Sinds (eind) 2021 (en eigenlijk al veel langer) zijn we aan het improviseren met het heffen van belasting op vermogen, dat is bekend bij alle betrokkenen. Vanaf 2028 moet er een nieuwe wet zijn die dat allemaal definitief gaat regelen en in de tussentijd doen alle akela’s hun best. Die nieuwe wet is nu in de maak en begint onderweg al scheuren te vertonen: de PVV is tegen. Niet tegen het hele idee of de hele wet, maar tegen het onderdeel waarin ook ongerealiseerde vermogenswinsten belast worden. Basisidee PVV: aandelen (e/o 2e huis, of crypto ‘s) met winst verkocht en over die winst belasting betalen: prima. Maar zolang niet verkocht, dan ook geen belasting betalen over een theoretische (en ongerealiseerde) winst.
Dat gaat dus nog spannend worden. Of niet, dat weet je tegenwoordig maar nooit.
Een andere lopende kwestie is dat improviseren: wat gebeurt er tussen 2021 en 2028? De regering heeft daar nu een voorstel voor: de ’tegenbewijsregeling’. Standaard is de huidige forfaitaire heffingsregeling, maar als die onterecht uitwerkt (als in: teveel belasting want minder rendement dan het forfait) mag de belastingplichtige dat aantonen en als dat lukt komt er een lagere aanslag. Best weer ingewikkeld dus allemaal.
De organisaties van belastingadviseurs waarschuwen alvast voor rechtszaken. Ik schreef het hier eind 2021 al: ‘en het bleef nog lang onrustig in belastingland’.