2e Kamer boos over mislukking eHerkenning

De recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland (waarin de door de Belastingdienst verplicht voorgeschreven procedure voor het indienen van aangiften Loonheffing, Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting als onwettig in de prullenmand is gemikt) heeft de 2e Kamer boos gemaakt. Nou zijn we inmiddels wel gewend aan een boze 2e Kamer (onthutst, verontwaardigd, verbijsterd, de bekende woorden), maar de regering heeft wel een stevig probleem natuurlijk.
Ik vind vooral vraag 16 wel een mooie: ‘Beseft u dat het Ministerie van Financiën door wederom (vergelijkbaar met Box3) ten onrechte te volharden in een eigen gelijk, de Belastingdienst als uitvoerende organisatie onterecht en onnodig met extra hersteloperaties opzadelt?’ Ik ben vooral benieuwd naar het antwoord op die vraag.
Maar natuurlijk ook naar de antwoorden op de andere 16 vragen.

Het Corona-tijdperk, week 102: Nederland herstelt snel

Jaja, hoe snel het allemaal kan gaan.
Na (bijna) twee jaar strikt voorgeschreven leefregels is de deur naar het oude ‘normaal’ weer (bijna) helemaal open en wat blijkt? De Nederlandse economie herstelt zich heel erg snel. Dat herstel is natuurlijk alleen niet voor iedere ondernemer weggelegd, ondanks de ongeveer € 31 miljard aan compensatie die inmiddels is uitgekeerd.
De regering onderzoekt inmiddels ook wat te doen met die ondernemers die hun financiële hoofd boven water hebben gehouden door belastingbetalingen uit te stellen. Kwijtschelden? Langere terugbetalingstermijnen dan nu (5 jaar)? Iemand nog een beter idee?
En wat dan te doen met al die ondernemers die zelf alles gefinancierd hebben. Met hun pensioenpot bijvoorbeeld, of met behulp van familie en vrienden? Of met hulp van klanten en leveranciers? Of een extra hypothecaire lening op hun huis?
En voor wie dat nog niet bedacht heeft: zijn we vorige week begonnen met week 1 van het Oekraïne-tijdperk?

Rechtsherstel Box 3, hoe zit het nu met eerdere jaren?

Terwijl politiek en bestuurlijk Nederland bezig is de financiële en fiscale ruïne, ontstaan door de uitspraak van de Hoge Raad van eind december, in allerijl (nou ja, allerijl… -> mei) te repareren wordt al wel gewerkt aan het vaststellen van de precieze schade. Want wat te doen? En hoe dat te doen?
De advocaat-generaal (AG, de belangrijkste adviseur van de Hoge Raad) heeft
inmiddels zijn advies klaar.
Eerste punt
uit dat advies: het achteraf berekenen van de correcte belastingheffing kan pas vanaf het fiscale jaar 2017 omdat de uitspraak van de Hoge Raad de wetswijziging vanaf 2017 betreft. Dus de jaren tot en met 2016 vallen buiten de boot.
Tweede punt: het is volgens de AG niet zo dat heffing van Box 3-belasting nu helemaal verdwijnt vanaf 2017. Er moet op individueel niveau gekeken gaan worden naar wat de belastingbetaler aan feitelijk rendement heeft gehad en daarover moet de nieuwe belasting berekend worden. Zo! Dat gaat dan nog een hele operatie worden dan, met een kleine 2 miljoen aanslagen met belastingheffing in Box 3, per jaar, maal 5 jaar = 10.000.000 aanslagen dus. Wow! En zo makkelijk is het berekenen van dat werkelijke rendement nou ook weer niet, juist daarom werd in 2001 die manier van berekenen afgeschaft en vervangen door wat we nu hebben. Daarmee ligt de bal straks dus ook wel bij de geachte belastingplichtige die moet aantonen wat het feitelijke rendement is geweest in die jaren en dat een eventueel verschil met de oorspronkelijke berekening groot genoeg is. Voor mensen met (veel) aandelen (telt bijvoorbeeld koerswinst of -verlies ook mee?) en/of verhuurde panden (telt bijvoorbeeld de rente op de daarvoor aangegane leningen ook mee?) kunnen er dus curieuze (en mogelijk zelfs duurdere) uitkomsten uit die rekensommetjes gaan komen.
Als de Hoge Raad dit advies volgt gaat er dus de komende tijd heel veel gerekend worden…..

