Het Corona-tijdperk, week 50: geen jubeljaar – vooralsnog

Ja ik weet het: afgelopen week is het precies een jaar geleden dat in NL de eerste Coronapatiënt werd gerapporteerd. Weet je nog? Tijdens een speciale TV-uitzending, ook dat nog. Dus week 50? Het duurde daarna nog een week of twee voordat het allemaal tot ons doordrong en de eerste persconferentie (met de eerste ‘maatregelen’) plaatsvond.
Vandaar dus week 50, ik ben nou eenmaal geen medicus.
(Bijna) een jaar verder dus. We hebben inmiddels een enorme lijst aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven gezien. En het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht als ik het goed begrijp, dus we zullen het ermee moeten doen. Afgelopen week was er weinig fiscaal of financieel nieuws.
Het UWV heeft de complete lijst van NOW-3-gebruikers openbaar gemaakt (tip: downloaden als Excel-bestand en sorteren op je woonplaats….). Tegelijk werd ook duidelijk dat er nogal wat perikelen te verwachten zijn rond de 1e NOW-regeling (NOW-1). Ook bekend geworden: er komt een ‘soepele regeling‘ voor het afbetalen van de fiscale schuldenberg (13 miljard blijkbaar) en – zegt de StasFin nu – geen (ik herhaal: géén) kwijtschelding. En dus geen jubeljaar!
Tot slot: het duurt nog een paar maanden voordat (een deel van) de TvL-steun over Q4 2020 uitbetaald wordt, want erg ingewikkeld – blijkbaar.
Als je dit bericht een jaar geleden gelezen had zou je geen idee hebben waar dit allemaal over gaat. Toch? NOW, TOGS, TVL, TONK, TOZO, BBC, een jaar geleden moest dat allemaal nog uitgevonden worden.


Webinar over digitale weerbaarheid

Voor wie het interesseert: de overheid organiseert binnenkort een webinar over ‘digitale weerbaarheid’. Weliswaar is dat webinar vooral en speciaal bedoeld voor de financiële sector, maar wellicht steek je er toch iets van op. Kwaad kan het nooit, toch? En de kroegen, bioscopen en theaters zijn toch dicht…
Opgeven kan hier.

Definitief einde ‘Levensloopregeling’

Kent U die nog, de Levensloopregeling?
In 2006 werd die regeling met veel politiek kabaal ingevoerd als mooie oplossing voor een flexibele omgang van werknemers met zaken als eerder stoppen met werken, een sabbatical nemen, tijdelijk minder werken en dat soort handige e/o nuttige dingen.
Als werknemer ‘spaarde’ je dan uit je salaris om dat potje later te kunnen gebruiken vaan die handige e/o nuttige zaken en de fiscus hielp een handje mee door dat ‘sparen’ fiscaal ‘vriendelijk te behandelen’. Veel werknemers doken er gelijk op en gingen aan het sparen. Tot 2012 dan, want toen werd de hele regeling al weer afgeschaft. Waarom die werd afgeschaft ben ik weer vergeten, maar afgeschaft werd ‘ie.
Wat dus te doen met (de inhoud van) dat potje? Daar werden verschillende oplossingen voor bedacht, maar wat er ook zou gebeuren: 2021 was het laatste jaar waarin die oplossing nog (een beetje) fiscaal vriendelijk kon blijven. Vanaf 2022 wordt (het restant van) het potje botweg bij het fiscale inkomen geteld en dat kan nogal vervelende gevolgen hebben. Voor de Inkomstenbelasting natuurlijk, maar ook voor zaken als Toeslagen e.d.
Heb je dus nog wat in zo ’n potje zitten? Ga kijken hoe dat het beste op te lossen!!
Raar toch, dat de overheid niet bekend staat als een betrouwbare ‘partner’. Liedje!


Het Corona-tijdperk, week 49: het begint nu echt te knellen

‘De maatregelen’ (in verschillende vormen) zijn nu dus al bijna een jaar van kracht en de financiële en economische gevolgen worden steeds zwaarder te dragen, in ieder geval voor ons als ondernemers. Voor de een is dat (veel) meer dan voor de ander natuurlijk, onderzoeken wijzen uit dat ongeveer 1/3e van ondernemend Nederland noemenswaard pijn lijdt.
Veel ondernemers hebben op de nodige plekken (hun bank, klanten, de belastingdienst) schulden gemaakt. Schattingen variëren van minstens 30 tot 40 miljard, die schulden gaan steeds zwaarder wegen en experts beginnen zich steeds grotere zorgen te maken.
Op de eerste dag dat het aanvragen van de nieuwe TvL-subsidie (voor Q1 2021) opengesteld werd kwamen er al zo ’n 12.000 ondernemingen aan het loket. Ondertussen wordt het zoeken naar steunfraudeurs (en/of ondernemers die niet goed kunnen rekenen) langzaamaan opgevoerd en las ik ook dat veel NOW-1-subsidie terugbetaald moet gaan worden; er zou zich zelfs een nieuwe ‘Toeslagen-affaire’ aandienen… Toe maar!
Ohja: er is een nieuwe steunmaatregel bedacht: de TONK (aan nieuwe afkortingen is er in ieder geval geen gebrek).

