljoen subsidie (Zo, 107 miljoen!). En dus -vindt EZ- mag alleen de KvK beschikken over (en geld verdienen dus ook met) die gegevens. Er is een internetconsultatie gedaan (inmiddels gesloten, met nog onbekend resultaat) en het wachten is op het indienen van het wetsvoorstel. Wedden dat…?