“We zijn druk met iets wat helemaal niets oplevert”

Een hartenkreet uit mijn vakgebied: nogal wat werk dat wij doen, of beter: moeten doen, is eigenlijk zinloos, administratief theater en/of fiscaal voorgeschreven ketelmuziek. Inderdaad, ook ik vraag me soms wel eens af waarom ik iets zit te doen, wat het nut ervan is en ik trek mijn wenkbrauwen soms op als ik dat dan ook nog moet factureren ook.

Ik kan vele voorbeelden uit mijn dagelijkse werk noemen, maar dat ga ik maar niet doen; het helpt toch niks. Een mooi nog komend voorbeeld is wat deze week op mijn voorpagina staat: de komende wet VBAR. Een ander voorbeeld zijn de komende ViDA-maatregelen (VAT in the Digital Age), VAT staat dus voor Btw (of eigenlijk: Omzetbelasting) want het moet natuurlijk allemaal weer in het Engels (later nog even opzoeken hoe de Fransen en Duitsers dat noemen, of de Belgen).
Laat deze zin over zaken doen over de grens bijvoorbeeld even tot je doordringen: “Binnen tien werkdagen moeten leveranciers en dienstverleners data van de facturen rapporteren bij de fiscus. De afnemer moet dat eveneens doen nadat hij de factuur heeft ontvangen. Hij heeft daarvoor vijf dagen de tijd. Zo kunnen de fiscale autoriteiten mismatches traceren”. Een geweldig idee, toch?
Deels gebeurt dat nu overigens natuurlijk al: lever je (Btw verlegd) aan een afnemer in een ander EU-land dan moet je dat aangeven (ICP) en dat levert nu soms al een hoop extra werk op.

Oplossing problemen alleenverdieners via gemeenten?

Mensen die alleen wonen en dus ook alleen verdienen hebben het nogal eens financieel moeilijker dan tweeverdieners. Dat heeft natuurlijk te maken met het simpele gegeven dat twee inkomens op één adres vaak meer financiële ruimte geeft, maar ook met het gegeven dat veel regelingen (fiscaal, toeslagen, e.d.) vaak niet goed werken bij alleenverdieners.

De overheid heeft het plan om die kwestie vanaf 2028 ‘fundamenteel op te lossen’. In de tussentijd moeten de gemeenten te hulp schieten. Alleen weten die gemeenten de ‘probleemgevallen’ moeilijk te vinden en daarom wil de regering dat de Belastingdienst (die toch al niks te doen heeft) tijdelijk gegevens van de mogelijke ‘probleemgevallen’ uit haar bestanden filtert en doorgeeft aan de gemeenten (die toch al niks te doen hebben) die dat via een aanpassing van de Participatiewet (vroeger ‘Bijstand’ geheten) moeten gaan betalen.

Voorstel wet (schijn-)zelfstandigheid naar de Raad van State

Toch bijzonder, zo ’n ‘demissionaire’ regering. Die mogen (als ik het allemaal goed begrijp) alleen ‘op de winkel passen’, maar in hun laatste dagen regelen ze nog van alles en nog wat en dat ‘van alles’ had best nog wel even kunnen wachten op de nieuwe regering. Maar goed, ik zal het wel niet goed snappen dan.
Afgelopen week stuurde die regering het (wat aangepaste) wetsontwerp Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) voor advies naar de Raad van State.

Een beetje snappen doe ik die haast dan ook wel weer, die wet moet eind 2024 klaar zijn omdat vanaf 2025 de overheid weer wil gaan ‘handhaven’ en dan moeten er natuurlijk wel regels zijn om te handhaven. Een belangrijke(re) rol in de VBAR gaat het uurtarief spelen: een te laag uurtarief kan een rechtsvermoeden van werknemerschap geven, met alle gedoe van dien (het zoemt in mijn vakgebied inmiddels overigens al van mogelijke ‘oplossingen’ voor deze wettelijke beperking, we gaan het allemaal zien).
Een zwaarwegende factor in deze hele operatie is dat de overheid met lede ogen aanziet dat er steeds meer kleine zelfstandigen komen waarvan je je inderdaad soms/nogaleens (*) kunt afvragen hoe zelfstandig die wel zijn.
De discussie daarover barst inmiddels ook al weer een beetje los, zoals hier te lezen (een mooie woordgrap trouwens: vrije vogels versus vogelvrijen).
Anyway: de klok tikt, vanaf 01 januari 2025 wordt het allemaal anders.
Als de nieuwe regering dat ook wil dan. Maar die nieuwe regering heeft (belasting-)geld nodig, veel geld, die zullen zich dit dikke varkentje niet laten ontlopen. En bovendien ….. (tja).

