Nieuw: agenda voor werkend Nederland

Is die er dan, zo ’n agenda? Nee, maar die gaat er wel komen als het aan de regering ligt. De agenda bevat nogal wat ideeën en plannen waarin ons hele werkende leven wordt ‘geregeld’. Owjee, denk ik dan…., echt ons hele leven? Ambitieus! Maar hoe dan ook: hier denken ze in Den Haag aan, dat is toch een toch behoorlijke waslijst aan kwesties die aangepakt gaan worden. Zelfs het antwoord op de nijpende vraag of iemand wel echt als zelfstandige werkt komt aan de orde zie ik.

We wachten al die plannen rustig af, toch? Aan goede bedoelingen ontbreekt het niet, de Haagse praktijk kennende zal er wel weer een vele pagina ’s omvattend gedrocht uit de bus komen. Met vast ook een paar nuttige zaken erin en verder veel in te vullen formulieren.

(Schijn-)zelfstandigheid, iedereen wordt wakker?

Heb ik je die anekdote uit mijn jongere jaren wel eens verteld? Tijdens mijn NIMA-opleiding liepen we in de pauze naar buiten met een docent organisatieleer, de man werkte bij een organisatie-adviesbureau. Een medestudent vroeg hem wat hij nu eigenlijk als de kern van zijn werk zag. De man keek rond, liep naar een paar bomen en klapte hard in zijn handen met als resultaat dat tientallen vogels piepend en fluitend weg fladderden. Dat is wat ik doe, zei de man. De medestudent zei: maar de meeste vogels zitten al weer terug in de boom. De docent: ja, maar niet allemaal, de meeste zitten nu op een andere plek en ze zijn nu allemaal wakker en alert.

Aan dit verhaal moet ik de laatste tijd nogal eens denken als het gaat over de mededeling van de Belastingdienst waarin het einde van het handhavingsmoratorium per 2025 wordt aangekondigd: iedereen (nou ja, iedereen) wordt wakker en begint rond te fladderen. Ik las dat de helft (de helft!) van het bedrijfsleven verwacht hierdoor minder zzp ‘ers in te gaan huren, dat is nogal wat. Of die soep zo heet …, geen idee, maar impact heeft het. Ik zag ook een discussie/forumpagina op Higherlevel met de nodige testen, meningen en visies.
Ook de Belastingdienst is inmiddels toch wat geschrokken van al dat rumoer en waarschuwt voor ‘foute adviezen‘.
Inmiddels duiken er dus ook allerlei ’testen’ op waaruit zonder twijfel vastgesteld kan worden of iemand al dan niet zelfstandig werkt, zoals deze. Ken je die van ‘wij van WC-eend….’?
Ik snap het: de tijd wordt krap, maar graag dit in het hoofd houden graag!

Hypothecaire leningen inmiddels bijna € 350.000 gemiddeld

‘We’ lenen steeds meer geld om een huis te kunnen kopen. Volgens financieel bemiddelaar de Hypotheker ligt het leenbedrag inmiddels bijna op € 350.000. Logisch natuurlijk, de huizen wordt steeds duurder en dus is er ook steeds meer geld nodig. Toch? Of is het misschien andersom: omdat er steeds meer geleend kan worden stijgen de huizenprijzen (wet van vraag en aanbod, klassiek geval: kopers hebben meer geld en dus stijgt de prijs).

In de provincie Utrecht heb je blijkbaar het meeste geld nodig, in Zeeland en Drente het minste. Citaat: “Doordat doorstromers de overwaarde op hun vorige woning gebruiken om over te stappen naar een grotere woning neemt het verschil tussen de marktwaarde en het gemiddelde hypotheekbedrag toe. Doorstromers kunnen een lagere hypotheek afsluiten, maar starters betalen de volle mep.” Oftewel: voor starters ligt het te lenen bedrag hoger dan het gemiddelde.

Nieuwe subsidieregeling: ‘Meer uren werkt’

We hebben in NL een probleem op de arbeidsmarkt: de hoeveelheid werk die er ligt is (veel) groter dan het aantal mensen die dat werk kunnen en/of willen doen, dat is geen nieuws. Ook geen nieuws: een belangrijke factor daarin is het gegeven dat er in NL veel parttime gewerkt wordt, meer in ieder geval dan in vele andere landen. Als je het aantal mensen dat kan en/of wil werken niet snel veel groter kunt maken, kun je natuurlijk ook proberen de mensen die wel werken meer uren te laten werken. Toch?

