Voor wie het nog niet in de sidebar links, of in de sig onder mijn mailtjes heeft gezien: deze week nog en dan trek ik voor 2 weken alle stekkers uit al mijn apparatuur.
Ik ga feestvieren, uitrusten & uitwaaien en het jaar 2019 opruimen.
Voor wie ik niet meer spreek: maak er een mooi jaareinde 2019 van!
En ook een mooi begin van 20-20 (ik begrijp dat we vanaf 2020 niet meer tweeduizendtwintig gaan zeggen, maar twintig-twintig, net zoals negentien-acht-en-negentig ooit). Okay. See you again in 20-20.
Maand: december 2019
MKB is (weer) de schuld
Wat nou dan weer? Nou dit: de kleine(re) ondernemer spaart teveel! En dat is slecht (mij ontgaat even waarom dan precies, maar dat krijg ik vast nog te horen). En gek hè, dat er zoveel gespaard wordt. Banken geven maar heel moeilijk zakelijk krediet (en zeker niet graag kleine kredieten) en het is bovendien fiscaal veel goedkoper het overtollige geld ‘in de zaak’ te laten.
De overheid gaat kijken wat er aan dit probleem gedaan kan worden (of welke oplossing bij deze kwestie gezocht kan worden, ook goed). Het MKB heeft die oplossing(en) blijkbaar allang gevonden…..
Eerst -als overheid- veel extra geld drukken en vervolgens willen gaan bepalen wat er met dat geld moet gebeuren. Hadden ze dat ook gelijk zelf kunnen regelen, denk ik dan. Maar je gaat hier over niet al te lange tijd vast meer over horen, en last van krijgen ook.
Nieuw vanaf 2020: fiets ‘van de zaak’
We kennen (bijna?) allemaal de auto ‘van de zaak’ (toch?), ook wel (foutief overigens) de ‘lease-auto’ genoemd. Werknemers die van de baas een auto in gebruik krijgen (ook berucht vanwege ‘de bijtelling’) als extra (soort van) loon.
Ondernemers kennen het fenomeen auto van op de zaak ook (het is een van de vaakst besproken adviesonderwerpen). Ondernemers met motoren en scooters op de zaak zijn er trouwens ook (ja, dat kan). Fietsen op de zaak kennen we ook allang, alleen was daar fiscaal nog niets voor geregeld en dat gaat vanaf volgend jaar veranderen: er zijn regels bedacht die vanaf 2020 gaan gelden.
En zoals dat hoort in dit tijdsgewricht: best ingewikkelde regels, ik zag afgelopen week deze handige samenvatting. En de ondernemers dan? Nee die staan hier niet bij genoemd, maar het plan is dat de regels (ietwat omgetaald) ook voor ondernemers gaan gelden.
Dus fiets ‘op de zaak’? Aan de ene kant mag de ondernemer alle kosten van (en rond) die fiets aftrekken, aan de andere kant gaat daar een ‘correctie voor privégebruik’ vanaf van 7% van de aankoopwaarde. Hoe het precies met de Btw gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar dat zal waarschijnlijk wel heel erg op de regels voor een auto gaan lijken.
Het wachten is nu op meepedalerende kilometerregistraties, eindeloze discussies, rechtszaken over ‘het privégebruik’ en natuurlijk ook over de vraag of een duur Garmindingetje op het stuur bij de kosten van de fiets hoort. Hier zijn we met z ’n allen wel weer een jaartje of tien mee bezig dus.
‘KoopJeFactuur’ offline
Nee, ik kende het niet. Maar het is toch wel weer heel bijzonder, dit. En een heel bijzondere manier om geld te verdienen ook. Als ik het goed snap: er is was een site waar je vervalste facturen kon ‘kopen’ om de gaten in je boekhouding te dichten….
Creatief bedacht is het zeker (en met 15% commissie ook vast erg winstgevend), maar de afstand tot wat gebruikelijk en toegestaan is in ons land is tegelijk ook wel van enorme proporties. Ik zie wel een grote potentie voor buitenlandse ondernemers oplichters die het niet zo nauw nemen met wat binnen de wettelijke kaders valt.
Bewaarplicht: het wordt steeds ingewikkelder
Iedere ondernemer en onderneming heeft een bewaarplicht van alle bescheiden die nodig (kunnen) zijn voor het kunnen bepalen en controleren van de omzet en de kosten. In het woordje ‘alle’ schuilt een stevige adder, want wat is ‘alle’? En hoe dan? En wat?
Over die bewaarplicht heb ik een memo geschreven (hiero, pdf), lees met dat in gedachten eens dit artikel dat ik deze week zag langskomen.