FIOD, jaarverslag 2023

De FIOD (ik blijf de Italiaanse term daarvoor toch mooier vinden: Guardia di Finanza), de instantie die de grote(re) financiële en fiscale fraude en criminaliteit moet opsporen en aanpakken (de kleine(re) visjes worden door de Belastingdienstdienst zelf opgespoord en aangepakt).
Bij die FIOD werken zo ’n 1.750 mensen in 16 vestigingen. Zoals alle instellingen schrijft ook de FIOD eens per jaar zijn wederwaardigheden op in een jaarverslag, het jaarverslag 2023 verscheen vorige week.

Ook zo ’n jaarverslag is natuurlijk leerzaam, of op zijn minst interessant. Om tot de kern te komen moet je je wel worstelen door het nodige modernistische managementgebrabbel, maar als je dat lukt vind je toch wel wat wetenswaardige gegevens. Dus heb je een half uurtje over?
Nauw verbonden met fiscale opsporing las ik dat de ‘antiwinstdrainagemaatregel‘ (zo, dat is nog eens een goed scrabblewoord!) is geactualiseerd. Het artikel daarover begint met de zin: “Het nieuw besluit vermeldt nu dat de aftrek van rente in het kader van de antiwinstdrainagemaatregel niet met een beroep op fraus legis is te weigeren als een geslaagd beroep is gedaan op de zogenoemde dubbele zakelijkheidstoets”.
Tot slot over onze overheid die zich inspant om al het kwaad uit de wereld te bannen dan nog dit: een heel wetsontwerp gereduceerd tot één maatregel.

Oude belastingportaal verdwijnt

Vanaf 01 juli 2024 is het aloude en vertrouwde belastingportaal voor ondernemers opgeheven, vanaf dan is ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ de deur waardoor aangiften aan de fiscus digitaal moeten worden aangereikt. Zit je nog in dat oude portaal, op deze link staat onderaan staat een stappenplan hoe je jezelf weer fiscaal actueel kunt krijgen.

Wen er alleen niet te snel aan; er komt weer iets anders aan.


‘Den Haag’ krijgt de fiscale rechtshulp nog niet geregeld

De ‘Toeslagenaffaire’, wie kent ‘m niet. ‘We’ zijn er al jaren mee bezig, maar echt opschieten wilt het blijkbaar nog steeds niet. Los van wat er gebeurd is en hoe dat rechtgezet moet worden zijn er in ieder geval twee zaken die sinds die tijd wel zijn aangepakt. Rechters geloven de Belastingdienst (nu: Dienst Toeslagen) niet meer alleen op hun blauwe ogen en er is een plan om in de fiscale knel geraakte burgers professioneel bij te staan in hun strijd tegen de instanties.

Alleen: hoe moet die professionele ondersteuning dan geregeld (en vooral ook betaald) worden? Daarover woedt in Den Haag blijkbaar een heftige strijd tussen belanghebbenden (belanghebbenden, want het gaat natuurlijk om veel extra banen en veel extra geld). Het hele plan zou na de zomervakantie 2024 moeten gaan werken, maar of dat gaat lukken? Het lijkt er niet op.
Bijzonder is (vind ik) dan wel weer dat er allang allerlei soorten van ‘rechtshulp’ zijn, die noemen wij bijvoorbeeld belastingadviseurs, boekhouders, fiscalisten, fiscaal dienstverleners e.d. Als de eerder genoemde rechters die professionals eerder en zwaarder hadden meegewogen in hun uitspraken durf ik te stellen dat de Toeslagenaffaire heel wat milder had kunnen zijn. Ik herinner me nog levendig de vragen om hulp van vakgenoten op vakfora die probeerden hun cliënten bij te staan, maar wier werk als niet relevant terzijde werd geschoven door rechters en als onvolledig en onbetrouwbaar door de Belastingdienst werd afgedaan.
Om dat alles op te lossen gaan we dus nu weer een nieuw, duur en log apparaat bouwen. Tja.