Belastingdienst gaat op jacht naar cryptovaluta

Het was leuk toen het nog leuk was: de tijd van het goed verstopte cryptogeld zoals Bitcoin, Ethereum e.d. Inmiddels rijzen de prijzen voor die dingen de pan uit en gaat er steeds meer (gewoon, ouderwets) geld naar toe.
Geruchten over enorme hoeveelheden crimineel (zwart) geld die (mede) de waardestijgingen veroorzaken doen al langer de ronde. En dus (je kon erop wachten) wil onze overheid weten wie hoeveel waarde in dat nieuwe systeem heeft zitten. Hoe ze dat gaan doen weten ze eigenlijk ook nog niet, maar ze gaan er wel aan werken. Dat moet dan via de EU gaan lopen, lees ik ook. Zou ik al crypto ’s hebben (;-0) maak ik me dus voorlopig geen zorgen; voordat die dat (goed) geregeld hebben ….


De nieuwe WOZ-waarde komt er weer aan….

Met angst, beven en bibberend achter de (al dan niet digitale) brievenbus zitten alle huisbezitters weer af te wachten welke huiswaarde hun gemeente nu weer bedacht berekend heeft voor hun stulpje… Toch? Of toch niet? Nee hè…? Hoe dan ook: binnenkort komt ‘ie weer: de ‘nieuwe’ WOZ-waarde met als (waarde-)peildatum 01-01-2020 (WOZ = Waarde Onroerende Zaak). En belangrijk is ‘ie, die waarde. Om veel redenen.
De eerste reden is natuurlijk dat op die WOZ-waarde door je gemeente de
Onroerend Zaak Belasting wordt gebaseerd: hoe hoger de waarde, hoe hoger de aanslag.

De huiswaarde is ook fiscaal ‘inkomen’ (beter bekend als het ‘Huurwaardeforfait’) en je betaalt er dus Inkomstenbelasting over. Of -als je nog aftrekbare hypotheekrente hebt- maakt die WOZ-waarde die renteaftrekpost lager. Sinds de afschaffing van het ‘Hillen-amendement’ (in 2018) ontkom je zelfs niet meer aan belastingbetalen, ook al heb je je hypothecaire lening helemaal afgelost. En zo zijn er nog een aantal belastingheffingen die afhankelijk zijn van de WOZ. Reden genoeg dus om even goed alert te zijn op wat je gemeente er dit jaar van gebrouwen heeft.

Hoe werkt dat, het bepalen van die WOZ? Ooit is ermee begonnen, met dat WOZ-systeem (ik zat toen nog op de MEAO en liep stage bij de Gemeente Nijmegen, afdeling ‘Belastingen’ – dus ik was erbij …..)? Toen is een waarde vastgesteld van ieder pand en ieder jaar erna is die waarde bijgesteld op basis van de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen (de ‘referentiepanden’). Vergelijkbaar qua buurt, ouderdom, grondoppervlak en inhoud. Je kunt de waarde-taxatie van je huis opvragen bij je gemeente en dan zie je welke panden ze voor die referentie dit jaar gebruikt hebben (weet je ook gelijk wat die panden opbrachten dus – gluren bij de buurtgenoten). Het gemiddelde percentage van die drie panden laten ze dan ook op de waarde van jouw huis los. Voorbeeldje: gemiddelde waardestijging 2019 bij jouw referentiepanden 5%, de WOZ van jouw huis was met 01-01-2019 € 250.000 en dat wordt dan dus per 01-01-2020 € 262.000 (afgerond). Bij de WOZ wordt je huis dus niet echt getaxeerd, de WOZ volgt ongeveer de marktprijzen van ongeveer vergelijkbare huizen!!
Als je een perfect dossier bijhoudt zie je de ontwikkeling van de waarde van je huis daar. Heb je zo ’n dossier niet dan kun je dat voor een paar jaar terug in het WOZ-waardeloket opzoeken (en ja, daar kun je van -bijna- alle huizen de WOZ opzoeken – echt gluren bij de buren dus).
Bezwaar maken tegen de waarde kan en mag dus. Zorg wel dat je dat bezwaar goed onderbouwt (bespaar iedereen, vooral ook jezelf, allerlei onzinnige redenaties); als je de rekensystematiek snapt begrijp je ook dat zo ’n bezwaar op langere termijn veel geld kan opleveren.
En nog iets: de WOZ heeft dus niets te maken met de echte waarde van je huis, helemaal niets. Die paar gevallen waar dat wel zo is: toeval.

