Corona, het noodrantsoen bekend. En nu? Maak eerst een plan!

Ingewikkeld & moeilijk. Gevaarlijk zelfs, zowel voor ons persoonlijk als voor onze bedrijven. Dat zijn toch wel de beste woorden voor de situatie waar we met z’n allen nu in beland zijn. Wat te doen? Wat niet te doen? En alsof dat allemaal al niet erg genoeg is: de geruchten, halve plannen, mensen-met-een-mening en goedbedoelende media zijn overal aanwezig. Geluk bij een ongeluk is dat de regering steeds meer hulppakketten maakt (en ze vaak gelijk ook weer aanpast…). En nee, oplossingen zijn die regelingen niet! Helpen bij die oplossing(en) kunnen ze je wel.
Bizar toch, deze auto die ineens van links kwam en niet stopte. Weten we in ieder geval hoe het voelt als je een lief, wollig lid van een schaapskudde bent en je weet dat er hongerige wolven achter de struiken liggen (een van mijn favoriete songs ook, lees de tekst)…. Maar goed, we moeten verder; Zur Sache dus: wat te doen nu als je ondernemer bent?

Ik zie drie te zetten stappen: 1) maak een analyse & een plan, 2) kijk waar mogelijke hulp zit en 3) gebruik (zo nodig) het noodpakket van de overheid.
Ik denk aan een bekend iemand (geen idee meer wie, iemand?) die zei: ‘zelfs een slecht plan is beter dan geen plan’. Reageer niet alleen maar op incidenten, heb een plan! Want hoe het ook allemaal zij: dit wordt een uitputtingsslag en wie de meeste energie (= ook geld) weet te verzamelen en dat goed weet te gebruiken maakt de beste kans op overleven. So don’t panic!

Stap 1, analyse & plan. De belangrijkste vraag is: hoe lang gaat dit duren? Ik heb geen idee (wie wel?), maar laten we eens drie scenario ’s bedenken: 3 maanden, 6 maanden en 9 maanden. Je hebt veel historische informatie over je bedrijf (de jaarrekeningen) en je privé-financiën (je aangiften). Gebruik die informatie om voor die periode(s) uit te zetten -en ook uit te rekenen- wat er kan gaan gebeuren, wat dat voor je betekent en waar dus de (mogelijke) problemen zitten. Maak met die info een (soort van) plan: wat (qua inkomsten, uitgaven) gaat er gebeuren de komende maanden, hoe kom ik daar uit en wat (hoeveel) kom ik waar tekort?
Mocht je hierbij hulp willen, of graag hebben dat ik over je schouder mee kijk: laat weten!

Stap 2, hulp zoeken & vinden. Je hebt in normale tijden waarschijnlijk met heel veel partijen te maken: je klanten natuurlijk, maar ook je leveranciers, je bank (die hebben ook al hulppakketten), je huurbaas, je buren, verzekeraar, concullega’s, adviseurs, etc. Kijk eens door een jaartje boekhouding en je komt ze bijna allemaal tegen! Bedenk wat die partijen voor je kunnen doen en vraag (zeur, als nodig) eens door. Waarom zou je gewoon doorgaan met je volledige kantoor- of winkelhuur te betalen (moet je huurbaas niet ook een deel van deze last dragen?). Moet dat abonnement nou echt (zo) doorlopen? Bedenk wel één heel belangrijk ding: vaak bestaat die hulp uit het uitstellen van betalen, afstel is het niet. Of zoals onze voorouders al wisten: boontje komt ooit om zijn loontje.