‘Vermogenden en ondernemers betalen wel genoeg belasting’

Een tijdje geleden kwam er behoorlijk wat kritiek uit de hoek van het Centraal Planbureau: ondernemers en mensen met vermogen dragen (te) weinig bij aan de belastingpot van de overheid. Dat onderzoek krijgt dan vervolgens zelf weer kritiek, met kort samengevat: ‘onvolledig en onjuist‘.

Nou is dit ook lastige materie en het wordt al snel appels en peren vergelijken. Als de onderzoeker (het CPB dus) dan ook zelf behoort tot de belanghebbenden (c.q. de overheid) moet je altijd oppassen. Hoe dan ook: het is en blijft uiteindelijk een politieke kwestie, een politieke keuze. Het geheel toerekenen van alle in bedrijven vastgehouden winsten aan het besteedbare inkomen van ondernemers is -vind ik- wel wat erg ruimhartig geredeneerd; iedere ondernemer weet dat het zo niet werkt.

Afgelopen week las ik ook nog over het resultaat van een onderzoek naar het effect van de Zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Conclusie, aldus de onderzoekende ambtenaren: “verspilling” (van belastinggeld, bedoelen ze dan vast). Plus ook “verstoring van de arbeidsmarkt en hoge inkomensrisico ‘s”. De overheid heeft geld nodig blijkbaar.

De verplichte AOV komt er nu écht aan

Nou ja, écht. Dat duurt nog wel even en we krijgen binnenkort ook een nieuwe regering met vast weer eigen wensen en ideeën. Maar het jaren geleden ingezette proces dendert voorlopig gewoon door: de nog even zittende regering heeft het wetsvoorstel voor die verplichte AOV gepubliceerd. En zoals tegenwoordig gebruikelijk: we mogen onze mening geven via een internetconsultatie.

Voor een samenvatting van het plan verwijs ik naar de eerder gegeven link. Het is weer een bijzonder plan al met al en zoals vaker: one-size-fits all, alleen de zelfstandigen die via een B.V. ondernemen ontspringen de dans. Er komt wel een opt-outregeling voor de zelfstandigen die al een passende verzekering hebben, of die voor ingangsdatum van de wet afsluiten. Wachttijd (het zogenaamde A-risico): een jaar, dus in het eerste jaar geen uitkering. Die verzekering die ik nu wel eens via reclames zie langskomen voldoet niet aan de regels van deze wet, de premie is te laag.

Voor wie zich verder wil oriënteren op wat komen gaat verwijs ik nogmaals naar een lange draad op Higherlevel over deze kwestie: leerzaam!

Het Corona-tijdperk, week zoveel en we zijn er nog niet

Het is (of lijkt) allemaal alweer zo lang geleden: de Coronapandemie (2020-2022). Maar zo ’n 153.000 ondernemers worstelen nu nog steeds met de toen opgelopen belastingschulden (en vast ook nog andere schulden). In totaal gaat dat om zo ’n 9,6 miljard achterstallige belastingen, gemiddeld dus bijna € 63.000 per ondernemer. Zo!

De Belastingdienst houdt er ook rekening mee dat zo ’n 3,5 miljard aan achterstallige belastingen nooit meer komt, hoewel dat bedrag nog wel onzeker is. Interessant zou ook zijn te weten hoeveel Coronasteun (TOZO, TOGS, TVL, NOW, weet je nog?) onterecht is uitbetaald en dus weer terugbetaald zou moeten worden, maar dat vermeldt de StasFin helaas niet.

Magazijnen vol met webwinkelpakketjes

Afgelopen week las ik een grappig (nou ja, grappig) bericht over en van de Douane, die ‘verzuipt’ namelijk in de fiscaal af te wikkelen webwinkelpakketten uit het buitenland. Meer dan een miljard in 2023! Een miljard! En dat gaat richting de 1,5 miljard, met een gemiddelde waarde van tussen de 8 en 10 euro per stuk. Per stuk dus vastpakken, nakijken, beoordelen, belastingaanslag (btw, invoerrechten, accijnzen) opmaken en incasseren. Ga er maar aan staan!

De Douane vraagt dan ook vriendelijk, doch dringend, of het allemaal niet wat simpeler kan. Voorheen waren pakketjes tot een waarde van € 22 vrijgesteld en dat is nu niet meer zo.
Zo bijt een gulzige overheid zichzelf in de staart.