Tenminste, dat vindt het Centraal Planbureau. Omdat we niet hard genoeg werken verdienen we ook zo weinig en is dat de laatste jaren ook nauwelijks meer geworden.
Is dat ook echt zo? Nou ga ik hier nog niet al het rekenwerk van het CPB overdoen, ik kijk eens even bij het CBS: hoeveel verdienden wij met z ’n allen dan? Dat heet het Bruto Nationaal Inkomen (of Product, dus BBP, mag ook) en als je zelfs wilt (mee)kijken: dat kan hier. Eens even kijken. In 2000 was het BBP ongeveer 581 miljard en in 2017 ongeveer 725 miljard. Dus -denk ik dan- in 17 jaar plus 144 miljard en dus plus 25%. Is dat veel? Weinig? Genoeg? Weet ik veel. Maar kijk eens wat jijzelf in 2000 verdiende en wat in 2017, was dat ook +25%?
Dan natuurlijk ook even kijken met hoeveel we dan waren in die jaren, want dan krijg je dus het BBP per Nederlander. In 2000 waren dat er 15,86 miljoen (en dus was toen de gemiddelde productiviteit per Nederlander ongeveer € 36.600. In 2017 waren dat er 17,08 miljoen en dus was vorig jaar de gemiddelde productiviteit per Nederlander ongeveer € 42.400. Okay!
Dus de productiviteit steeg met 16% per inwoner en het aantal inwoners met een kleine 8%.
Blijft interessant, dit soort cijferen. Je kunt er vele kanten mee op, ook de goede. Nadere uitleg iemand?
Maand: november 2018
21% rente! Kun je wandelend ophalen
Wat lees ik nou toch? 21% rente? Ja! In de Oekraïne weliswaar, maar het is een ‘booming new FinTechbedrijf’, dus dat kan niet misgaan. Toch?
Moet je wel ook tenminste 10.000 stappen per dag zetten, want in de Oekraïne hebben ze blijkbaar een groot gezondheidsprobleem. Dus moet er gewandeld worden, en niet zo weinig ook: kilometertje of 10 per dag. Mooie training voor de 4daagse trouwens: en wandelend nog rijk worden ook.
Nog wel even wachten, die bank (betreden op eigen risico!) wil het in 2019 gaan introduceren in Engeland begrijp ik.
Dus wie wat geld kan missen…. teakbomen groeien langzamer. Denk je er wel aan: 21% van niks is …… niks.
Oei! Ze kijken mee op je sociale media..
Wie kijkt er dan mee? Niet alleen je vrienden blijkt dus, maar ook je (aanstaande) werkgever, klant en/of opdrachtgever. Dat wisten we natuurlijk eigenlijk ook al wel, maar het wordt steeds professioneler. In de Volkskrant deze week een heel verhaal over de nieuwste ontwikkelingen op digitaliseringsgebied. Je wilt een lening of een creditcard?
Dan loop je dus de (gerede!) kans dat de kandidaat gelduitlener eerst even je psychologisch en financieel profiel aankoopt om te zien of jou geld lenen wel zo ’n wijs besluit is. Lijkt het erop dat je te makkelijk valt voor impulsaankopen? Jammer dan. Teveel present op party’s? Jammer dan.
Blijkbaar zijn er vorig jaar dus al een miljoen Nederlanders zo beoordeeld en dat gaan er dus meer worden, aldus de directeur van het bedrijf dat die adviezen verkoopt (dus ‘wij van wc-eend’ waarschuwing!).
Een stap verder is natuurlijk dit soort analyses koppelen aan je echte financiële gedrag (je bank weet daar alles, zo niet veel van), je boetedossier bij het CJIB, je inkomens- en belastinggegevens en (ik noem maar wat) en wat je aan boeken in je boekenkast hebt staan.
Raar? Google eens op ‘social credits China’, daar bestaat al zoiets. Passen jullie dus een beetje op, op sociale media? Alleen maar nietszeggende en vrolijke berichtjes plaatsen dus… oh, dat deed je al? Okay!
De Btw gaat op de schop, en goed ook!
Langzaamaan komen de ideeën en plannen van de nieuwe regering voor ingrijpende verbouwing(en) van het belastingstelsel bovendrijven en ze zijn heel wat van plan de komende jaren! Op zich niet zo vreemd: veel basisregels van nu stammen nog uit 2001 (Inkomstenbelasting) toen het internet nog voor ‘nerds’ was, mobiel bellen redelijk bijzonder en we het woord ‘wifi’ nog moesten bedenken.
Eerst de plannen voor veranderingen in de Btw en dat zijn er dus nogal wat lees je hier. De meeste #ophef tot nu toe is er over de nieuwe ‘voucher-regeling’ en de gewijzigde Kleine Ondernemersregeling.
