Het Corona-tijdperk, week 37: graven naar ‘verborgen’ schulden

We gaan de winter in en die is altijd al grijs, zelfs donker en ook koud. Deze winter wordt dat nog een maatje erger door dat @#$%^&* virus. Zonder horeca, met dichtslibbende binnensteden en gourmetten met maximale tafelbezetting op 2e kerstdag. En tot overmaat van ramp heeft mijn gemeentebestuur -om nog onbekende redenen- onze vaste kerstbomenverkoper het leven onmogelijk gemaakt.
Maar goed, beter wordt het nog even niet. Het steunpakket 3.0 loopt inmiddels en TVL 3.0 kan inmiddels aangevraagd worden. Ander nieuws: met de TOZO-uitkering blijkt het ook niet zo lekker te gaan (ik voel weer een parlementaire enquête aankomen…). Maar belangrijker was het nieuws afgelopen week dat de overheid (i.c. vooral de Belastingdienst) en de banken zwaar weer aan zien komen: door alle verleende uitstellen van betaling zit het bedrijfsleven inmiddels vol met schulden en hoe lang gaat dat nog goed? Niet lang meer, volgens de horeca. Misschien moeten we maar eens met de Grieken gaan praten, die hebben hier veel verstand van – en ervaring mee. Nee, niet heengaan! Dat mag (nog) niet. Videobellen!

Oh sorry, mijn 2,6 miljoen vergeten

Onder al het slechte nieuws afgelopen week was er toch ook weer een bericht dat een glimlach op mijn gezicht toverde. Dat ging over iemand die 2,6 miljoen (Euro ja) ‘vergeten’ was. Ja hoor, natuurlijk joh. Kan gebeuren. Alleen jammer dat niemand de goede man gelooft, gek hè?
Iets heel anders dan nog. In het kader van ’transparantie’ en ‘controle’ is er blijkbaar een nieuwe wet op komst waardoor zorgaanbieders voortaan een volledige accountantscontrole over hun cijfers moeten laten trekken. Daar zijn ze niet blij mee, die zorgaanbieders. Vooral de kleine praktijken niet. Zo jagen we de kosten van de zorg weer verder op en niemand in Den Haag die maar snapt hoe dat nou toch kan.

Jaarplan Belastingdienst 2021

Iedereen maakt plannen en dat doet de Belastingdienst dus ook. En zoals onze wijze voorouders allang wisten: een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus het is wijs als je die plannen kent. Dat kan ook, want de Belastingdienst publiceert die plannen altijd netjes van te voren en dat doen ze dus ook voor de plannen voor het jaar 2021.
Kort samengevat, die plannen: “Prioriteit voor de Belastingdienst is het verbeteren van de dienstverlening en de aanpak van risicosignalen en gegevensbescherming.”
Je verwacht het niet, toch? En het blijft mooi, de taal van managers.
Maar goed. Ze gaan ons als fiscaal dienstverleners dus beter helpen (dank, dank) en ze gaan ook op zoek naar ‘onverklaarbare uitgaven’. Hoe dat laatste dan weer te rijmen valt met het beter bewaken van de privacy vat ik nog even niet, maar dat zal ook wel goed komen. Toch?
Ik doe er maar weer een liedje bij, uit de oude doos (en toch anders). Ja, toen ook al…..



Het Corona-tijdperk, week 36: afwachten

Ja, afwachten maar weer. Op ‘het’ vaccin, op de nieuwe cijfertrends en op Kerstmis en Oud & Nieuw. De derde generatie hulpmaatregelen voor ondernemend Nederland lopen, maar die hulp is niet ruimhartig genoeg, aldus MKB Nederland.
Is dat ook zo? Geen idee. Het aantal door faillissement omgevallen bedrijven is tot nu toe beperkt; tegelijk lees ik overal dat veel ondernemers financieel al op hun tandvlees lopen en de golf aan instortende bedrijven de komende lente komt.
Het UWV heeft trouwens de lijst gepubliceerd van de bedrijven die steun hebben gehad in de NOW2-regeling (zo ’n 65.000 dus). Best interessant, die lijst. Wel erg lang en ook niet doorzoekbaar (tenminste: ik vond dat niet). En inderdaad: wat die accountantskantoren op die lijst doen snap ik ook niet echt, maar goed.
De TOZO-(3)-regeling staat nog steeds ter discussie, vooral wat betreft de inkomenstoets van de partners van de ondernemers. Blijft lastig, ik snap het.