Stap 3, het noodpakket van de overheid. Ik schreef al: dat pakket is geen oplossing, je koopt er wel tijd mee om een oplossing te vinden.
Eerste belangrijke punt: zorg dat je goed op de hoogte blijft van wat er aan regelingen is en wat er daarin verandert. Dat kan ik niet voor je oplossen hier; die regels veranderen zo vaak dat ik niet meer aan mijn gewone werk toekom als ik dat hier allemaal op zou moeten schrijven en bijhouden. Dan kun je je een slag in de rondte lezen, er zijn twee sites op mijn vakgebied waar ze dat allemaal netjes bijhouden: AccountancyVanmorgen en TaxLive. En de KvK doet ook zijn best. Ik vind deze sites vollediger en betrouwbaarder dan allerlei kranten, Nu.nl, who- & whatever. Blijf dus kijken, iets wat gisteren zo was is morgen misschien zus!
Tweede punt: denk goed na hoe en wat je doet. En waarom. Neem de tijd, op een paar dagen zal het meestal niet komen, toch? Van al dat gedrang en gepaniekeer nu word je alleen maar nerveus, boos en dus gefrustreerd. Het is allemaal al erg genoeg, doe jezelf dat niet aan. Ik merk ook dat sommige klanten aarzelen om die staatssteun te gebruiken: ingewikkeld, omslachtig en (nog) niet echt nodig. Dat kan kloppen en het is ook een heel lastige afweging die voor iedereen anders zal zijn. Heb je een plan dan kun je nut en noodzaak beter overzien! Ik leen ook nog maar eens een gezegde: if you don ’t use it, you lose it.
Mocht je hierbij hulp nodig hebben of graag hebben dat ik over je schouder mee kijk: laat weten!

Leg een dossier aan! Maak van alles wat je indient, aanvraagt, invult een afschrift (op papier e/o digitaal)! Er komt een moment van afrekenen, controle, verantwoording en wie zich er nu te makkelijk en te snel doorheen werkt zit later met de brokken. Denk aan wat er o.a. met de Kinderopvangtoeslagen is gebeurd, zoiets dus ja. De hulpverleners hebben straks goed gevulde dossiers, die moet jij ook hebben. En alles wat je doet is daarnaast straks ook fiscaal (in je jaarrekening en aangifte 2020 dus) van belang.

Tot slot nog één ding: dit gaat ooit voorbij. Bedenk bij alles wat je doet en niet doet hoe ‘ze’ (je zakelijke relaties, de overheid, je klanten) daar dan tegenaan kijken. Je kunt veel goed doen, maar ook veel kwaad.

Corona: betalingsuitstel of belastingafstel?

Tja. What to do? Liedje uit de oude doos dan maar, als troost?
Ik mag het hier gelukkig beperkt houden tot wat we als ondernemers kunnen en (niet) moeten in financiële en fiscale zin. Over het noodpakket van de regering schreef ik vorige week al en ik was natuurlijk van plan hier & nu de praktische invulling van al die regelingen te beschrijven, maar dat doe ik nog maar even niet. De tekst(en) die ik deze week daarvoor steeds hier bijhield zijn inmiddels 18 keer veranderd (omdat de regelingen steeds veranderen) en als ik het zo inschat: die veranderingen zijn nog lang niet uitgewoed. Dus ik wacht nog even, aan steeds veranderende teksten hebben we met z ’n allen niets, het is al ingewikkeld genoeg allemaal.

Ik verwijs nog wel even naar wat ik 2 weken geleden hier opschreef over de te zetten stappen: 1) probleem in kaart brengen en 2) oplossingen (inclusief wat er in het noodpakket zit) bedenken. Be prepared!

Wat er snel aan komt zijn de aangiften Loonheffing maart + april en de Btw-aangiften 1e kwartaal e/o maart. Onderdeel van het noodpakket is dat we daar als ondernemers uitstel van betaling voor kunnen krijgen als we dat nodig hebben (c.q. vinden nodig te hebben).
Dat betalingsuitstel moet dus niet, het kan. En het is uitstel, geen afstel!
Over de exacte manier om dat betalingsuitstel te regelen heerst op sommige punten nog steeds wat verwarring, dus dat ga ik hier melden als alle onduidelijkheden verdwenen zijn (we hebben immers nog wel even de tijd). Klanten waarvoor ik de loonadministratie en/of de boekhouding & Btw-aangiften doe krijgen bij die aangifte straks een ‘bijsluiter’ over dat mogelijke uitstel. Die bijsluiter zet ik dan ook hier online voor alle klanten die zelf hun Btw-aangiften doen (zal ergens half april zijn, ruim op tijd).
Voor alle duidelijkheid: het is uitstel van betaling, geen uitstel voor het indienen van de aangifte!!! Die aangifte moet dus wel op tijd gemaakt en ingediend worden!