De nieuwe ‘voucher-regeling’ (cadeaubonnen mag ook): nu is het zo dat de verkoop van cadeaubonnen op zich Btw-vrij is, pas als met die bonnen ook iets gekocht wordt moet er over dat gekochte Btw worden afgedragen. Dat wordt dus anders: al bij de verkoop van de cadeaubon moet Btw worden afgedragen en dus (veel) eerder. Alleen als de verkoper/winkel zowel hoog als laagtarief goederen verkoopt hoeft pas bij de feitelijke verkoop de Btw afgerekend te worden met de fiscus (wat wel logisch is als je even nadenkt). Heb je dus alleen hoog tarief goederen in je winkel dan ben je nogal de pineut. Op onze vak fora circuleert al het advies aan die winkeliers aan te raden een standaardje met candybars (want 6% 9%) naast de kassa te zetten… Tijdschriften is ook goed trouwens.
De vernieuwde KOR (vanaf 2020) krijgt ook nogal wat voeten in de aarde, als ik probeer vooruit te denken zelfs heel wat voeten omdat het totaal anders denken en rekenen is dan de KOR die we nu kennen. Die nieuwe KOR gaat ook behoorlijk grote verschuivingen geven in wat handig/slim is en wat niet. We hebben nog een jaartje om dat allemaal uit te pluizen, dus: je hoort nog.
Begin 2019 komen de nieuwe plannen voor de Inkomstenbelasting beschikbaar en ook daar staat een stevige verbouwing gepland. Dus het was nog lang onrustig in 2019 in belastingland….. Liedje!
Het jaarlijkse zorgpremie-circus is weer in de stad
Sinds 2006 (ja, zolang hebben we dit systeem al..) bekend: tussen de pepernoten en de kerstkransjes ‘moeten’ (kunnen) we ons weer druk gaan maken over onze zorgverzekering. Niks te ‘moeten’ natuurlijk, je kunt ook een boek gaan lezen of zo. Of omzet maken, belasting besparende dingen doen of je archief eindelijk eens opruimen. Ook nuttig.
Aan de andere kant: geld = geld en de zorgpremie is ook geld, veel geld zelfs en daar dus (weer) eens aandacht aan besteden kan geen kwaad.
Even kort samenvatten, want ingewikkeld. Je hebt twee categorieën van zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering en die twee hebben dan ook ieder weer twee varianten: de verzekering in natura en in geld (restitutie). En dan hebben we ook nog een heel bos vol met verzekeraars (nou ja: een paar grote bomen met vele zijtakjes eigenlijk).
De aanvullende verzekeringen zijn zo verschillend: als je die wilt vergelijken….. sterkte (en goed gokken op wat je in 2019 allemaal gaat krijgen aan ziektes en ongemakken) en ohja: check ook even of je die echt wel nodig hebt (en wat de kosten zijn versus de ‘opbrengsten’).
De basisverzekering is overal en altijd hetzelfde, soort van ‘one-size-fits-all’ dus en dat maakt ‘m dus vergelijkbaar. Het AD heeft -met dank aan de Consumentenbond- een handig infographje gemaakt met de maandelijkse kosten van 2018 & voor 2019. Als je wilt gaan checken, vergelijken en rekenen is dit wel een aardig startpunt zou ik denken. En als je het kunt betalen: kijk ook eens naar de optie de hele jaarpremie ineens te betalen in plaats van dat maandelijkse gedoe.
Ja…. die hypotheekrente toch
Interessant stukkie in ‘Das Kapital’ deze week: over de (vele hoogten en soorten van) hypotheekrente en vooral de ingewikkeldheid daarvan als je moet kiezen. Je moet er maar lol in hebben al de mogelijke varianten door te rekenen, maar als je dat doet is er één ding duidelijk: lage rente is niet altijd handig. En (te) lang vastzetten (misschien) ook niet.
Ik ga het niet narekenen allemaal (hoewel, als ik in de kerstvakantie echt niets beters te doen heb….), in ieder geval is de conclusie dat het knap ingewikkeld is en de verschillen op vele duizenden euro ’s kunnen uitlopen en dan loont toch het maken van wat rekensommetjes. Of het laten maken van rekensommetjes als je hier iemand voor inhuurt. En zo heeft ieder tijdperk weer zijn eigen bizarre bijzonderheden en wijsheden. Hoewel: “bezint eer gij begint” gaat al lang mee.
De plannen van de Belastingdienst voor 2019
Ja, ook de Belastingdienst maakt plannen. Die lukken weliswaar niet altijd even goed, maar toch blijven ze het proberen. Ook voor volgend jaar weer: het ‘Jaarplan 2019’ (pdf). Dat plan is best aardig leesvoer voor een donkere en koude avond in het najaar, dan weet je wat je komend jaar te wachten staat aan al dan niet ‘bijzondere aandacht’.
