LLP is niet transparant

Pardon? Je bedoelt? Nou, er is een klein probleempje voor een aantal ondernemers ontstaan. De LLP (Limited Liability Partnership) is een Engelse ondernemingsvorm die een paar jaar geleden behoorlijk populair werd, met name onder samenwerkende dienstverleners (advocaten, ingenieurs e.d.).

Dat kostte wel wat, zo ’n LLP, maar dan kreeg je ook wat: een ondernemingsvorm waarin het risico (de aansprakelijkheid vooral) behoorlijk werd afgeschermd (in tegenstelling tot de Nederlandse v.o.f. of maatschap), maar waar je wel gebruik kon maken van de fiscale aftrekposten voor zelfstandig ondernemers (Zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, FOR). ‘Best of both world’s dus’: een (soort van) B.V. én een (soort van) eenmanszaak in één. Prachtig! Alle dagen feest.
Niet dus, volgens de Rechtbank. In NL is dit toch (soort van, vergelijkbaar met) een B.V. en dus zijn de regels voor een B.V. van toepassing en exit de regels, voordelen voor de Inkomstenbelasting (Zelfstandigenaftrek e.d.).
Oeps! Oei! Foutje, bedankt ook. Nou ja, blijkbaar ging het bij de LLP uit deze uitspraak toch al niet denderend, al die andere LLP ’s hebben nu wel iets om over na te denken. Maar wel leuk geprobeerd natuurlijk.

De fiscus komt naar je toe deze zomer

En als ik dan toch bezig ben uit de oude doos: ‘herinner je je deze noggggg?‘ (voor de oudjes onder ons – en van Radio Veronica, voor de jonkies). Maar serieus, de fiscus komt naar je toe? Ja. Tenminste als we dit bericht mogen geloven (en dat doen we natuurlijk).

‘Bouwstenen voor een beter Belastingstelsel’ (klinkt mooi, toch?) is de naam van dit alles en de StasFin wil er echt werk van gaan maken. Voor dat betere belastingstelsel zijn dan wel weer heel veel onderzoeken nodig (en het gaat dus ook nog wel even duren allemaal), maar ieder nieuw gebouw begint met gedegen grondverzet. Bij grondverzet hoort ook het kappen van in-de-weg-staande bomen (zoals de Zelfstandigenaftrek blijkbaar), dus er is zwaar weer op komst voor ‘ons soort mensen’ ondernemers. Ondertussen zal de fiscus alerter gaan kijken naar ondernemers en DGA’s.
Dat we het weten, en dat doen we dus nu.
Er is nog meer zwaar weer op komst voor ondernemers: er wordt serieus nagedacht over een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp ‘ers (wie/wat dat dan ook wezen moge). Ohjee….! De oudjes onder ons (ja, die van Radio Veronica ook) herinneren zich misschien de WAZ nog, dat was zo ’n verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een draak van een regeling overigens, afgeschaft in 2006 (repeat: herinner je je deze nog……?).
En weet je wie ook beter bekeken gaat worden? De VVE’s in dit land, en de stichtingen in het algemeen. Wat een fiscale ambities toch weer allemaal, zo ineens….. Dat krijg je, als je je personeel zo snel weer op orde hebt.
Maar….. we mogen er zelf ook iets van vinden, of althans: ons wordt gevraagd wat er er allemaal van vinden (hebben ze mij toch weer overgeslagen…..): de fiscale monitor 2018 is uit. Leuke vakantielectuur!

Techno faals de nieuwe norm?

We worden steeds meer afhankelijk van technologische, automatische en digitale technieken, dat is geen nieuws natuurlijk. Ik moest er deze week weer aan denken toen ik de berichten las over de Bitcoin-oplichters die via advertenties op Facebook e.d. mensen geld van de bankrekening troggelden. Je kunt natuurlijk denken: dom, dommer, domst en dat is ook wel waar.

En tegelijk: het doet mij allemaal ook erg denken aan de mensen uit de middeleeuwen. Marktplein in een dorp of stad, goedpratende man op de wagen die een glad verkoopverhaal hield over een smeerseltje dat (bijna) alle kwalen genas. Koste natuurlijk bijna niets, maar zorgde voor -zo ongeveer- het eeuwige leven. Of zoiets. En er waren altijd weer mensen die het kochten want die mensen wisten niet beter. En konden ook niet veel beter weten.
We zijn nu een eeuw of 5, 6 verder en de truc is hetzelfde, alleen de vorm, verpakking is anders; de oplichting is geheel geautomatiseerd.

Hetzelfde fenomeen zag ik deze week op andere plekken langskomen.
Bijvoorbeeld het bizarre verhaal over de automatisering van het UWV. Heb je even tijd? Lees het eens door, verbijsterend.
Een ander -soortgelijk- verhaal deed in mijn vakgebied al een tijd de ronde, maar is inmiddels ook tot de Haagse politiek doorgedrongen: het gehannes rond de ‘fiscale facilitering van het Co2-vrije autorijden‘ (ook wel bekend als de ‘stekkersubsidie’). Maï, maï.
En dan lees ik deze week ook nog dit. En dit. En nog wel meer, maar met deze verhalen heb ik voor een week wel weer even genoeg. Echt jongens (en meisjes ook): kan het allemaal ook wat beter voor al dat geld dat we hieraan uitgeven?

En ohja: hoe dat werkt, met die Bitcoinoplichting? Een leerzaam video’ tje

’t Gaat goed met ons! Toch?

