Sinds de vorige crisis (2008-2013, weet je nog?) zijn er klachten, rechtszaken zelfs, over de hoge heffing op spaargeld, aandelen, 2e huizen en wat dies meer zij, alles wat belast wordt in Box 3 (de vermogensrendementsheffing). Het op deze manier (op basis van een fictief, door de overheid vastgesteld rendement) heffen van belasting op vermogen maakt weinig mensen blij als ze zien dat ze 0% rente krijgen op hun spaargeld (mensen met aandelen zijn daarentegen niet zo ongelukkig).
Al jaren probeert de overheid daar wat aan te doen en er is ook al het een en ander gesleuteld aan de heffing. Vanaf 2022 zou er een geheel nieuwe regeling komen die ‘eerlijker’ zou zijn. Maar dat gaat niet door, StasFin Vijlbrief heeft de plannen ingetrokken. Te ingewikkeld.
Update 05 juli: niet getreurd, want er komt een ‘tijdelijk plan‘ en daarin worden de ‘kleine spaarders en beleggers’ (een beetje?) ontzien. Nog even wachten dus, tot Prinsjesdag.
Maand: juni 2020
Schone auto’s mooi, maar duur
Wat eigenlijk iedereen al jaren wist: het via de fiscus stimuleren van het kopen van ‘milieubewuste’ auto ’s is een prijzige affaire. De Algemene Rekenkamer heeft het allemaal doorgerekend en vraagt zich af of het nog wel wenselijk is om de huidige regels in stand te houden.
Co2 is (maatschappelijk) duur, het voorkomen van Co2 is economisch duur; een duivels dilemma. Versoberen dus, die regelingen, aldus de cijferaars van de overheid en de StasFin vindt dat ook. Dus als je nog plannen hebt…..
Het Corona-tijdperk, week 15: business as usual?
Nee natuurlijk niet: business as usual. Hoewel: voor velen inmiddels al weer wel, voor vergunningplichtigen voorlopig nog niet. Lastig hoor. Op de TV zie ik alleen maar 1,5m-afstandhouders, de rest van NL doet er steeds minder moeilijk over. ‘Stemmen met de voeten’ las ik daar laatst als analyse over.
Whatever, gelukkig ga ik daar niet over.
Waar ik wel over ga zijn de financieel-economische gevolgen en de fiscale en andersoortige staatssteun. Fase 1 (voor de eerste 3 maanden) is inmiddels afgelopen, we zitten nu in fase 2. Eind augustus spreekt de regering over een eventuele fase 3. De afwikkeling van fase 1 is inmiddels begonnen merk ik: de inkomensverklaringen voor de TOZO-1 vliegen me om de oren. Ik herinner me nog steeds de woorden van begin april: “ruimhartig en onbureaucratisch”……
Voor de ‘echte’ Nijmegenaren nog: de gemeente Nijmegen gaat echte Nijmeegse bedrijven voortrekken, dus grijp je kans.
En ik? Ik doe ook steeds ‘normaler’ en bedenk wanneer ik op vakantie wil, je hoort binnenkort.
Wis je e-mailaccount niet (te vroeg)
Ik zat net eens te tellen; gemiddeld ongeveer 4x per jaar krijg ik het bericht dat een klant een ander e-mailadres is gaan gebruiken, dus of ik …..
En natuurlijk pas ik dan mijn database aan, logisch.
Maar dat veranderen van e-mailadres blijkt soms nogal gevaarlijk te zijn, zeker als het oude ook echt ‘verdwijnt’, dan ben je toch mooi de pineut. Hoewel, misschien was dat account wel bewust ‘verdwenen’. Dan ben je dus ook de pineut trouwens.
Trouwens: als je aan je e-mailaccount ook allerlei abonnementen vast hebt zitten wordt het al helemaal een gedoe, dat veranderen. Je denkt eraan dat je nog 7 jaar toegang tot al die data moet bewaren!?
Exit minimumloon voor ondernemers
De grootse plannen van de regering om nou eindelijk eens alle echte ondernemers te onderscheiden van de onechte liggen in de prullenbak. Voor nu dan. Er komt dus (voorlopig) geen minimumloon minimaal uurtarief (voor de weinig verdieners) en ook geen Zelfstandigenverklaring (voor de veelverdieners) en het ‘handhavingsmoratorium’ wordt verlegd tot 01 januari 2021.
Er zou ook een web-module komen om na te gaan of een ondernemer wel een ‘echte’ ondernemer is. Dat plan gaat -voorlopig- wel door. Er is al een proef gedraaid met een aantal bedrijven met interessante resultaten (oei!). Die module gaat ook niet werken, aldus ondernemersorganisaties. Ondertussen ploegen de ondernemers voort….
Het Corona-tijdperk, week 14
Ja, het was alweer week 14 afgelopen week. Alles went. Toch? Of niet? Bij de Appie bij mij tegenover wordt al (weer) geklaagd: over de wachtrijen soms, over het steeds maar veranderende karretjesbeleid (nee, ik snap ’t ook niet) en over nog veel meer (dat niets met de Appie te maken heeft). Zoals gezegd: het went.