Dat meer werken is het idee achter een nieuwe subsidieregeling die vanaf 01 januari 2025 bestaat: ‘Meer uren werkt‘. Ik heb niet de hele regeling doorgelezen, ze hebben het (weer) voor elkaar gekregen om er 78 bladzijden tekst van te maken en ik heb wel wat beters te doen. Ik begrijp wel dat de subsidieregeling alleen bedoeld is voor de sectoren onderwijs, kinderopvang en zorg & welzijn, dus het ‘gewone’ bedrijfsleven mag er blijkbaar wel aan meebetalen, maar ervan profiteren niet. Bijzonder weer.
Snel door de regeling bladerend zie ik ook dat er geld beschikbaar is voor onderzoek, overleg en bijzondere situaties (zoals mantel zorgende werknemers). Veel mensen die wat weten van de arbeidsmarkt klagen al jaren over het feit dat het fiscaal vaak niet loont om meer te gaan werken: de marginale belastingdruk is hoog en de eventuele toeslagen dalen heel snel bij meer gaan werken en mensen kunnen tegenwoordig heel goed rekenen: wat heeft het immers voor zin om meer te gaan verdienen als je dat meerdere vervolgens in zijn geheel (of grotendeels) aan de overheid moet afstaan. Ik heb in de nieuwe regeling nog even gezocht naar een oplossing voor die kwestie, maar ik vond ‘m niet.

Belastingrente: terecht of onterecht hoog?

Het begint langzaamaan een pijnlijke kwestie te worden: de Belastingrente. De belastingrente is de rente die je aan de Belastingdienst betaalt als je ’te laat’ je belastingen afdraagt. Voor de Inkomsten- en Vennootschapsbelasting betekent ’te laat’ dat wat te weinig betaald is rentedragend gaat worden vanaf 01 juli van het belastingjaar. Dus: moet je over 2024 Inkomstenbelasting (bij-)betalen en is dat nog niet (helemaal) via een Voorlopige Aanslag vastgesteld op 01 juli 2024, dan betaal je over het tekort belastingrente.
Ook de Omzetbelasting (Btw), Loonbelasting en heel veel andere belastingsoorten kennen de belastingrente. En die is niet misselijk, die rente: 7,5% en voor de Vennootschapsbelasting zelfs 10%.
Krijg je overigens ook belastingrente als je teveel betaald hebt? Nope, zo gek zijn ze in Den Haag nou ook weer niet.

Maar…. alle hoop is nog niet vervlogen: er lopen inmiddels verschillende rechtszaken tegen die (vorm en hoogte van) renteheffing, uitspraken met (tot nu toe) tegenstrijdige oordelen. Het wachten is dus (weer) op de definitieve uitspraak van de Hoge Raad, over een jaartje of 3 a 4. Net zoals bij de Box3-perikelen, dus we gaan vast zoeken in het EVRM.

We doen het goed, maar zijn niet modern genoeg

Grappig onderzoek(je) van Exact met als resultaat dat ‘we’ (boekhouders, administratiekantoren) het prima doen (eindcijfer een 8), maar het mag allemaal wel wat innovatiever (eindcijfer een 6,5). Een onderzoek van Exact dus, die verkoopt (o.a.) innovatie (je kent die van WC-eend?).

Maar desalniettemin: we nemen het ter harte, toch?
Nou… ja en nee. Het inspelen op alle technologische veranderingen bij klanten is natuurlijk heel belangrijk, maar nogal eens bijna onmogelijk. De kerntaak (boekhouden) gaat via zo ’n 350 verschillende boekhoudpakketten in NL en het is natuurlijk totaal onmogelijk om die allemaal voldoende en efficiënt te beheersen. Feit is is dat onze klanten vaak hele goede redenen hebben om voor een bepaald pakket te kiezen (bijvoorbeeld vanwege koppelingen met andere belangrijke software, of vanwege het kleurtje). Feit is ook dat de uiteindelijke afwerking daarvan (in de boekhouding) wel in- en overzichtelijk moet blijven voor onze kant van het verhaal. De pakketten verschillen, vooral in technische zin, vaak enorm van elkaar en dan kunnen wij van onze kant daar dus niet snel, efficiënt en doelmatig mee werken als we daar geen ervaring en handigheid mee hebben. Heb je 100 klanten die alle 100 een ander pakket gebruiken dan wordt je niet oud in dit vak.
Ja en nee dus: we zoeken naar een gezond midden. En dat is zeker niet altijd Exact.