Suikerbelasting: ‘ingewikkeld’

Onze nieuwe regering ging voortvarend van start met, onder andere, het plan op de Btw op gezonde voeding, zoals groente, te verlagen. Maar dat plan gaat voorlopige even niet door want dat blijkt nog best ingewikkeld (want wat is een groente?) en de wankele computersystemen van de Belastingdienst kunnen dat er nu niet ook nog bij hebben.
Een ander plan dan: het extra belasten van ongezonde dingen, zoals suiker. Oeps, ook al erg ingewikkeld dus.
En dan hebben ze het straks allemaal toch nog geregeld gekregen in Den Haag, verlagen de producenten het suikergehalte en vervangen die suiker door andere (ongezonde?) zoetmakers. Of groenten. Tja.

Het Corona-tijdperk, week 101: het stormt

Het stormt, stormde, heeft gestormd. Mogen we weer van alles, ligt het land plat door Eunice (deze Eunice is veel leuker)…. en er komen er geloof ik nog een paar van dat soort winden aan. Maar goed, komen we ook wel weer overheen. Toch? Vorige week kwam dan eindelijk de verlichting: (bijna) alle remmen op ons gedrag mogen weer los en de QR-code kan de kast in, voor in ieder geval even dan en nog niet overal.
Ondertussen zijn er over Q4 2021 een kleine 70.000 aanvragen voor TVL-compensatie ingediend, alweer een stuk meer dan het kwartaal ervoor, maar weer aanzienlijk minder dan over Q1 2021. Ik het gelinkte bericht las ik ook een bijzonder detail: zwangere vrouwen (neem ik aan of ben ik dan te ouderwets?) mochten kiezen voor een andere referentieperiode. Niet onlogisch op zich natuurlijk, maar waarom nou juist weer deze groep uitgezonderd? En daar maken dan 7 (zeven, ja 7!) mensen vrouwen gebruik van. Man-o-man-o-man……

Oei! Belastingdienst alweer via de rechter onderuit?

NL begint langzaamaan steeds meer op de VS te lijken: burgers die via de rechter proberen het beleid van de regering onderuit te halen te veranderen. We (in ieder geval de regering en de Belastingdienst) zijn nog niet bekomen van de door de Hoge Raad eind 2021 uitgedeelde klap over de onrechtmatigheid van de Box 3-belasting, of er komt weer een nieuwe opdonder. De met veel ophef geïntroduceerde verplichting voor ondernemers om aangifte te doen via eHerkenning wordt door de rechter als onwettig (onwettig, toe maar!) gezien.
Deze uitspraak komt nog wel van een lagere rechter en nog niet van de Hoge Raad. Nog even (nou ja even, een paar jaar) afwachten dus of deze uitspraak ook zo in stand blijft, maar voorlopig kan de Belastingdienst fluiten naar haar centen. Gaat echt goed langzaamaan, de belastingbetalers hebben de weg naar de rechter ook gevonden. Een weg geplaveid door milieu- en klimaatorganisaties.
Ik zag een grappig commentaar van een hoge ambtenaar langskomen: ‘je mag ook niks meer tegenwoordig’.

Onderzoek naar ‘knellende wetten en regels’

Als je (zoals ik) al wat langer meeloopt in de wandelmars door de financiële geschiedenis dan ken je de af en toe terugkerende poging van de overheid om eens goed te kijken naar alle bedachte regels: is het allemaal niet teveel van het goede geworden? Dan gaat die overheid dus haar eigen regels tegen het licht houden met als vraag: is het allemaal niet te complex geworden (antwoord: ja) en kan het niet wat eenvoudiger en consistenter (antwoord: ja en nee). Om zich vervolgens af te vragen: gaan we dat dan ook moeten doen (antwoord: nee)?
Deze keer neemt het ministerie van Binnenlandse zaken het voortouw, om te beginnen met een internetconsultatie.
Yippie! Dan mag iedereen dus zijn/haar wensen en ideeën aandragen. Dus als ik jou was….., ik zou het wel weten: laat ze weten waar je last van hebt! En waarom.
Mijn bijdrage hou ik klein: de wetten, regels, richtlijnen en uitzonderingen voor de fiscale behandeling van personeel, opgeschreven in het ‘handboek Loonheffingen. Een kloek boekwerk met maar liefst 457 bladzijden aan regels, uitzonderingen en bijzonderheden. Mijn voorstel: 3/4 korter en dus simpeler (want dat moet dan natuurlijk).