Tot slot een huishoudelijke mededeling.
Mijn werkplanning ligt nu even helemaal in puin. Heb even geduld, ik ben aan het opruimen en daardoor stroperiger dan normaal.

Corona & en het noodpakket

Wie zei ooit ook alweer: ‘Never waste a good crisis’?
Nou, daar hebben we er dan eentje, a good crisis. En wat voor een. Dus actie nodig en die is er sinds vanmiddag dan ook: het ‘noodpakket’ waarmee de overheid de economie in de lucht wil houden.
Het is in deze crisis (nog?) niet de vraag die wegvalt, het is het stilvallen van hele economische sectoren met als gevolg opdrogende geldstromen die dan weer kunnen zorgen voor vraag-uitval en als dat gebeurt hebben de we de economische poppen echt aan het dansen en dat probeert dit noodpakket te voorkomen.
Het hele pakket aan nieuwe regelingen vindt je o.a. hier.
Ik ga het hier niet uitleggen, noch samenvatten; de tekst lijkt mij duidelijk genoeg. Wel lastig is dat het niet is opgeschreven vanuit de problemen waar ondernemers nu en straks mee kampen maar vanuit de oplossingen (de regelingen dus). Enig creatief omdenken is dus wel gewenst, maar dat lukt meestal wel als de nood hoog is. En anders: ik kijk graag met je mee.
Herken een kans als die langskomt!

Belastingdienst maakt ‘ondernemers-zelf-check’

Een al decennia- (misschien zelfs eeuwenoude) discussie: wie is wel en wie is geen ondernemer? Los van de semantische, filosofische en juridische gevolgen heeft die ‘status’ nogal wat fiscale gevolgen en dat is feitelijk de belangrijkste reden dat die discussie (nog steeds) gevoerd wordt.
Het laatste woord in zo ’n discussie heeft natuurlijk altijd de rechter die kijkt naar de feitelijke omstandigheden, maar ook naar wat onze overheid er van vindt (c.q. wat er in de wetten staat). De Belastingdienst is uiteindelijk alleen maar uitvoerder, maar wel een hele belangrijke uitvoerder want de eerste die je in die discussie tegenkomt. De Belastingdienst heeft een -soort van- vragenlijst ontworpen waarmee je een idee kunt krijgen van wat die Belastingdienst ervan zal vinden. Probeer ‘m eens.

Bij verandering: altijd een mens ertussen

Na alle toestanden bij de Belastingdienst en ‘de Toeslagen’ heeft de StasFin besloten dat als de Belastingdienst afwijkt van een aangifte, er altijd een mens naar kijkt en het besluit neemt. Ingrijpen kan dus niet meer volledig geautomatiseerd gebeuren.
De algoritmen blijven natuurlijk wel meekijken….
Mooi, zeker in deze tijden. Een garantie? Nee, zeker niet in deze tijden.

Corona

Ja, waar moeten we het anders over hebben nu? Al-met-al komt het ineens toch allemaal wel heel erg snel, en heel erg dichtbij. Toch maar proberen het hoofd koel te houden en als ondernemer vooruit denken wat mij betreft.

