Jaja, afgelopen week was alweer de zesde week. Alles went, maar dit? Nee, nog steeds niet echt nee. Bij jou wel?
Hoe gaat het inmiddels met NL? Voor de medische kant moet je niet bij mij zijn, het RIVM schijnt dat allemaal te snappen begrijp ik. Voor de zakelijke kant kijk ik iedere week (o.a.) op de SRAbarometer: het economisch vertrouwen bij ondernemers klimt weer wat uit het dal, het vertrouwen in de overheid gaat juist datzelfde dal in. Misschien een goed idee om eens naar de resultaten van het overheidsbeleid te kijken, want a) daar wordt dus veel gebruik van gemaakt en b) het vertrouwen in die overheid (c.q. in die maatregelen) daalt. Het ‘sentiment’ onder ondernemers is volgens de Barometer nu voor 50% negatief en voor 2% zeer negatief. Oei!
Uitstel van betaling, volgens de Barometer gebruikt ruim 40% van de ondernemers deze hulp of is van plan dat te gaan doen. Tel dat dan -voorlopig- ook maar op bij al die miljarden die de regering nu uitgeeft. Bij zo ’n 300 miljard jaarlijkse belastinginkomsten heb je het dan voor een kwartaal toch over zo ’n 30 miljard. Of je nog peultjes lust…..
Ik beloofde trouwens om mijn bijsluiter over hoe dit uitstel precies werkt hier te plaatsen. Bijgaand.
TOZO (de gemeentelijke voorschot-uitkeringen voor (voorlopig) een periode van 3 maanden). Volgens de Barometer gebruikt een kleine 26% van de ondernemers die regeling. Ik begin over die regeling inmiddels wat twijfels te krijgen want hoe gaat straks de eindafrekening plaatsvinden? Wordt er dan wel getoetst op vermogen en partner-inkomen en hoe bepaal je het inkomensverlies? Het is en blijft per slot ‘Bijstand’….
TOGS (een eenmalige uitkering van € 4.000 voor het betalen van lopende kosten). Volgens de Barometer gebruikt ongeveer 17% van de ondernemers deze regeling, maar dat kan nog meer worden omdat de lijst van bedrijven die er aanspraak op kunnen maken bijna met de week groeit. Bij deze regeling wordt er vooraf iets meer getoetst dan bij de TOZO, maar later zal er wel beoordeeld worden of de aanvraag terecht was dus dat gaat mogelijk ook nog een groot feest worden.
NOW (de regeling die de personeelskosten voor 90% dekt zodat er geen massale ontslagen vallen). Volgens de Barometer gebruikt een kleine 27% van de ondernemingen deze regeling. Het is best een complexe regeling die in de praktijk ook nog eens zwaar blijkt tegen te vallen omdat die 90% geen betrekking heeft op de totale loonkosten, maar alleen op het brutoloon en dan kom je feitelijk op ongeveer 64% subsidie uit. Ik denk (en zie, hoor) dat veel ondernemers op (en met!) die 90% gerekend hebben en zich nu wel erg bekocht voelen.
Update 03 mei: Ik heb inmiddels een paar NOW-beschikkingen gezien en die schade lijkt mij toch mee te vallen. Misschien dat de actievoerende Nijmeegse horeca-tycoon zijn rekensommetje eens wil laten zien.
BMKB & VGO (uitbreiding en makkelijkere kredietverlening onder overheidsgarantie), daar maakt nu een kleine 6% van de ondernemingen gebruik van. Deze hulpregelingen zijn technisch ook het meest ingewikkeld en -begrijp ik- de overheid staat voor 70% garant en de banken moeten dus voor die 30% toch alle gebruikelijke toetsen doen en dat schiet dus niet echt op als je haast hebt.
Samengevat: de ruimhartige en snelle hulp is er, zeker! Maar de ruimhartigheid (b)lijkt toch een lastig puntje te gaan worden, uiteindelijk. Laat dit je alleen niet tegenhouden: alle kleine beetjes helpen immers en soms lost het kopen van tijd ook problemen op.
Maand: april 2020
Corona, week 5
Hebben jullie daar nou ook last van? ’t Begint (bijna) te wennen allemaal, bizar toch!? Wandelingetje gemaakt vandaag en meestal doen we dat met een glaasje van iets aan het eind daarvan…. maar dat kan niet meer en we dachten er zelfs ook niet eens meer aan.