Dat het qua financiën weer goed (of zelfs beter) met ons gaat wordt ons van vele kanten steeds maar weer verteld (en voorgerekend ook) de laatste jaren, zeker sinds het einde van de financiële crisis (ongeveer 2013/2014). En toch is er onvrede, wordt er geklaagd. Hoe zit dat nou?

Helaas, dat weet ik ook niet. Want wat is ‘goed, beter?’. Als ik mijn economische pet even opzet dan gaat het dus over ‘welvaart’ en dat begrip is het makkelijkste (en tegelijk ook erg kort door de bocht) te beschrijven als de financiële ruimte die je over hebt nadat je alle onontkoombare uitgaven hebt gedaan. Heb je geld over voor (extra) vakantie, leuke dingen in huis, sparen voor een nieuwe auto, wat je maar leuk vindt.
De rekenaars van de ING hebben afgelopen week een mooi rapport hierover geschreven. Hun conclusie kort samengevat: we verdienen inderdaad de laatste jaren wel weer wat meer, maar die onontkoombare uitgaven (kosten voor basisbehoeften) stegen sneller.
Dus de inkomsten stegen wel, maar de uitgaven stegen meer.
En dus – is mijn conclusie – daalde onze welvaart inderdaad. Oei!
En update 15 april: ook de Raad van State maakt zich zorgen. Oei Oei!

Bull market in aandelen?

Met de aandelenmarkt gaat het de laatste maanden weer prima en dat is mooi voor iedereen die is weggevlucht uit de (bijna) niets meer opleverende spaarrekeningen. Vergeten is alweer de toch wel dramatische waardedalingen in het 4e kwartaal 2018 (-8% gemiddeld).

In het 1e kwartaal 2019 was het weer ongeveer +10% (gemiddeld). Mooi. Toch?
Wat velen zich wel afvragen is hoe lang dit nog gaat duren zo. Want wat omhoog gaat, moet ook ooit weer omlaag. Kortom: zit er veel ‘lucht’ in de waarde van de aandelen nu? Tja, als ik dat eens wist…..
Wat ik wel weet is dat de huidige situatie wel wat lijkt op die van het einde van het vorige en begin van dit millennium: er is veel geld onder de mensen en in bedrijven en er zijn veel (voornamelijk Tech-)bedrijven die met nieuwe ontdekkingen de aandelenmarkt op willen om geld op te halen. Deze week las ik dit.

PSD2: gemak dient den mensch

Nogal wat propaganda reclame is er de laatste tijd op de kijkbuis over het nieuwe PSD2. Wat is dat ook alweer? Dat is nieuwe wetgeving waardoor je een derde toegang kunt geven tot je bankgegevens. Zoiets was tot een paar jaar geleden absoluut ondenkbaar: je bankgegevens waren geheim, alleen van en voor jou (en je bank natuurlijk).
Maar het is 2019 en ’the times they are a-changing’. And fast.

En jazeker: ik snap een aantal voordelen van het openzetten van je bancaire financiële achterdeur natuurlijk. Maar ik weet ook: alle voordelen hebben nadelen (hé, wie zei dat ook alweer??) en de voordelen voor degene die de toegang krijgt worden ruimhartig beschreven, de mogelijke gevolgen voor degene die de deur opendoet veel minder. Wil je wat uitgebreidere info over wat het nou precies is, dat PSD2? De KvK heeft er een artikel over geschreven en dat is best informatief. Hoewel daar de mogelijke nadelen ook hier wel weer erg makkelijk overgeslagen worden, maar die kun (moet) je er dan maar zelf bij bedenken.
Zoals het in een Tv-serie uit mijn verleden al klonk……

Hoe goed ben je in rekenen?

Goeie vraag hè? Zeker voor een ondernemer, want goed kunnen rekenen hoort toch wel bij de basisvaardigheden van iedere ondernemer. Ja toch?

In het AD van afgelopen week stond een leuke rekentest, een selectie uit rekenvragen voor kinderen uit groep 8. Dat moet dan toch kunnen lukken, denk ik dan.
Doe ‘m eens, die test (en zonder hulp van een rekenmachine of excel!).
Best grappig en ook leerzaam. Benieuwd naar mijn score? 8 uit 8 goed. Maar je had natuurlijk ook niet anders verwacht.

Laat zien hoeveel belasting je als bedrijf betaalt!

Zo! Dat is een statement.
En nog wel van de StasFin die erover gaat, Menno Snel dus. En nee, dat statement gaat niet over de kleine ondernemer (pfffft – veegt zweet van voorhoofd). De ondernemende grote jongens (en meisjes), daar gaat dit statement over.

Nou, de grote… dat dan dus nou ook weer niet want die hele grote moeten een jaarverslag publiceren en daar staat toch echt ook in hoeveel belasting ze betalen. Over de bakker op de hoek gaat het dus ook niet, want die doet niet zo aan ingewikkelde belasting ontwijkende omleidingsroutes. Dit gaat dus over de ondernemende middengroep die wat meer aan ‘fair taxation’ moet gaan doen. Of toch ook wel die grote jongens en meisjes dus, als die tenminste fiscale omleidingstrajecten gebruiken.
Okay!
Komen we op de volgende vraag: welke belastingen zouden we dan moeten rapporteren? Allemaal? Dat wordt wat lastig met al die belastingen, heffingen en retributies waarvan we sommige niet eens kennen, laat staan weten hoeveel ze zijn.
Laat ik eens het goede voorbeeld geven: mijn bedrijf betaalde in het laatst afgesloten boekjaar (2017) € 15.636 aan (diverse soorten van) belastingen. Mag ik nu een medaille? Een bordje met ‘Hofleverancier’ misschien?