Stap 1:
zelf de (mogelijke) schade vaststellen (=berekenen). Stel: dit gaat een week of 6 á 8 duren (want hou daar maar rekening mee); wat gaat er dan financieel gebeuren in en met je bedrijf qua opbrengsten en kosten? En qua liquiditeit? Wat kun je zelf (nog) doen om die schade zo klein mogelijk te houden?
Kunnen je klanten en/of leveranciers je helpen?
En vergeet niet te bedenken hoe de wereld er over een week of 6 a 8 uitziet (klanten, leveranciers, concurrenten) en wat je daarmee/daaraan kunt, moet doen.
Wacht niet te lang met die analyse!! Verloren tijd nu haal je straks moeilijk -of niet- weer in. Als ondersteuning deze Gouwe Ouwe, of deze.
Moet ik over je schouder meekijken? Dat doe ik met alle plezier!

Stap 2: Hulp van de overheid; als dat allemaal niet voldoende is, of lijkt: de overheid heeft grootse plannen om ondernemend Nederland te hulp te schieten. Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien weten we nog niet, maar bedenk dat die hulp nooit 100% zal kunnen zijn en daarnaast waarschijnlijk ook niet erg snel. Een paar regelingen zijn dus al wel bekend.
Zie je aankomen dat je winst in 2020 een geduchte knauw gaat krijgen; begin dan met het (laten) verlagen van wat je nu op Voorlopige Aanslag (Inkomstenbelasting, Bijdrage ZvW, Vennootschapsbelasting) betaalt, dat kan wel snel (binnen een week of 4).
Ik zag dat er inmiddels ook al een regeling is waardoor je uitstel van betaling kunt vragen voor het betalen van Inkomstenbelasting, Bijdrage ZvW, Vennootschapsbelasting, Loonheffing en Btw. Het is een wat ingewikkelde en bewerkelijke regeling, maar alle beetjes kunnen helpen. Overigens: uitstel van betaling is iets anders dan geen aangifte doen!! Dus wat je ook doet: wel op tijd aangifte doen!
Heb je personeel, dan is de deeltijd-WW mogelijk een (gedeeltelijke) oplossing. De overheid is ook van plan een steunfonds in te richten waaruit de overheid garant staat voor geldleningen bij derden, mogelijk zijn er zelfs direct leningen te krijgen.

Lastig ja, heel erg lastig zelfs. Maar het zal moeten.
Liedje? Deze? En deze schijnt momenteel ook popi te zijn…..
Sterkte iedereen! En je weet het: problemen, gedachten? Ik kijk met alle plezier over je schouder mee.

Het nieuwe arbeidsrecht vanaf 2020

De laatste jaren is er nogal wat gesleuteld aan het arbeidsrecht, met als voorlopig (nieuwe) juweel aan de politieke kroon: de WAB (Wet Arbeid in Balans) die vanaf 2020 geldt. Ingewikkeld hoor, die nieuwe wet. Op zich ingewikkeld (maar dat is meestal zo met arbeidsrecht), maar toch ook en vooral omdat er heel verschillende politiek geïnspireerde wensen in en aan elkaar geplakt moesten worden en ‘de praktijk’ moet dan maar weer zien hoe ze dat geregeld krijgt.
Neem de bekende (beruchte?) oproepcontracten, trouwens ook de min-maxcontracten, en wat er verder allemaal voor flexibele ballen in de arbeidsrechtelijke kerstboom hangen tegenwoordig. En vergeet ook het inhuren van personeel via uitzendbureau ’s niet, ook die werksoort is een bal in de flexibele kerstboom!
Je moet het maar leuk vinden: personeel. In dit artikel legt iemand uit hoe het werkt met de nieuwe regels voor flexibel werken vanaf 2020.
Ik krijg er in ieder geval toch een stevige koppijn van.
En dan zijn er in 2021 weer verkiezingen en begint het hele gedoe weer opnieuw.

