Terwijl de chaos over de huidige Box 3-belasting bijna met de dag groter wordt, werkt het ministerie onverdroten voort aan de nieuwe belastingheffing op (rendementen op) het privévermogen die vanaf 2027 in moet gaan. De EU wenst hier geen forfaitaire belastingheffing (meer), dus het moet anders: belastingheffing op het behaalde rendement in plaats van op de waarde. Lang was het de vraag of onder dat rendement ook vermogenswinsten gerekend moeten worden, het antwoord op die vraag is inmiddels: ja!
Er zijn ook nog wat andere veranderingen in de nieuwe wet aangebracht, zoals het schrappen van de verliescompensatie naar het verleden (wat inderdaad behoorlijk ingewikkeld zou worden), verliezen meenemen naar de toekomst blijft wel. Bijzonder is ook: het belasten van vermogenswinsten op vreemde valuta-rekeningen (en dus ook die op cryptovaluta), dat gaat dan weer een complex verhaal worden voorzie ik nu al.
Maand: januari 2024
We gaan er (bijna) allemaal weer op vooruit
Goed nieuws: we gaan er allemaal weer op vooruit in 2024. Nou ja, bijna allemaal dan. En ook nou ja: als je alleen naar de inkomstenkant kijkt, zet je daar je uitgaven tegenover zou het wel eens heel anders kunnen zijn.
En ook nou ja: volgens de berekeningen van het Nibud.
Want in die berekeningen vond ik nergens (maar misschien heb ik met mijn neus gekeken) hoe dat nou zit bij zelfstandig ondernemers. Ik schreef hier al eerder dat dat plaatje er wel eens heel wat minder florissant uit kan zien: er komen in 2024 nogal wat belastingverzwaringen aan.
En dan lees ik over mijn woongemeente ook nog dit. Tja.
Belastingheffing veranderen? Dat is veel werk en lange adem
StasFin van Rij sprak afgelopen week ware woorden (vind ik): het nu geldende belastingsysteem (werkzaam sinds 2001) is aan vernieuwing toe. Dat vernieuwen gaat alleen minstens twee regeringsperioden, dus een jaar of acht, kosten. Blijkbaar wordt er al aan gewerkt, op het ministerie hebben ze al voor 163 miljard (ik herhaal: 163 miljard, dat is een ruime 33% van alle belastingopbrengsten in een jaar) aan regels gevonden die anders kunnen of moeten. Ik neem ook aan dat ze met die 163 miljard bedoelen dat de overheid dat nu ‘misloopt’.
In de toekomst moet het allemaal ‘eenvoudiger’ en ‘met minder uitzonderingen’ worden. Maarja: dit is Nederland hè, eenvoudiger en minder uitzonderingen? Dat gaat met alle belangengroepen, lobbyisten, politieke en ambtelijke hobbyisten en al dan niet wakkere gedragsveranderaars toch wat lastig worden. Wat zeg ik: lastig? Onmogelijk. Het zal misschien zo beginnen, maar binnen de kortste tijd zijn er weer vele redenen gevonden (‘zielig’, ‘oneerlijk’, ‘niet inclusief’, ‘ongelijk’, ‘slecht voor de concurrentiepositie’) om toch maar weer wat uitzonderingen te bedenken. Zie de vele pogingen om het eenvoudiger te maken van de afgelopen decennia, wat zeg ik: de afgelopen eeuwen.
Ze moeten overigens wel opschieten met die veranderingen: voordat de generatie die nog in de computertaal Cobol kan schrijven definitief de laatste adem uitblaast.
En ach: 163 miljard, dan vallen de komende bezuinigingen van 17 miljard best mee. Appeltje, eitje.
Digitaal vergaderen krijgt regels
In de oude wereld kwamen we bij elkaar om te vergaderen, met een voorzitter en notulen. In de nieuwe wereld (vooral sinds Corona) is digitaal overleggen groot geworden. Probleem is dan wel: hoe zit het met de legitimiteit van de daar genomen besluiten? Zijn die even rechtsgeldig als de vergaderingen in de oude wereld?
Het zal ook eens niet zo zijn: daarvoor heeft de overheid nieuwe regels bedacht en opgeschreven in een wet. Of ‘wet’, het is nog een wetsvoorstel. Zo heel veel anders dan ‘vroeger’ is het allemaal nou ook weer niet, maar er zijn toch wel een paar nieuwigheden – zoals de regels voor het oproepen voor een vergadering.
Ook hier geldt (net als in de oude wereld): niet aan de formaliteiten voldaan? Dan geen rechtsgeldige besluiten.
Balansschuld Btw? Dan ook betalen
Ik zie het wel eens voorbijkomen: administratieve en fiscale doe-het-zelvers die ineens verrast worden door een naheffingsaanslag Btw. Wat is er dan vaak aan de hand? Die ondernemers hebben belastingschulden Btw op hun balans staan en die schulden kloppen niet, of sluiten niet, met de ingediende (suppletie-)aangiften.
