Accountants zijn ‘hot’…..

Afgelopen week las ik twee bijzondere berichten. Volgens detacheerder ‘Yacht’ stijgt de vraag naar mensen uit de administratieve & fiscale sector ineens heel erg snel, met +43% zelfs. AdNWeb YoungAccountantsHet zal je ook niet ontgaan zijn: aan de andere kant het  nieuws dat de Belastingdienst (op termijn) 5.000 banen schrapt. Er werken bij de Belastingdienst nu ongeveer 30.000 mensen, dat is dan dus -17% (met overigens als relativerende kanttekening dat er (op korte termijn) 1.500 ICT-specialisten worden aangenomen). Tiswat.

Dat er ineens veel vraag is naar cijferspecialisten is op zich niet zo heel raar: de economie groeit weer, horen en lezen we overal. En dat die vraag vooral bij een luxe uitzendbureau terecht komt is ook niet vreemd: werkgevers zullen de stap naar vast personeel nu nog niet zo snel zetten en gezocht worden vooral hoogopgeleide specialisten.

Dat er bij de Belastingdienst wordt ingekrompen is misschien vreemd (want zie hierboven; komt er niet meer werk aan?). Aan de andere kant is er bij de overheid in het algemeen een bijna ongebreideld vertrouwen in automatisering en dat is de belangrijkste reden voor die inkrimping: men wil dat er bij de Belastingdienst effectiever gewerkt gaat worden door het -beter, en meer- koppelen van bestanden. Minder ouderwets hand- en controlewerk dus: kennissystemen moeten fouten en fraude uit de aangiften gaan halen door de gegevens daaruit naast andere gegevens te zetten. Gegevens van de Belastingdienst zelf natuurlijk (en dan is dit natuurlijk handig: bijna iedereen zit inmiddels in de database(s) van de Belastingdienst). Maar ook andere instanties en bedrijven (verzekeraars, banken, uitkerende instanties, ….) hebben interessante gegevens.

1,1 Miljard
In de volkskrant van zaterdag 23 mei 2015 wordt onze StasFin Wiebes geciteerd: de Belastingdienst heeft als doel “zoveel mogelijk van de verschuldigde belasting innen”. We weten het natuurlijk niet, maar geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 2 miljard aan belastinggeld wordt misgelopen (de beroemde, beruchte Tax Gap). Dat lijkt veel geld, is het trouwens ook. Maar de overheid haalt ieder jaar zo ’n 250 miljard op aan belastingen en premies en dan is 2 miljard ook weer niet zo ’n schrikbarend hoog bedrag.
Volgens een “voorzichtige schatting” gaat de omvorming tot een ‘lean and mean’ geautomatiseerde Belastingdienst 1,1 miljard kosten (….. hoor ik daar een volgende Parlementaire Enquête aankomen…?). De extra opbrengst wordt geschat tussen de 750 miljoen en 2 miljard per jaar.

Kafka?
Er is (lijkt?) op zich natuurlijk niets mis met het koppelen van allerlei bestanden. Dat kan nu ook al, met de hand+ogen wel te verstaan. Uit lang vervlogen tijden herinner ik me nog een bespreking op het belastingkantoor. In de kamer van de belastingambtenaar lagen enorme stapels dossiers, bijna tot aan het plafond. De glimlachende ambtenaar zei: “heb je niet gelezen dat de bestanden van ons en de Sociale Dienst aan elkaar gekoppeld gaan worden? Die koppeling ben ik….”.
Ongevaarlijk vind ik die koppeling niet. Ergens een foutje in die ontzagwekkend grote bits- en bytesverzamelingen en/of in het koppelingsprogramma en iemand die zich van geen kwaad bewust is….: Kafkaëske toestanden.