Tweede Kamer wil actie! Nu!

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel, ken je die? De Tweede Kamer wel, die ziet hele terrassen vol tafels met daarop horden dansende en hossende muizen. Dus: actie! Nu! Wat is er aan de hand? Het aantal boekencontroles in het Midden- en Kleinbedrijf is de laatste jaren dramatisch (dixit gechoqueerde kamerleden) gedaald. Hier het zelfde verhaal, maar dan met cijfertjes in tabelletjes.
Het aantal ‘correcties’ (en boetes dus ook) daalde. In 2016 kwam de Belastingdienst nog bij 27.013 bedrijven op de koffie, in 2021 waren dat er nog ‘maar’ 6.597 en dat zijn er dus 20.416 (76%) minder. Kijken we naar 2019 versus 2021 dan waren die cijfers 16.932 (2019) en 6.597 (2021), 10.335 minder dus (61%).
Het aantal opgelegde boetes daalde van 8.508 (2019) naar 5.297 (2021), met 3.211 dus (38%).
Hé! Het aantal boekenonderzoeken 2019-2021 daalde dus veel minder (-61%) dan het aantal opgelegde boetes (-38%), dus als er gecontroleerd werd, was het wel veel vaker ook raak. Een bedrijf zou dat zien als hogere ‘efficiency’, maar de Belastingdienst (en de Tweede Kamer) zijn natuurlijk geen bedrijf.
Misschien komt dat allemaal wel omdat de Belastingdienst ‘liever’ wil gaan zijn (of gevonden wil worden)? Maar Gekke Henkie wil de Belastingdienst nou ook weer niet worden, ze gaan met grotere en fijnmazigere netten op mensen jagen die het met de regels niet zo nauw nemen. Stop je Rolexje, je Porsche (of Maserati) of je zwembad in de achtertuin maar even weg, je valt op!

Wordt die 19 cent nu (eindelijk) 23 cent?

Al jáááren is de vergoeding die een werkgever aan een werknemer (belastingvrij) kan betalen voor het gebruik van de privéauto 19 cent per kilometer. Als sinds (zeg ik uit mijn blote hoofd) 2001 is het 19 cent. Dat bedrag kennen ondernemers ook, voor hen geldt hetzelfde als ze hun privéauto zakelijk gebruiken. Het leven is inmiddels een stuk(je) duurder geworden, maar die 19 cent veranderde niet.
Maar kijk: ineens kan het nu blijkbaar wel. Tenminste, als het aan de Tweede Kamer ligt. Daar willen ze een verhoging van 19 naar 23 cent. Eens even rekenen: van 19 cent naar 23 cent is een verhoging van 4 cent en dus +21%. Maar dat moet je wat anders zien, die 19 cent van 2001 is in 2021 nog ongeveer 13 cent waard, dus zo bekeken is die verhoging naar 23 cent enorm. Maar eigenlijk tegelijk dus ook niet meer dan een compensatie voor het jarenlang niet ophogen van die kilometerprijs. Zijn we er toch weer ingetrapt…..

Box 3, vervolgd

Wie het nieuws (hier) volgt weet het: sinds eind 2021 rommelt het stevig achter de gesloten deuren van het Ministerie van Financiën. De uitspraak van de Hoge Raad van eind 2021 stelt de boven ons gestelden voor een enorm probleem. Zo enorm dat ze er daar op het Ministerie voorlopig nog niet uitkomen; het voorstel voor de oplossing is inmiddels vooruitgeschoven naar 01 juni.
Er worden al wel wat contouren van een oplossing zichtbaar. Met hebberige ogen wordt er gekeken naar Box 2, want daar valt best wat te halen en ‘de gewone man’ heeft daar geen last van.
Maar los van wie deze rekening moet gaan betalen zijn er ook uitvoeringsproblemen, hoe moet dit technisch opgelost gaan worden? Computertechnisch is het natuurlijk al een issue (zacht gezegd). Het idee om in ieder geval deels -met terugwerkende kracht- belasting te gaan heffen op het werkelijk behaalde rendement loopt vast op het feit dat dat rendement bij de Belastingdienst vaak niet bekend is (omdat ze er nooit naar vroegen). En dan hebben we last but not least nog de gevolgen van andere belastingbedragen bij fiscale partners en het herrekenen van de opgelegde belastingrente. Wie van dat laatste eens technisch wil genieten kan hier het hart ophalen. Proost!