Boosmakertje van de week

Als je denkt het allemaal wel gezien te hebben komt er altijd weer een vlekje bovendrijven dat je nog niet kende. Deze week was dat deze uitspraak van de Rechtbank Overijssel. Over een belastingadviseur die een Thuiszorg-organisatie hielp met het administratief ‘wegwerken’ van geld naar het buitenland.
Schuinsmacheerders zul je altijd hebben en zijn er ook altijd geweest, maar dit is dan toch weer een heel bijzonder geval. En dat geldt voor de adviseur, maar zeker ook voor het bestuur van de thuiszorgorganisatie. Tjonge.

PSD2 on the move

Weet je nog? Van PSD2? Nee, vast niet… Maar ik help je even herinneren. Kort samengevat is PSD2 een EU-regel waarin je financiële provider (dat is 2020-newspeak voor een bank) aan derden toegang moet geven tot al je betalingsverkeer als jij daar toestemming voor geeft, die derde kan overigens ook dit bank zelf zijn. Je bankgegevens mogen dan gebruikt worden voor….. van alles en nog wat.
Ik kom nog uit een tijd waarin je met zo ’n idee alleen al met pek en veren besmeerd de stad werd uitgejaagd, maar dit is 2020. De Nederlandse Bank was benieuwd hoeveel mensen zich dit lieten welgevallen en wat blijkt: ongeveer 25%, maar dan vooral door hun eigen bank. Dus nauwelijks nog door ‘echte’ derden zoals Apple, Facebook en Google. Dat komt dan weer vooral (volgens DNB) omdat we nog nauwelijks door derden hiervoor benaderd worden. We gaan dus vast binnenkort zien wat er gaat gebeuren, ‘ze’ zijn vast nog aan het broeden daar op ‘an offer you can ’t refuse’.
Wat ik hiervan vind? Helemaal niets, vooralsnog.

‘Nieuwe’ Toeslagen vanaf 2021

Ruim 5 miljoen huishoudens maken gebruik van Toeslagen om hun financien (min of meer) in evenwicht te houden. Huurtoeslag, Zorgtoeslag, KinderOpvangToeslag etc. En in dat ’toeslagencircus’ gaat jaarlijks dus zo ’n 13 miljard om.
Dat gaat nogal eens verkeerd. Dat weten we uit de affaire rond de KinderOpvangToeslag, maar er gaat nog wel meer verkeerd en dat heeft vele redenen. Een daarvan is dat het hele systeem noemenswaard complex is, een andere is dat de inkomens- en vermogensgrenzen behoorlijk scherp zijn en mensen dus soms ineens net niet meer in aanmerking komen, of ineens veel minder krijgen (meer kan natuurlijk ook) omdat hun inkomen veranderd is. Mensen met sterk wisselende inkomens (ondernemers dus ook) zijn wat dit betreft vaak het haasje. Het hele Toeslagenstelsel is daarom al jaren in discussie en er gaat de komende regeringsperiode ook het nodige veranderen, althans: dat is het plan. Voor nu (of beter het komende jaar) wordt er al wat gesleuteld om die harde inkomensgrenzen wat te verzachten. Je hebt er inmiddels minstens een stevig financieel talent voor nodig om het allemaal te snappen. Hier een (vind ik) redelijke uitleg van de veranderingen voor de Zorg- en Huurtoeslag 2021 (en bedenk: hoe goed deze info ook is, het is de site van een commerciële verwijzer!).

