Handboek Loonheffingen 2024: tsjonge…

Het is al vele decennia een traditie: de Belastingdienst produceert ieder jaar een boekwerk met haar eisen, wensen en ideeën over hoe om te gaan met het berekenen en verwerken van de loonadministratie en alles wat daar direct en indirect mee samenhangt.
Dat handboek kun je zo gewenst hier downloaden.

Doe je dat, dan valt er een boekwerk van 548 bladzijden in je map met downloads. Het is zeker een handig en nuttig boekwerk, maar wel wat erg aan de kloeke kant; je moet er maar de fut en de tijd voor hebben. Ik liep toevallig laatst langs de stapel oude boekwerken (want wie wat bewaart, die heeft wat) in mijn archiefkamer en vond al snel dat handboek van 2005 (toen nog alleen op papier). Ouder dan 2005 zal ik vast ook nog wel ergens hebben, maar daarvoor moet ik echt gaan graven en dat ging me wat te ver. Goed, de versie 2005 dus – die heeft …… 240 bladzijden, bijna de helft dus van zijn 2024-nazaat. Ik herinner me dat nog oudere versies het met nog wel minder pagina ’s afkonden.
Misschien is dit wel een mooi voorbeeld van wat er misgaat in de hele administratieve en fiscale sector: in een kleine 20 jaar is het aantal uit te leggen en uit te werken regels dus zo ongeveer verdubbeld
.
Op naar meer dan 1.000 bladzijden in 2045? Gelukkig ga ik dat professioneel niet meer meemaken.