Een nieuwe Toeslag: de Energietoeslag

Het blijft bijzonder: heeft de nieuwe regering tot haar doel gemaakt de toeslagen ’te moderniseren’ (afschaffen?), komt er nu weer een toeslag bij: de energietoeslag. Een geldbedrag, bestemd voor huishoudens met ‘een smalle beurs’ (ik kan het ook niet helpen, zo heet dat tegenwoordig) die in de problemen (kunnen) komen door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit.
Het uitvoeren en uitbetalen van die nieuwe toeslag wordt door ‘Den Haag’ gemakshalve weer over de schutting gemikt van de gemeenten, want die staan ‘dicht(er) bij de mensen’.

Om hoeveel geld gaat het dan en wie krijgt het? Onze minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (over een breed takenpakket gesproken…) legt het uit in deze brief. Het gaat dus om (ongeveer) € 800, eenmalig. Mensen met een Bijstandsuitkering, IOAW of IOAZ krijgen de toeslag automatisch (want die mensen kent de gemeente, die geven ze al een uitkering). Anderen met een ‘minimuminkomen’ moeten het zelf bij de gemeente aanvragen. ‘Minimuminkomen’? Ojé, definitiekwestie, want hoeveel is dat dan? En gaat iedere gemeente hetzelfde inkomen als uitgangspunt nemen, of….? En hoe zit het dan met kleine ondernemers? Studenten? …..? Dat komt nog, wordt aan gewerkt.
Hoe dan ook: hou als ondernemer met een smalle beurs de website van je gemeente in de gaten!

Waarom zijn huizen sinds 2013 zoveel duurder geworden?

Het CBS heeft weer eens gedaan waar ze (meestal) goed in zijn: data analyseren en ermee rekenen. Deze keer om te kijken of ze het antwoord konden vinden op de vraag waarom de huizenprijzen zo zijn gestegen de laatste jaren. Voor wie zich dat ook afvraagt: in dit artikel wordt het samengevat.

In ieder geval is het (vind ik) wel grappig te lezen dat de huizenprijzen sinds 2013 (toen een dieptepunt) met ongeveer 91% zijn gestegen, bijna verdubbeld dus. Een hele mooie zin vond ik deze: ‘Deze jongvolwassenen hebben acuut huisvesting nodig en kunnen de behoefte aan eigen woonruimte niet uitstellen door bijvoorbeeld langer bij hun ouders te blijven wonen.’ Cryptisch hoor. Newspeak par excellence. Maar goed, het blijft een interessante analyse. Volgende vraag: en hoe wordt dit opgelost dan, als al?

Contant geld steeds meer ‘een probleem’

‘Zonder contanten onnodig te reflecteren’, de oudjes onder ons kennen die zin vast nog wel. Uit krantenadvertenties, vaak in de afdeling ‘Te Koop Divers’. Maar zo ’n zin is dus tegenwoordig antiek, ouderwets en bovendien: (politiek) ongewenst. Want contant geld… brrrrrrr, dat is vast zwart geld of nog erger: crimineel geld. Ik las hier dat banken steeds vaker ondernemers ‘ontmoedigen’ hun klanten contant te laten betalen en dat geld dan af te storten bij de bank.
Dat blijft allemaal toch wel heel bijzonder, want contant geld is en blijft natuurlijk gewoon een wettelijk betaalmiddel (althans: dat was zo toen ik dat de laatste keer in de wet opzocht). Maar het mag dan wettelijk zijn, je hoeft het blijkbaar niet (meer) te accepteren als betaling voor een aankoop lees ik bij onze overheid. Tja, dan wordt het ingewikkeld en als de angst bij de banken er dan goed in zit……
Er zijn natuurlijk ook de nodige ‘bijzondere gevallen’, zoals deze. Maar om daar nou iedereen mee lastig te vallen… de goeden moeten voor de zoveelste keer weer onder de kwaden lijden.
Maar niet huilen, het nieuwe ‘contant’ is in opkomst: de cryptomunten! Oeps, die jacht is ook al geopend.