Het Corona-tijdperk, week 48: de trein sjokt door

Ja, dat was week 48 alweer. Een jaar geleden keken we nog verbijsterd naar de beelden uit Bergamo: wat gebeurde daar nou? Op het RIVM waren ze toen nog ‘waakzaam’, maar er was nog geen reden voor paniek. Tja. Maar goed, sinds het begin: de trein kept a rollin (liedje!).
Vanaf morgen kan er weer staatssteun voor Q1 2021 aangevraagd worden uit de TVL-pot. Wanneer het loket sluit is blijkbaar nog niet bekend. Trouwens, die TVL-steun: men gaat een aantal afgewezen aanvragen toch opnieuw bekijken omdat de afwijzing op basis van de SBI-code wat al te simpel was. Inmiddels is het aantal aanvragen voor geld uit de TVL-pot behoorlijk opgelopen: over Q4 een verdubbeling vergeleken met het kwartaal ervoor. En het aantal bedrijven dat uitstel van belastingbetaling heeft is inmiddels ook opgelopen tot ruim 233.000 en de totale belastingschuld is bijna 13 miljard. De stemmen die aandringen op kwijtschelding van al die belastingschulden worden steeds luider.
En tot slot van het Corona-nieuws van afgelopen week: de ‘Beleidsregel Hardheidsclausule TOZO-1‘ is bekend; opdat je het maar weet.

De uren voor de Zelfstandigenaftrek moet je echt aannemelijk maken

We weten het natuurlijk al lang: als je de stevige fiscale aftrekpost Zelfstandigenaftrek claimt moet je ook wel voldoende aantonen (juridische term: ‘aannemelijk maken’) dat je die uren ook werkelijk gemaakt hebt.

Het aantal uren met redenaties en ‘circumstantial evidence’ proberen aan te tonen is als methode voor de zoveelste keer door de rechter in de prullenbak gemikt. Ook deze keer weer: geen urenspecificatie, geen Zelfstandigenaftrek. Liedje, als troost!

Btw: ‘nieuwe’ regel voor aftrek

Hoe ‘ie er precies uit gaat zien weten we nog niet (sic!), maar NL heeft van de EU toestemming (sic!) om per 01 januari 2021 een aanvullende regel voor de Btw-aftrek (ook wel: voorheffing, voorbelasting) te (mogen) gaan gebruiken. Nee dus: hoe het precies in zijn werk zal gaan weten we nu nog niet, maar de hoofdlijn is dat als een Btw-ondernemer iets koopt de Btw op die aankoop aftrekbaar is als tenminste 10% daarvan zakelijk gebruikt wordt.
Ja, die zin moet je inderdaad nog een keer lezen…. misschien leggen ze het hier beter uit? Het gaat om het verschil tussen ‘enige mate’ en (tenminste) 10%. Altijd mooi toch: cijfermatige duidelijkheid!? Hoe we dan precies die 10% moeten bepalen is weer een ander probleem natuurlijk.
Maar wettelijk en ambtelijk is het nu prima opgelost. Toch? Tja….
En als we toch met de Btw bezig zijn: iedereen met verkoop aan particuliere klanten uit andere EU-landen weet dat de regels daarvoor per 01 juli ingrijpend veranderen? Bij deze. Hoe dat precies moet gaan straks weten we overigens ook nog niet, maar een komt dus een ‘noodspoor’-regeling voor. Brrrrrrr, als dat maar goed gaat….. Mooi woord, dat wel: noodspoorregeling. Ga ik voortaan ook gebruiken.

Het Corona-tijdperk, week 47: komt er een jubeljaar?

We hebben inmiddels dus inderdaad al 47 weken Corona achter de rug en ‘de maatregelen’ beginnen er steeds harder in te hakken, in ieder geval in grote delen van het bedrijfsleven. Om het effect van die maatregelen zo klein mogelijk te houden heeft de regering allerlei steunmaatregelen bedacht, maar ondanks alle miljarden aan geld gaat het steeds slechter, de voorbeelden daarvan zien we iedere dag op TV, in de pers e.d.
Inmiddels zijn er tig miljarden Euro ’s (ik ben nu te lui om dat allemaal na te zoeken) aan noodlijdende bedrijven overgemaakt en staan bedrijven met nog eens tig miljarden in het rood bij de Belastingdienst (uitstel van betaling), banken (idem), leveranciers (idem) en klanten (vouchers). En dan hebben we natuurlijk nog het interen op de (pensioen-)reserves en kennissen- en familieleningen. Hoeveel precies het bedrag aan uitstel van belasting betalen is weet volgens mij ook niemand (en ik denk de Belastingdienst zelf al helemaal niet, met hun ruim 900 apps).
Ondertussen zoekt de FIOD al naar steunfraudegevallen en nogal wat ondernemers moeten teveel gekregen financiële steun terugbetalen (waarvan dan?), bij elkaar opgeteld is dat vast ook een paar miljard? Hoe moet dat straks? Veel bedrijven zitten immers al tot over hun oren in de schulden.
Lang geleden, zo lezen we in de Bijbel, hadden de Joden daar een oplossing voor: het Jubeljaar. De Romeinen hadden trouwens ook zoiets, de Grieken dus ook; kwijtschelding (soort van) dus. Onze MinFin Wopke Hoekstra ziet daar vooralsnog niets in. Vooralsnog dus, maar het idee is al opgeworpen.
En hoppa! Zo snel kan het gaan.
Jammer voor die ondernemers die alles zelf -op de een of andere manier- geregeld hebben, wat het ook voor gedoe meebracht. Maar ik snap het ook wel natuurlijk, deze noodkreet…..