Je kunt de laatste tijd geen krant of internetnieuwssite doorkijken of een tv-programma zien of het gaat over AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en dan vooral over ChatGTP: de nieuwe vorm van automatisering. Afgelopen week stuurde de KvK zelfs een waarschuwing rond: ‘….de risico ’s van ChatGTP‘ met een best aardige uitleg van hoe het werkt en wat de risico ’s zijn.
Kort samengevat, die risico ‘s: het lijkt heel wat, maar dat is het lang niet altijd. Nog (lang?) niet in ieder geval.
Ondertussen is wel iedereen (nou ja, iedereen – ik wel overigens) aan het kijken wat je er nou aan hebt. Dat is ook niet zo moeilijk: accountje maken (de gratis versie natuurlijk) en eens kijken wat eruit komt. En? Soms inderdaad best aardig, soms grote onzin. Voordeel bij ChatGTP: als het antwoord op je vraag je niet bevalt: de knop ‘regenerate’ geeft je een nieuwe kans. Ook een aardige en snelle: die van MicroSoft (te bereiken via Bing).
In mijn vak wordt er al druk en driftig gekeken naar de (on-)mogelijkheden.
Trouwens: ChatGTP is bepaald niet de enige optie, hier vind je een lange lijst met soortgelijke programma ‘s. Als ik op vakantie ben ga ik eens kijken welke van die programma ’s het antwoord geeft dat ik graag wil horen….
Maand: juni 2023
Over boomers, generatie ‘X’ enzo
Het valt me de laatste jaren steeds vaker op en ik hoor en zie het ook steeds vaker: de verschillen in mentaliteit, werkhouding en levensvisie (om maar eens een paar zaken te noemen) tussen de verschillende generaties.
Zelfs van wrijving tussen de generaties. En dat in een tijd waarin ‘diversiteit’ en ‘inclusiviteit’ al voorgedrukt staat op bijna alle in de handel beschikbare etiketten. Heel bijzonder allemaal, toch?
Ook in mijn vakgebied wordt hier natuurlijk naar gekeken en het leuke is: daar komen ze er ook niet uit. Interessant en leerzaam is het wel, dus ik deel het maar.
Belastingdienst schaft zich een nieuw Btw-programma aan
Dat het al jaren niet zo goed gaat met de automatisering bij de Belastingdienst is geen nieuws meer. De laatst (bekende) kwestie was de wens van de 2e Kamer om groente en fruit met 0% Btw te belasten in plaats van de 9% die nu geldt. Dat idee gaat voorlopig niet door omdat de systemen van de Belastingdienst zoiets niet aankunnen. Trouwens ook omdat ze die verandering daar maar een ingewikkelde kwestie vinden: wat is precies groente en wat is precies fruit? En hoe zit het bijvoorbeeld met groente in een potje, of in blik? En hoe zit het met ‘kers op de taart’ (deze term is inmiddels ook al ingeburgerd als bijnaam voor deze kwestie: het dossier ‘kers op de taart’ .. ;-).
De discussie over nut en noodzaak van deze verandering is overigens ook nog lang niet uitgewoed. Getuige onder andere dit artikel: de Belastingdienst zelf ziet het helemaal niet zitten allemaal, en daar zijn ze niet de enige in. Maar hoe dan ook: het is wel een mooie aanleiding om alvast te beginnen aan een ingrijpende verbouwing van alle Btw-software die de Belastingdienst gebruikt om het hele Btw-gebeuren in de hand te houden. Dat (ver-)bouwen gaat 190 miljoen kosten (excl. Btw….. ;-)). Wedje leggen? Dit gaat (minstens) 2x zo lang duren en wordt (minstens) 3x zo duur.
En die 0% Btw op groente en fruit? Er komt dus een nota.
Update: was wel nodig, die aanschaf van een nieuw programma….. Tjonge….
Nieuwe pensioenwet is er nu
Vorige week nam de Eerste Kamer de nieuwe pensioenwet (Wtp) aan, dus die gaat over enige tijd (vanaf 2028) ook in. Tot die tijd hebben alle bedrijfstakpensioenfondsen de tijd om (naar verluidt) zo ’n 20 miljoen pensioendossiers om te werken naar individuele ‘spaarpotten’.
