’t Was wel (weer) raak deze week, qua denk- en rekenfouten bij onze overheid. Energielasten, UWV en zo nog het een en ander.
Waaronder dus ook een ‘programmeerfout’ in verband met het ‘Kindgebonden Budget’.
Wat is dat nou weer?
Het Kindgebonden Budget is een (soort van) subsidie Toeslag voor gezinnen waar tenminste één kind jonger is dan 18 jaar, bestaat sinds 2008 en is natuurlijk inkomensafhankelijk. De exacte voorwaarden voor die Toeslag ga ik hier niet uitleggen, dat laat ik met alle plezier over aan onze vrienden van de Belastingdienst zelf.
Als mensen aanspraak konden maken op die Toeslag zou dat vanzelf door de Belastingdienst geregeld worden, zelf aanvragen hoefde dus niet – behalve dan in zeer uitzonderlijke gevallen.
En toen ging er dus iets fout. Want als mensen er eerst aanspraak op maakten en een jaar later een te hoog inkomen hadden verviel die aanspraak in dat nieuwe jaar natuurlijk. Ging het inkomen het jaar daarna weer omlaag dan zou die aanspraak voor dat nieuwe jaar automatisch moeten ‘herleven’. Maar zoals de oudjes onder ons allang weten is ‘automatisering’ niet hetzelfde als ‘automatisch’; het programmaregeltje daarvoor is helaas in het computerprogramma vergeten, dus van dat ‘herleven’ kwam niets terecht. Een wakkere medewerker ontdekte deze omissie en de StasFin maakte met rode koontjes bekend dat dat geld alsnog gaat komen, althans voor de laatste 5 jaar (voor oudere jaren mag u naar de rechter). Wanneer precies dat geld komt weten we nog niet, maar wat in het vat zit……
En ohja: dit gaat de overheid dus ongeveer 400 miljoen kosten (tenminste, als ze het goed uitgerekend hebben…). Plus dan de kosten om dit allemaal weer geregeld te krijgen.