Het Corona-tijdperk, week 35 alweer

Deze week in huize AdmiNet: vier (4!) folders van locale restaurants die ons hun afhaalmaaltijden aanprijzen. Ik vind dat wel mooi: niet zeuren, kijken of je iets creatiefs als oplossing kunt bedenken. In ieder geval iets proberen.
En nee helaas, dat kan niet iedereen. Soms zijn ze er gewoon niet, of nauwelijks, die creatieve bedenksels. En dat zie ik dan met lede ogen aan; heb je een leuk bedrijfje, krijg je dit over je heen. Meer dan een mooi muziekje kan ik dan ook niet bieden, eentje zoals deze bijvoorbeeld.
‘Problemen zijn ook kansen’, ken je die nog? Uit de jaren ’90 dacht ik? Dat dacht deze ‘ondernemer’ ook. Tja. Na ja, hij hield zich dan wel weer aan een van mijn belangrijkste levensregels: als je iets doet, doe het dan goed!
En ohja, over criminelen gesproken: je let goed op? Deze truc waart rond, ook onder ondernemers.

Wel, niet, een beetje….

Al jáaaaren een enorm issue, al sinds de eerste CAO (in 1894 was dat): wanneer is iemand een werknemer (met allerlei rechten) en wanneer niet? Of andersom: wanneer is iemand een echte ondernemer (zelfstandige, mag ook en nee: zzp ‘er mag niet) en wanneer niet? Hele wetten zijn er over volgeschreven en rechters hebben er hun handen vol aan; definitief geregeld is het nog steeds niet. En deze regering gaat het ook niet meer regelen, de volgende regering mag zijn tanden erop stuk bijten.
Want deze Corona-tijd is geen goede tijd voor ingrijpende maatregelen, lees ik hier. Dus gaat het nieuwste probeersel (de DBA, wat weer een reparatiepakket was om de vorige niet-werkende regels toch aan het draaien te krijgen) ook ‘niet gehandhaafd‘ worden. Niet gehandhaafd (dat moet toch wel het woord van 2020 worden, lijkt mij zo) tenzij…. men de kluit evident besodemietert dan. Wat dan ook weer een interessante kwestie is, want wanneer gebeurt dat dan? Daar gaan de rechters dus weer hun handen aan vol krijgen. Kun je nu gaan doen waar je zin in hebt? Ja dus, tenzij je ….
Mooi toch? Ik doe er maar een muziekje bij. Als troost.

Trivia uit de afgelopen week: WAZ, LLP en Btw over de grens

Ik las een mooie rechterlijke uitspraak afgelopen week, die ging over de WAZ (Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen, weet je nog oudje?), betrof de jaren 1999-2003 en ook de ZfO (Ziekenfonds voor Ondernemers) kwam nog voorbij. Wat er precies in die uitspraak staat heb ik niet eens meer gelezen, dat dit zolang kon voortsudderen vind ik al verbijsterend genoeg.

Iets heel anders dan: je kent de LLP (Limited Liability Partnership) als rechtsvorm? Een paar jaar geleden was die nogal populair en werd door allerlei bureau ’s als medicijn voor alle financiële en fiscale kwalen verkocht, als een soort vaccin tegen alle virussen dus eigenlijk. En toen werd het ineens heel erg stil, want wat was die LLP in Nederland nou eigenlijk: een (soort van) maatschap of een (soort van) B.V.? Nogal een verschil, ook fiscaal. Iedereen vond er wat van en niemand wist het zeker. Tot nu (althans, voorlopig): het Gerechtshof Den Haag ziet het als (een soort van) B.V. Okidoki! Weten we dat ook weer, voorlopig.

Tot slot: nogal ondergesneeuwd onder alle Corona-perikelen is het invoeren van een nieuwe EU-regel: Btw moet afgedragen worden in het land waar de koper woont! Nu is dat nog -grotendeels- waar de verkoper is gevestigd. Die verandering betekent nogal wat voor bedrijven die goederen over de grens verkopen: Btw aangeven in het land waar de koper woont en dat zijn er dus 27 (EU-landen) in plaats van (nu) 1. Sterkte!