Ondernemers willen andere definitie ondernemerschap

We weten het al: het jaar 2020 gaat een interessant (& belangrijk) jaar worden voor kleine(re) ondernemers. Denk aan de plannen voor de verplichte Arbeids Ongeschiktheids Verzekering, denk aan de plannen om de fiscale faciliteiten voor ondernemers (aanzienlijk) te verminderen en denk ook aan de principiële discussie: wie is wel en wie is er niet ondernemer (in fiscale zin), de wet DBA dus (weet je nog wel oudje, die wet?).
Verschillende organisaties waarin ondernemers zich verenigd hebben, hebben de minister die hier blijkbaar over gaat (Koolmees, Sociale Zaken, sic!) een voorstel gedaan over dat laatste: de definitie van de ‘echte’ ondernemer. Volgens die organisaties (kort door de bocht opgeschreven) gaat het huidige ministeriële plan ervan uit dat iedereen in loondienst is en als dat niet zo is moet dat ‘bewezen’ worden (opt-out) en dat doet geen recht aan diegenen die er bewust voor kiezen ondernemer te zijn.
Zoals ik al schreef dus: het gaat een spannend jaar worden: 2020.

Klein(st)e ondernemers worden gefouilleerd

De Belastingdienst is van plan hele kleine ondernemers (= jaaromzet minder dan € 10.000) die toch de Zelfstandigenaftrek claimen bij hun aangifte Inkomstenbelasting 2019 te gaan fouilleren. Nee, niet letterlijk natuurlijk, maar via een vragenbrief: voldoen zij wel aan de eisen die aan die Zelfstandigenaftrek (immers toch een stevige fiscale aftrekpost) worden gesteld?
Er gaan zo ’n 1,4 miljoen ondernemers aangifte 2019 doen, waarvan er zo ’n 450.000 als doe-het-zelver. Blijkbaar wordt er nogal eens de Zelfstandigenaftrek geclaimd (waarvoor onder andere minimaal 1.225 aantoonbare werkuren nodig zijn) terwijl de jaaromzet zo laag is dat je inderdaad de vraag kunt stellen: is dat wel logisch, die (o.a.) 1.225 werkuren? Die vraag is de Belastingdienst nu dus ook van plan maar eens te gaan stellen.
Ik leg het overigens toch nog maar weer even uit, want als er ergens misverstanden over zijn dan is het dit. Het wel of niet halen van die 1.225 werkuren bepaalt niet of iemand ondernemer is, het bepaalt alleen of iemand de Zelfstandigenaftrek kan claimen. Andersom: iemand die die uren niet haalt kan wel degelijk ondernemer zijn dus.

Hoe groot is de kans op een belastingcontrole?

Ja, dat willen we allemaal wel weten natuurlijk. Toch?
Een échte controle dan wel te verstaan (vakjargon: een ‘boekencontrole’): er komt dan een echte belastingcontroleur bij je langs om je boeken en bescheiden door te ploegen en na te gaan of dat allemaal klopt met wat er in je aangiften staat.

Voor 2020 weten we die kans nog niet, wel wat er in 2019 is gebeurd en wat de plannen voor 2020 zijn. StasFin Vijlbrief heeft er een heel verhaal (even doorklikken, pdf) over opgeschreven en dat is natuurlijk best interessant. In 2019 kregen dus ongeveer 6.100 kleine ondernemers (daar zijn er ongeveer 1,5 miljoen van!) zo’n boekencontrole, 0,4% kans dus (in 2019). Nou ja: 0,4% is wel meer dan de kans om de Jackpot van de Staatsloterij te winnen (0,0000-en nog zowat), maar minder dan een uitbetaling op de roulette in het Casino (1:36, kleine 3% dus). Dus als je gokken leuk vindt…., zou ik naar het casino gaan.
Leuk om te lezen ook (onder vraag 4): onze belastingmoraal is weer iets gestegen in 2019, naar 3,87 van 5, in gewone schooltaal dus een 8-. Krijgen we met z’n allen toch nog ergens een ruimte voldoende voor van onze overheid. Dat zouden ze vaker moeten doen ;-). Ik ben alleen wel benieuwd hoe ze zoiets meten……