In het nieuws nauwelijks nog iets anders dan het virus en dat geldt ook voor het vaknieuws op mijn werkgebied. Weer nieuwe, aanvullende regels voor de noodpakket van de overheid (bijhouden, mensen!) en de eerste barsten in wat drie weken geleden nog de ultieme reddingsboei voor ondernemend Nederland leek te zijn. De eerste afwijzingen van steun en de klachten daarover, het langzaamaan beginnen te snappen dat de TOZO-regeling wel eens heel vervelend kan gaan uitpakken straks en de eerste tekenen van het sjoemelen met cijfers om de maximale steun op te halen. En ook bijzonder: het ‘namen & shamen’ van bedrijven (en hele landen) waarvan ‘men’ vindt dat ze misbruik van de overheidssteun maken, wat dan vervolgens ook weer niet zonder vooroordelen gebeurt. Best ingewikkeld allemaal, toch?
Een liedje (uit 1980!) voor iedereen die onderweg is.
Mijn werklast is nu enorm, maar dat komt goed. Heb nog even geduld met me……
Corona & de dilemma’s
Ook zo moedeloos (of gewoon moe) van al het Coronanieuws de hele dag en overal? En dat dus inmiddels ook al een ruime vier weken. Maar het is helaas niet anders en bovendien: last van het nieuws hebben is één, er echt ziek van zijn is toch een heel andere dimensie!
Als ondernemer kijk je toch (en misschien wel vooral) naar de financiële gevolgen voor je broodwinning. De organisatie van Registeraccountants (SRA) peilde onder haar leden hoe zij dat zagen voor hun klanten en dit (pdf) was het resultaat. Oei! Boze teleurgestelde ondernemers zijn er inmiddels ook, actie!
De dilemma’s zijn natuurlijk ook groot. Hoe lang gaat het duren? Hoe erg gaat het worden? Kan ik het zonder hulp uitzingen (en hoed dan?) of heb ik hulp nodig? En zo ja, welke dan? En wat betekent die hulp?
De overheid schiet dus te hulp met een heel palet aan maatregelen en dat is mooi. Wat minder mooi (maar ook wel begrijpelijk) is dat die regelingen zo ongeveer iedere dag veranderden en nog steeds blijven veranderen. Er was vorige week een dag waarop de in mijn vakgebied actieve media 88 (ja, 88! In één dag) veranderingen in mijn mailbox zetten. Toen ben ik dus maar even opgehouden met alles lezen, niet te doen. Inmiddels ben ik weer aan het bijhouden geslagen want het beeld wordt wat rustiger.
Wel interessant om te lezen: zo ’n 40% van de ondernemers laat alle steun aan zich voorbijgaan. En ondernemers vinden blijkbaar de Tozo en de TOGS de meest relevante hulpmiddelen.
Beginnen we dus maar weer even bij het begin. Waar kun je zelf volledige en actuele informatie vinden over hoe de regelingen er (vandaag) voorstaan? Ik gaf er twee weken geleden twee en die doen het nog steeds prima:
https://www.accountancyvanmorgen.nl/corona/
https://www.taxlive.nl/nl/dossiers/coronavirus/
En de KvK doet natuurlijk zijn best.
Dit schema (pdf) geeft een kort overzicht van wat er is aan hulp.
Ik merk bij klanten ook hier een dilemma: wat te doen. Wel? Niet? Welke?
Ik zie het zo:
Eerste stap: maak een plan (zie dit blog, 2 weken geleden)!
Eerste vraag: heb je echt steun nodig? Zo ja: doen! Zo nee: niet doen. Twijfelgeval: doen.
Tweede vraag: welke steun dan? Kijk naar wat er kan, mag en wat je het beste kunt gebruiken. Zo nodig kijk ik graag met je mee.
Wat ik langzaamaan ook begin te zien is dat veel van die steunmaatregelen weliswaar nu zonder al te veel controle en snel worden verstrekt, maar dat er later wel degelijk (een vorm van) controle gaat komen terwijl er eigenlijk nog nauwelijks bekend is wat de criteria precies zijn, of gaan worden. Voorlopig lijkt mij vooral de Tozo-regeling (‘bijstand’ via de gemeente) een moeilijk geval te worden: nu wordt er niet gekeken naar het inkomen van een partner en/of aanwezig vermogen, straks wel? En hoe ga je straks aantonen wat de schade was? Ik voorzie nog wel wat ingewikkelde toestanden….
Corona, week 3
Ik merk dat bijna iedereen nu bezig is te kijken wat het beste te doen, niet te doen en heel veel meer is er nu ook nog niet mogelijk natuurlijk. Ik ben nu bezig om langzaamaan alle regelingen tot me door te laten dringen (complex, ook wat betreft de ‘eindafrekening’ straks). Dat duurt even, want veel regels die ook steeds veranderen. Maar ik leer bij, stapje voor stapje. Belangrijkste wat mij betreft is nu dit!
Veel andere nieuwigheden en/of vertelswaardige tips zijn er nu ook niet, dus hou ik het deze week bij: hang in there!