Dat omwerken (in ambtelijk vakjargon: ‘invaren’) gaat niet meevallen want: a) dat zijn wel heel veel dossiers (met de 60.000 dossiers uit de KinderOpvangToeslag-affaire is men nog steeds bezig) en dossiers gaan ook nog 50/60 jaar terug, b) de gegevens van de pensioenfondsen op individueel niveau zijn lang niet altijd compleet (dat hoefde vroeger ook niet zo) en c) het ontbreekt aan voldoende (deskundig) personeel om die enorme klus te klaren.
Er staat dan ook 4,5 jaar voor, dus gemiddeld 4,5 miljoen dossiers per jaar. Stel: gemiddeld 20 werkuren per dossier, dus 89.000.000 werkuren per jaar en daarmee zo ’n 50.000 manjaren werk per jaar, minstens. We kunnen in ieder geval niet zeggen dat deze regering niet voor werkgelegenheid zorgt.
En oh ja: wie denk je dat al die manjaren gaat betalen? Drie keer raden…..
Ondertussen draait de wereld natuurlijk ook gewoon door en is er een enorme schadeclaim (400 miljard!) in voorbereiding over (door overheidsbeleid) gemiste pensioen indexeringen. En hoppa: een tweede claim is ook al in voorbereiding. Als ik me niet vergis in het huidige tijdsgewricht komen er nog wel meer rechtszaken: van al die afzonderlijke pensioengerechtigden die het straks niet eens zijn met hoe hun individuele pensioenpot is berekend.
UBO: een internetconsultatie
Wie kent het niet: het UBO-register? Toch? Voor wie het even ontschoten is: dat is een register waarin zichtbaar is wie -uiteindelijk- eigenaar is van iets, ‘where the buck stops’. Hoe ingewikkeld juridische en fiscale constructies ook gemaakt kunnen worden, aan het eind van de lijn is er altijd iemand die de echte baas is: de UBO.
Om dat voor iedereen inzichtelijk te maken kwam er (EU-breed) een verplicht UBO-register waarin iedereen naar behoefte kon rondkijken. En daar ging het even fout met die wetgeving, want voor iedereen is in strijd met de (ook EU-brede) privacy-wetgeving. Dat mag niet: UBO-register dus achter slot en grendel. Wie die info wettelijk wel nodig had mocht nog wel aan de cipier vragen of de gevangene in de gevangenis zat (dus of er een registratie was), maar dus niet wie het was (de UBO zelf dus). Ingewikkeld allemaal.
Maar er komt een tunneluitgang in zicht: beperkte toegang. MinFin Kaag heeft er een internetconsultatie voor geopend, dus mocht je hier een mening over hebben: schrijf het van je af…..
Trein beperking aantal zelfstandigen rijdt door
De regering gaat in hoog tempo verder met het doorontwikkelen van nieuwe wetgeving om het onderscheid tussen ‘zelfstandige’ en ‘werknemer’ scherper te krijgen. Daardoor (aldus de regering) wordt de positie van werknemers sterker, en ook die van de ‘schijnzelfstandigen’ die met de komende nieuwe regels sneller ‘werknemer’ zullen zijn. Vorige week publiceerde de regering een voortgangsnota (als antwoord op vragen uit de Tweede Kamer).
Centraal in het denken van de regering staan de begrippen ‘instructies en toezicht’ en ‘inbedding’. In principe is iemand die (vaak letterlijk) in de organisatie van een opdrachtgever werkt en ook krijgt voorgeschreven wat te doen geen zelfstandige, maar werknemer, en is de opdrachtgever dan dus ook geen opdrachtgever, maar werkgever (met alle juridische, fiscale en sociaalrechtelijke verplichtingen van dien).
Als die iemand per uur betaald wordt en per uur meer krijgt dan een bepaald uurbedrag (nog vast te stellen) is dat dan weer niet zo, tenzij die ‘instructies en toezicht’ en ‘inbedding’ zo dominant zijn dat een hoog uurtarief ondergeschikt is. Kortom: een (de zoveelste) poging een grens te trekken tussen wat een werknemer is en wat een echte zelfstandige (zzp ‘er, zmp ‘er, dga met een eigen B.V.). Ik las ook de column van iemand die hier een mening over heeft (hoor je het ook een van een ander).
Over enige tijd komt er ook een internetconsultatie waar iedereen zijn/haar plasje over de plannen mag doen.
Zoals het plaatje bij dit artikel zegt: ‘change ahead’, want dit gaat voor veel ondernemers die (al dan niet af en toe) hulp inhuren mogelijk grote veranderingen betekenen. Of niet natuurlijk…..