(Schijn-)zelfstandigheid: Belastingdienst maakt haar kader bekend

Na het MinSoZa (zie eerder op dit weblog) heeft nu ook de Belastingdienst haar uitgangspunten (het ‘beslis- en afwegingskader’) voor de handhaving vanaf 01 januari 2025 bekend gemaakt, zie hier. Echt veel nieuws staat daar ook niet in, maar men heeft wel erg de best gedaan om het kort en helder op te schrijven. Nadeel daarvan is dan wel weer dat er geen ruimte is voor de echt ingewikkelde gevallen (en dat zijn er nogal wat), dat wordt dan aan de ‘praktijk’ (en dus uiteindelijk de rechterlijke macht) overgelaten.

Mooie vondst ook ‘holistische toets’, wie dat begrip opzoekt begrijpt hoe ingewikkeld we het met z ’n allen inmiddels gemaakt hebben. De overheid gaat ons ook verder helpen met een tweetal webinars (beide op 14 november) over deze hele materie: eentje voor de opdrachtgevers/werkgevers en eentje voor de opdrachtnemers/werknemers. Doe er je voordeel mee en (advies) bekijk ook vooral ook het andere webinar, niet alleen het webinar dat op jouw situatie van toepassing is. Leerzaam. Bedenk tegelijk ook: dit zijn de standpunten van de Belastingdienst nu en die Belastingdienst blijkt achteraf ook niet altijd gelijk te krijgen.
De eerder genoemde praktijk begint inmiddels al te bewegen: de PO-Raad stelt vast dat veel ‘zzp-docenten’ feitelijk schijnzelfstandigen zijn. En achhejeetje…. en tja…..

Box 3: plan van aanpak in te zien

Ik schreef het hier 2 weken geleden al: de Belastingdienst werkt aan een plan van aanpak voor het oplossen van de Box 3-perikelen. De brieven voor de betrokken belastingplichtigen worden inmiddels rondgestuurd (2,5 miljoen, dus dat duurt even) en er is een webpagina opgetuigd met alle info die de Belastingdienst graag kwijt wil. Mooi, mooi, we komen er wel.

Voor de doe-het-zelvers: hier vind je die info-pagina van de Belastingdienst.
Ik ga voor mijn klanten deze maand (november) eens kijken wat nuttig en noodzakelijk is en dat wordt nog een hele puzzel (weet ik nu al). Je hoort.

Problemen tussen banken – verenigingen & stichtingen

Het speelt al (veel) langer en het wil blijkbaar maar niet opgelost worden: de zware taak die banken (en verzekeraars) van onze overheid opgelegd hebben gekregen om als ‘oom agent’ alles en iedereen in de gaten te houden; uitkijken naar boeven (en vooral hun witwassers), terroristen en ander gespuis.

Want hoe doe je zoiets? Daar sta je dan als bank, voor een gigantische hoeveelheid financiële data en daar zit dan mogelijk ergens iets in verstopt. Inderdaad, ik hoor je denken: de naald in de hooiberg. Met welke boodschap stuur je je geheel geautomatiseerde robotjes die stapel data in? En wat doe je als die robotjes met iets terugkomen: gelijk ingrijpen of eerst zelf kijken? Ik begrijp dat er inmiddels ruim 20.000 mensen binnen de banken bezig zijn met dit werk en dan nog ontstaan er blijkbaar veel problemen.
Big Brother = Watching You, sort of.
Hou vol. Meer kan ik er helaas ook niet van maken. En bedenk: het zijn niet de banken die dit willen.

Belastingdienst accepteert ongezien 11.500 bezwaarschriften

Bijzonder. StasFin Idsinga (inmiddels exit) deelt mee dat de Belastingdienst zo ’n 11.500 bezwaarschriften ongezien accepteert en de claim dus toewijst. Zo! Dat is dan tegelijk dus ook jammer voor alle andere bezwaarmakers. Waar die bezwaren dan over gaan (of gingen) wordt helaas niet duidelijk.
Ik citeer: “Hierdoor wordt de invorderingskosten van aanmaningen en dwangbevelen voor deze bezwaarmakers kwijtgescholden, wat tussen de € 3 en € 11 miljoen kost. De oorspronkelijke vordering blijft wel staan”.

Die laatste opmerking snap ik dan weer niet, maar goed.
Even rekenen: tussen de € 3 en € 11 miljoen, stel € 7 miljoen op 11.500 bezwaarschriften, dus gemiddeld ietsje meer dan € 600 per stuk. Ach ja.