Het blijft een probleem: het functioneren van ons aller Belastingdienst. Ik las dat de problemen ‘overstromen‘. Zo! Ze hebben er in de Tweede Kamer zelfs slapeloze nachten van. Maar komt allemaal goed. Toch?
Ik zag ook dat iemand via Geenstijl een verhaal over (de automatisering van) het UWV is begonnen en dat is na twee afleveringen al behoorlijk ontluisterend.
In de tussentijd vaart onze fiscale politieagent dienstverlener natuurlijk gewoon door (want wat moet ‘ie anders…) en krijgt afgelopen week van de rechter een stevige tik op de vingers. Heel kort samengevat: de fiscus mag belastingplichtigen natuurlijk ten allen tijde om (aanvullende) informatie vragen als dat van belang is voor het controleren van een aangifte. Maar niet als dat betekent dat de fiscus van-alles-en-nog-wat opvraagt in de hoop dat daar misschien iets ‘moois’ tussen zit; het moet altijd om gerichte vragen gaan, in het wilde weg vissen naar info mag niet.
Intussen wordt er blijkbaar wel gewoon (door-)gewerkt aan een nieuwe definitie van het begrip ‘Toeslagpartner’. Op zich wel logisch, zijn er ingewikkeldere kwesties denkbaar als (wel/niet/hoe) ‘samenwonen’ in 2019? Ik dacht het niet. Maar weten we echt zeker dat we aan dit bouwwerk willen gaan sleutelen? Nu?
En toch bezig: de Belastingdienst was blijkbaar een stapeltje miljonairs kwijtgeraakt in de systemen. Oei! Miljonairs in guldens overigens, dat wel.
Tot (bijna) slot nog: er komt een ingrijpende verbouwing aan van het wel (straks) en niet (nu) heffen van bronbelasting over o.a. royalties. Dat kan, veel landen heffen dat wel, dus waarom NL niet? Dat (o.a.) de Rolling Stones en U2 juist daarom (het niet heffen) hun bedrijven (deels) in NL hebben zitten zal vast helpen: die leven van de royalties…..en 15% daarvan is toch mooi meegenomen. Er zijn overigens ook landen die niet heffen, mag je raden waar de verhuiswagens binnenkort heenrijden.
En echt tot slot: ken je het begrip ‘geautomatiseerde ketenbesluiten‘? Nee? Is niet erg: ik ook (nog) niet. Maar nu wel, tjonge!