Wat ook weer terug is: misbruik. ‘Steunfraude’, schijnt dat nu te heten (in mijn jonge tijd was dat heel iets anders…). Nogal wat ondernemers vluchten ineens de B.V. in omdat ze privé niet mee in het faillissement willen gaan.
Inmiddels komen er ook steeds meet cijfers los over het gebruik van de overheidssteun. In de regeling voor het uitstel van belastingbetaling blijkt er voor ruim 10 miljard uitstel te zijn gevraagd (door 185.000 ondernemers en dus ongeveer € 54.000 gemiddeld, huh? Dat is veel). Maar er was ook een meevaller voor de Belastingdienst: de afkoop van Pensioenen in Eigen Beheer (weet je nog oudje?) bracht 3,5 miljard extra in de belastingkassa. Het aantal TOGS-1-aanvragers komt nu op ruim 200.000 en dat gaat blijkbaar om 790 miljoen (die klopt wel: € 4.000 per aanvraag). Of de nieuwe TOGS-regeling gaat werken (en wat die gaat kosten) weten we nog niet; strenger wordt ‘ie in ieder geval wel.
’t Wordt mooi weer komende week; neem het ervan (nee, niet van de staatssteun)!
Groener online, hoe doe je dat?
Ik herinner me nog van een jaar of tien, vijftien geleden: papier gebruiken was niet (meer) milieuvriendelijk. Alles digitaal, dat was het nieuwe groene werken. Dat blijkt toch wat tegen te vallen vertelde mijn internetprovider me afgelopen week. Ik citeer: “Mailen, Netflixen en het kijken van kattenfilmpjes zijn minstens zo slecht voor het klimaat als vliegen.” Zo!
Voor uitleg hoe dat zit en wat we er aan (mee) kunnen doen verwijs ik graag naar wat die provider er allemaal over opschrijft. Best interessant. Ik ga het allemaal niet narekenen, maar misschien is papier + envelop + postzegel + postbode inmiddels weer milieuvriendelijker geworden? Localer in ieder geval. Mooi hoor, die veranderende tijden.
Rechter gaat echt geen 23 verhuisdozen doornemen
Grappig nieuwtje afgelopen week over een fiscale rechtszaak. De Belastingdienst (a.k.a. de Inspecteur) kwam met 23 verhuisdozen vol met bewijzen op een rechtszaak en was blijkbaar van mening dat dat allemaal relevant was. Gelukkig had ‘ie ook een (soort van) samenvatting gemaakt van ‘maar’ twee ordners.
Die twee ordners vond de rechter blijkbaar wel voldoende ook al wilde de Belastingdienst dat er ook in die 23 verhuisdozen gekeken werd. Dat snap ik wel, van die rechter. Wat ik niet snap is welk bedrijf in ’s hemelsnaam 23 verhuisdozen vol administratie heeft….. Shell? Philips? Facebook?
Het Corona-tijdperk, week 13 – de zomer in
Yep: alweer 13 weken verder sinds onze MinPres (bijna) alles op slot gooide. Time flies en het financiële, fiscale nieuws houdt ook maar niet op. Voor wie het aangaat: het eerste 3-maanden uitstel van betaling loopt binnenkort af en dat wordt dus kiezen: betalen, of weer 3 maanden uitstel.
Al eerder gaf ik hier een linkje naar de SRA-barometer en de nieuwe kwam vorige week weer uit: kort-door-de-bocht samengevat: het gaat weer beter, met het sentiment in ieder geval. En – las ik – tot nu toe wordt er ook niet veel meer geld van spaarrekeningen gehaald om gaten te dichten en dat is ook niet zo vreemd: ca. 2,5 miljoen werkenden ontvangen nu een of andere vorm van staatssteun en daartoe behoren blijkbaar ook professionele voetbalclubs (ok! Krijgen we vast het komende seizoen een gratis seizoenskaart, toch?).
NL wil geen belastingparadijs meer zijn
Herinner je je die toestanden rond de ‘afschaffing’ van de Dividendbelasting nog (het was overigens geen afschaffing, maar dat doet er nu even niet toe)? Nou, de wind gaat nu helemaal de andere kant op waaien: de vrijstellingen voor ondernemingen die NL gebruiken om geld (w.o. dividend) fiscaal vriendelijk door te sluizen verdwijnt in de prullenmand.
De StasFin heeft laten uitrekenen dat dat inmiddels over zo ’n 37 miljard per jaar gaat en daar wil hij nu toch wel graag even over gaan afrekenen vanaf 2021. Tenminste: als dat geld verhuist naar landen met minder dan 9% belastingheffing op dividend. De Nederlandse belastingheffing op dividend is nu ruim 26%, dus we hebben het hier over een kleine 10 miljard aan extra belastinginkomsten per jaar. Kassa!
Dat wordt dan weer extra omzet voor de belastingadviseurs en notarissen, want wat denk je zelf…… Je kunt alvast hier beginnen….. (tip: Bulgarije….).