Hoe komen die schulden daar dan? Dat heeft vele redenen, soms zelfs omdat die doe-het-zelvers hun balans niet kloppend krijgen (je weet wel: debet = credit en winstberekening II – de vermogensvergelijking – klopt niet) en het verschil maar onder het kopje ‘Btw’ wegschrijven. En/of het saldo Btw uit hun boekhoudpakket niet jaarlijks opschonen en jarenlang mee laten lopen. Voor de Belastingdienst is het dan simpel: wat niet gedekt is met aangiften wordt gewoon nageheven.
Dus voor de doe-het-zelvers onder jullie: de balanspost Btw is geen prullenbak!
2024: (weer) de nieuwe regels
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen….: een overzicht van de nieuwe fiscale regels vanaf 2024. Helemaal gek word je er af en toe van: overal opsommingen van de veranderingen en nergens zijn ze compleet. Het zal de prijs voor onze vergevorderde beschaving zijn, denk ik dan maar iedere keer.
Ook dit overzicht is dus weer niet helemaal compleet, maar zit er wel redelijk dichtbij. De grote vraag is natuurlijk: en wat kun je nu het beste doen? Dat is altijd een lastige vraag, want dat hangt (ook) af van ieders persoonlijke en zakelijke situatie. Oftewel – in 21e eeuws taalgebruik – dat is maatwerk.
Algemene conclusie: goedkoper (qua fiscale afdrachten in ieder geval) wordt het er allemaal niet op. Vooral de kleine(re) zelfstandig ondernemer is de pineut: lagere Zelfstandigenaftrek, lagere MKB-winstvrijstelling. Ook degenen met een hoger inkomen zijn de pineut (versnelde inkomensafhankelijke afbouw algemene heffingskorting) en degenen met vermogen in Box 3 (hoewel dat nog wel even een dingetje blijft dit jaar – hoe gaat de komende uitspraak van de Hoge Raad uitvallen).
Gewoon blijven ademhalen zou ik willen zeggen. Maar ook wel blijven rekenen!
En oh ja: de kritiek uit mijn vakgebied over het ‘populistische haastwerk’ in de 2e Kamer eind 2023 zwelt aan. En terecht.
Box 3: geen rente op betaalrekeningen
In de soap rond het Box 3-gebeuren zijn er weer twee nieuwe lootjes uitgeschoten aan de toch al zo goed uitgedijde boom. De eerste is de plots ontstane discussie over het heffen van Box 3-belasting over betaalrekeningen en die heeft iedereen. Betaalrekeningen tellen immers wel mee in je bezit in Box 3, maar geven geen rente. Dus is het ‘oneerlijk’ dat over de saldi daarop belasting wordt geheven.
Nou is ‘oneerlijk’ geen juridische term en daar kan een rechter dus niets mee. In het huidige tijdperk kan de rechter echter wel iets met het feit dat het rendement op zo ’n rekening nihil is en het dus onwettig is daar dan belasting over te heffen. En hoppa: nieuwe bezwaarschriften en vervolgens rechtszaken. Slimmerikken hebben ook al bedacht: voor 31 december geld van je spaarrekening naar je betaalrekening overboeken en dat op 02 januari weer terugschuiven.
Het andere nieuwe lootje is eenzelfde soort kwestie: een tweede huis dat niet wordt verhuurd en dus ook geen rendement heeft, maar over de waarde wordt wel belasting geheven nu, zelfs ruim 6%. Hoppa, daar gaan we weer.
En er is nog ander nieuws op komst: wat wordt het fictieve rendement voor 2023 op spaargeld? Het lijkt erop dat dat wel eens 0,92% kan gaan worden (voor 2022 was het nog 0,01%).
20% zzp ‘ers technisch failliet?
Dit bericht zoemt al een hele tijd rond: veel kleine ondernemers hebben het financieel ontzettend zwaar. Dat is op zich altijd al wel zo geweest, maar het Coronatijdperk heeft het probleem behoorlijk groter gemaakt en het ziekt blijkbaar maar door. Eén op de vijf zzp ‘ers is technisch failliet, dat is nogal wat. Het punt is namelijk: je kunt technisch failliet zijn, maar toch (voor de buitenwereld) door functioneren. Sinds het Coronatijdperk is daar een mooi nieuw woord voor uitgevonden: Zombie-ondernemers.
’s Avonds thuis is het dan vaak ploeteren. Ploeteren met de rekeningen (zakelijk en privé) die je nog moet betalen, ploeteren met je energie en de zin om je werk te doen, ploeteren met het werven van (nieuwe) klussen. Zoek hulp! Laat iemand je helpen om alles op een rijtje te krijgen en te kijken waar er mogelijk oplossingen liggen. Wees creatief. De fiscus om hulp vragen? Ik zou toch eerst mijn eigen huiswerk goed doen voordat ik die stap zou zetten.
I ‘m back
Na een -vind ik- welverdiende kerstvakantie begin ik morgen (maandag 08 januari) weer met gezwinde spoed aan alle taken die op mij afkomen. Hoewel, met gezinde spoed; de eerste 1 á 2 dagen gebruik ik altijd om eerst mijn eigen werkplanning, archieven en de rest van mijn werkkamer voor 2024 op orde te brengen, dan kan dat er allemaal weer een jaartje tegen.
Ik geloof dat het volgens de etiquette niet meer mag nu, maar toch: iedereen een goed 2024!
Maak er iets moois van.