Het Corona-tijdperk, week 100: Corona wordt weer ‘gewoon ondernemersrisico’

Jubileum!
Vorige week was inderdaad week 100 van het Coronatijdperk.
Feest, bubbels, taart…. Nee, niet echt hè, hoewel er overal al wel sporen van de komst van de nieuwe ‘
roaring twenties‘ zijn te zien.
Maar goed: ‘gewoon’ ondernemersrisico dus, dat gaat Corona binnenkort (weer) worden. Aldus onze overheid dan (en die schijnt daarover te gaan). Deze week meer nieuws op ‘de persconferentie’ dus en daarna de hele week in praatprogramma’s, kranten, sites, blogs etc. You’re on your own again. See you next week…..

Inflatie +/+ en rente +/+

Jaja, na jaren van ‘stabiliteit’ komen we ‘ineens’ weer in ruw economisch vaarwater. De inflatie loopt behoorlijk op (en deskundigen vertellen ons dat dat ook nog wel even zo doorgaat). Voor wie dat nog niet aan de pomp, in de supermarkt of aan de huizenprijzen heeft gemerkt: dit statistiekje geeft het officiële bewijs van onze nationale rekenaars.
Min of meer tegelijk loopt ook de rente op. Nog niet zozeer de korte rente (rente voor leningen, korter dan 1 jaar), maar wel de lange rente, ook wel kapitaalmarktrente genoemd, kijk
hier maar.
Niet zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb, die verwachting schreef ik hier mei vorig jaar al op, zo moeilijk is dat voorspellen namelijk nou ook weer niet. Overheden die al jarenlang bakken met geld in de economie gooien en dat maar blijven doen (meer geld = meer vraag en meer vraag = hogere prijzen, basiscursus economie). Plus een disruptor (Corona + effect vergrijzing) waardoor er problemen in de aanbodkant ontstaan (ook basiscursus economie). De wet van vraag en aanbod dus gewoon, ingewikkelder dan dat is het allemaal niet. Als reactie op die inflatie gaan diezelfde overheden de rente verhogen (want dan sparen mensen meer en/of lenen minder = minder vraag). De overheid is dus (mede) als oorzaak van het probleem en gaat het vervolgens ook weer oplossen…. Misschien…., nou ja laat maar want dan krijg je dus zoiets als dit.
Tja, what can you do?
Als je een onderneming hebt moet je natuurlijk wel wat doen: heel goed kijken wat dit voor jou kan betekenen.
Wat dat is? Dat is helaas heel wat minder simpel. Twee tips.
Kijk naar wat je klanten en leveranciers hiervan kunnen gaan merken en wat dat voor jou betekent (kansen & bedreigingen dus, basiscursus marketing). En kijk naar je eigen situatie: je balans en je resultatenrekening (sterke en zwakke punten, basiscursus marketing).
Dit moet je in ieder geval NIET doen (don ’t panic dus). Draai een lekker muziekje…..

Spannende lectuur uit mijn sector

Dat mijn vakgebied (soms) een bijzonder vakgebied is weten we (in mijn vakgebied dan) allemaal. Afgelopen week kwam er weer een curieus verhaal bovendrijven waarvan ik me afvroeg: hoe heeft het zo kunnen gebeuren? De kop boven het artikel zegt al genoeg: ‘frauderend belastingadviseur in beeld bij dood geheim agent‘, hoe intrigerend wil je het hebben?
En dan was er afgelopen week ook nog een ander verhaal over een accountant die voor overheden en grote ondernemingen werkte, maar ondertussen de beroepsregels met enige kilo ’s zout nam. Een verhaal inclusief liefdesaffaires ook. Kan zo in een boek, film of Netflix serie.
En hier? Op de Daalseweg? Hier gebeurt nooit wat.