Verkiezingen Gemeenteraad: voor je aanslagen maakt het niet uit wat je kiest

Al een paar weken worden we ondergesneeuwd door berichten over de gemeenteraadsverkiezingen deze week. Nou is er natuurlijk niets mis met een stukje lokale democratie, maar heeft dat stemmen wel nut?
Niet echt voor je portemonnee, zo blijkt uit
een onderzoek van de Universiteit Groningen. Want wat blijkt: of de gemeente wordt bestuurd door een (min of meer) ‘links’ bestuur of door een (min of meer) ‘rechts’ bestuur, voor het heffen van de gemeentelijke belastingen maakt dat nauwelijks verschil.
Vraag dan dus: is het feitelijke verschil tussen ‘links’ en ‘rechts’ dan in fiscale zin eigenlijk helemaal niet zo groot als ‘links’ en ‘rechts’ ons nu graag willen doen geloven? Maar goed, er zijn natuurlijk ook andere belangrijke zaken dan alleen je geld. Toch? Anyway: pick your poison!

Het Corona-tijdperk, week 104: het einde van een tijdperk?

Week 104, dus precies 2 jaar geleden begon het allemaal. In Nederland althans. En nu wijst (bijna) alles erop dat vanaf 23 maart (lente!!) alle belemmerende maatregelen verdwijnen en het ‘nieuwe normaal’ weer wordt vervangen door het ‘oude normaal’. Nou ja, op de QR-code in EU-verband dan blijkbaar na (en Joost mag snappen waarom).
Exit dus ook alle steun compensatie-geldstromen vanuit Vadertje Staat.

Het uitstel van belastingbetaling loopt nog wel door tot eind maart en geldt dus ook nog voor de inmiddels al opgelegde Voorlopige Aanslagen 2022. Ondertussen dondert het al stevig achter de horizon: ‘Deze regeling klopt voor geen meter’, aldus verschillende accountants en fiscalisten over de TvL-steun maatregelen van de afgelopen 2 jaar. Het napraten is dus al begonnen….
Vanaf volgende week geen speciaal Coronanieuws meer hier. Tot nader order.

Oh oh, economische recessie?

Hebben we de Coronacrisis min of meer doorstaan, komt er waarschijnlijk een nieuwe bak met ellende op ons af: een recessie. Althans dat zeggen veel economen en nu ook de voorzitter van de grote werkgevers, een langdurige recessie zelfs. Een sterk stijgende inflatie was er al, een rentestijging ook en toen kwam daar de Russische inval in Oekraïne bovenop en zowel Rusland als Oekraïne leveren nogal wat noodzakelijke (grond-)stoffen.
Een nieuwe oliecrisis dus, of gaat het allemaal wel meevallen?

Tja. Wat doe je eraan, of ermee?
Goed nadenken lijkt mij.
Wat kunnen de gevolgen zijn voor je klanten, voor je leveranciers en andere samenwerkingspartners? Wat gaat de overheid doen? Wat gaan je concurrenten doen? Sta je zelf commercieel en financieel sterk (genoeg)? Potentiële risico’s & bedreigingen? Kansen? Op welke zaken, ontwikkelingen en cijfers moet je vooral goed gaan letten?
Ik heb in mijn leven 3 behoorlijk ernstige economische crises meegemaakt, zakelijk overleefd en klanten daarmee geholpen. Want ja, dat kan dus. Maar huilend in een hoekje zitten afwachten tot de spoken weer verdwenen zijn is meestal niet de goede oplossing. En soms ook weer wel.
Goed nadenken dus, maar dat schreef ik al. Wijze les: keep your powder (geld) dry and your head up!

Het UBO-register toch in de problemen?

Wie een B.V. heeft, of bestuurder is van een stichting of vereniging weet het inmiddels: het UBO-register moet en zal worden ingevoerd, ondanks alle protesten, juridische bezwaren en privacy-issues. De Tweede Kamer is inmiddels ook (een beetje) wakker geworden en doet wat het altijd doet: vragen stellen aan de minister die hierover gaat, MinFin Kaag.

Best lastige vragen, lijkt mij. Moet er geen uitstel komen, aldus de vragenstellers? Blijkbaar heeft de meerderheid van alles wat zich in dat register moet inschrijven (ca. 1,5 miljoen rechtspersonen) dat ook nog niet gedaan en de deadline is 27 maart a.s.
Het zijn drukke tijden voor onze Haagse bestuurders…….