Nope, ik ga het hier niet voor je samenvatten; too much information (een prijs voor wie weet uit welk nummer deze tekst komt…). Maar tegenwoordig heeft alle (nou ja alle, veel) overheidsvoorlichting minstens één thema en bij het jaarplan is dat: ‘Transparant’, ‘van corrigeren naar voorkomen’ en ‘een beeldend, toegankelijk verhaal’. Dus dit jaar zelfs drie thema’s voor hetzelfde geld. Okay!
Wel alvast twee kleine voorzetjes: de Belastingdienst gaat proberen (kleine) ondernemers te helpen bij het correct invullen van hun aangiften, dat gaat blijkbaar nogal eens niet goed als ze dat zelf doen. De Belastingdienst gaat ook niet meer controleren op het privégebruik van ‘uitsluitend zakelijke’ auto ‘s: te veel werk en te weinig resultaat blijkbaar. En over auto ’s geschreven (en ook erg beeldend): check deze video eens, dan snap je er waarschijnlijk nog niet veel van, behalve dan dat het knap ingewikkeld is.
Steeds meer mensen doen zelf iets aan hun ‘pensioen’
Je verwacht het niet…, en toch ook weer wel: een steeds grotere groep mensen doet zelf iets aan (of beter: voor) zijn/haar pensioen oudedag. En gaat er dus ook niet meer vanuit dat dat ‘wel voor hen geregeld zal worden door….’.
Logisch. Steeds meer mensen werken niet meer voor een ‘baas’ die het wel regelt en/of ze vertrouwen de pensioenfondsen van die baas niet meer zo. De ‘doe-het-zelf’ maatschappij rukt wat dat betreft steeds verder op, tenminste als het om geld gaat. Voor de rest is het allemaal wat minder doe-het-zelverig gesteld met al die ge- en verboden van de laatste jaren. Maar goed en on topic: wel goed dat veel mensen er iets aan doen, of in ieder geval mee doen. Al is het maar: beter snappen hoe het straks gaat werken, want als straks is aangebroken is er niet meer zoveel aan te doen. Toch?
KvK gaat je niet meer (zo) stalken
Al jarenlang een ergernis van vele kleine ondernemers: gebeld worden door snel en slim pratende verkopers van van-alles-en-nog-wat (vaak elektriciteit de laatste tijd). Hoe die aan je gegevens komen? Gewoon: via je (verplichte) registratie bij de KvK.
Bij de KvK registreren ze niet alleen van alles en nog wat over je, ze verkopen die gegevens ook (probeer maar eens, nog niet eens zo heel duur….). En de combi ‘ondernemer’ + ’telefoonnummer’ is handig als je iets aan ondernemers wilt verkopen.
Handig trouwens ook voor (potentiele, nieuwe) klanten, maar goed….
Al dat commerciële gebel, op de meest onmogelijke tijden ook nog, hangt veel ondernemers al jaren de keel uit, zacht gezegd. Al jaren wordt er door ondernemers dus bij de KvK geprotesteerd tegen het zo makkelijk beschikbaar stellen van gegevens aan call-centra en aanverwante verkopers. En even zoveel jaren beweegt de KvK niet, want het verstrekken van die gegevens is hun taak (al sinds Napoleon) zeggen ze daar en belangrijke bron van inkomen.
Maar hoera: dat gaat binnenkort eindelijk anders worden las ik. Mooi! Ons telefoonnummer zit natuurlijk allang in allerlei databases in call-centra, dus dat gebel houdt nu niet ineens op. Echt niet. Maar er is een beginnetje gemaakt.
Ik las trouwens ook dat de KvK al die gegevens nog breder wil gaan bezien, en aanpakken. In overleg met de ondernemers (nou ja, inspraak hebben we) zelfs. Zo! Wat een nieuwigheid toch weer allemaal….
Nog geen pepernoten en toch al de eerste eindejaarstips
De fiscale eindejaarstips, wat zou het leven toch saai zijn zonder…. Het is een niet uit te roeien (toch?) traditie ieder jaar. En gebruikelijk was tot nu toe dat we eerst de pepernoten, de taaitaai en de Klaasgedichten afhandelden, daarna de eindejaarstips.
Maar…. de eerste tips zijn er nu al, en het is pas begin november: de ABAB is er vroeg bij dit jaar. Dus wie zich alvast wil voorbereiden op een geldverslindend en -besparend uiteinde: ga alvast lezen. Best een aardige opsomming trouwens.
Heb ik alvast ook een tip: koop een Tesla, want die kost nu nog bijna niets. Nou ja, niets….