De FIOD (ik blijf de Italiaanse term daarvoor toch mooier vinden: Guardia di Finanza), de instantie die de grote(re) financiële en fiscale fraude en criminaliteit moet opsporen en aanpakken (de kleine(re) visjes worden door de Belastingdienstdienst zelf opgespoord en aangepakt).
Bij die FIOD werken zo ’n 1.750 mensen in 16 vestigingen. Zoals alle instellingen schrijft ook de FIOD eens per jaar zijn wederwaardigheden op in een jaarverslag, het jaarverslag 2023 verscheen vorige week.
Ook zo ’n jaarverslag is natuurlijk leerzaam, of op zijn minst interessant. Om tot de kern te komen moet je je wel worstelen door het nodige modernistische managementgebrabbel, maar als je dat lukt vind je toch wel wat wetenswaardige gegevens. Dus heb je een half uurtje over?
Nauw verbonden met fiscale opsporing las ik dat de ‘antiwinstdrainagemaatregel‘ (zo, dat is nog eens een goed scrabblewoord!) is geactualiseerd. Het artikel daarover begint met de zin: “Het nieuw besluit vermeldt nu dat de aftrek van rente in het kader van de antiwinstdrainagemaatregel niet met een beroep op fraus legis is te weigeren als een geslaagd beroep is gedaan op de zogenoemde dubbele zakelijkheidstoets”.
Tot slot over onze overheid die zich inspant om al het kwaad uit de wereld te bannen dan nog dit: een heel wetsontwerp gereduceerd tot één maatregel.