We gaan nog leuke tijden beleven…..
De chocoladeletter & de fiscus
Het jaareinde nadert, tijd voor filosofische bespiegelingen, bespiegelingen over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over de stand van zaken rond de fiscale regels in onze beschaving. Ik las deze week dit artikel over een werkgever die zijn werknemers een sinterklaascadeautje gaf (of er een gedicht bijzat weet ik niet) …..
Om vervolgens urenlang met zijn belastingadviseur aan de telefoon te hangen hoe dit cadeautje fiscaal de boekhouding en de aangifte in moest… Tjonge.
So-wie-so: cadeautjes zijn een fiscale crime (geworden), dus als je eraan denkt om relaties dit jaar nog een pleziertje de doen: eerst lezen, overleggen, nadenken, rekenen en dan pas geven!
Rare jongens, die Romeinen Nederlanders…..
En daar zijn ze dan: de eindejaarstips 2019
Tradities, daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Of juist niet natuurlijk, ’t is maar hoe je in de wereld staat….
De eindejaarstips-traditie houden we er voorlopig zeker in, in ieder geval net zolang als de traditie ook wil dat we fiscaal werken, denken en rekenen per boek-/kalenderjaar en we dus vanaf nu nog een maand hebben om fiscale slimmigheden voor 2019 te bedenken en uit te voeren….
Laat ik eens stevig beginnen: de Register Belastingadviseurs hebben een behoorlijk compleet werkstuk afgeleverd en dat vind je hier (pdf). Zie dit boekwerk als een inspiratiebron; er zit vast ergens iets voor je tussen….
Update: en voor wie geen genoeg kan krijgen van die tips: hier een link met de tips van alle grote advieskantoren.
Ik doe daarnaast ook altijd nog een kwartje in de collectebus door wat zaken op te sommen die dichter bij huis liggen. En bedenk: fiscaal denken is en blijft altijd maatwerk. Wat voor de een handig is is voor de ander juist onhandig. Als je dus ergens aan denkt, of op een idee gebracht bent: overleg met me. Soms is jouw situatie net even anders dan… en/of kan het nog beter.
Denk ook even door: je fiscale inkomen is tegenwoordig niet alleen bepalend voor je belastingafdracht, maar ook bepalend voor zaken als Toeslagen en Studiefinanciering (je eigen/aflossing of die van je kinderen), soms kun je dus ruimhartig scoren op vele fronten door het slim aan te pakken. Ik heb hier gevallen liggen waarin de uitgaven voor meer dan 100% door de overheid betaald zijn (ja, Sinterklaas bestaat echt, soms).
Hoe kun (moet) je denken (en rekenen)?
* Je winst 2019 gaat matig worden (je weet meestal wel waar in jouw geval het fiscale break-evenpunt ligt want dat hebben we vaak genoeg besproken. Maar als je twijfelt: bel, mail). In dit geval schiet je met fiscale aftrekposten weinig tot niets op en kun je je geld beter opsparen voor fiscaal nuttige uitgaven in 2020. Maar zelfs dat hoeft in jouw geval weer niet waar te zijn.
* Je winst 2019 gaat goed tot heel goed worden. Ja, dan hebben fiscaal handige uitgaven vaak zin. Niet alleen fiscaal, maar dus mogelijk ook op andere fronten.
’t Blijft hannesen, met die ondernemers
Onze overheid is er al járen (decennia, mag ik wel zeggen) mee bezig: hoe krijgen ‘we’ die ondernemers in duidelijke wettelijke vakjes gestopt? Omdat er nogal wat soorten ondernemers zijn (nee, niet zzp ‘ers, ondernemers heet dat nondedju) is er van alles bedacht en opgeschreven, werken doet het tot nu toe nog steeds niet. Minister Koolmees denkt dat hij dat nu wel kan, dus heeft hij nu weer het een en ander bedacht.
Gaat ook weer niet goed (genoeg) werken, durf ik nu al te voorspellen. En dat voorspellen mag ik: ik loop al wat jaartjes mee en heb al van alles voorbij zien trekken……, maar vooruit dan maar weer (diepe zucht).
Hier vind je een samenvatting van de nieuwe plannen en hier de kritiek op die plannen (althans: een deel daarvan). En hier nog een hele vrachtwagen met kritiek (tjonge!).
Word je wat onzeker door al dit gedoe? De Belastingdienst heeft hier een invulbare checklist online staan waar je zelf eens kunt kijken hoever je komt, qua ondernemerschap. Zie die checklist (en de uitkomst) niet als een vast gegeven overigens, zie het als een startpunt voor verder nadenken.