Wat zou het moderne leven zijn zonder de jaarlijkse stroom aan jaaropgaven? Saai, toch? Want die jaaropgaven zijn tegenwoordig toch de onmisbare bouwstenen voor een belastingaangifte.
Nou gaat er natuurlijk wel eens iets mis met die jaaropgaven en zo ook dit jaar (dit jaar = 2017), bij de ABN dit keer. Want lastig probleempje: de jaaropgave gaat om de stand op 31-12-2017 (om 23:59,59) en dat was blijkbaar even te ingewikkeld voor de ABN, die gaven het saldo van ’s avonds 29 december aan de fiscus door, en dus ook aan jou als klant. Heb je net op 30-12 nog met wat geld geschoven? Jammer dan, staat niet op de jaaropgave 2017.
Wat dan maar weer eens bewijst: wacht nou niet tot het laatst met fiscale trucjes!
Maand: maart 2018
Onzakelijke leningen, er wordt gewobd!
Het is behoorlijk in het nieuws de laatste paar jaar: de ‘onzakelijke lening’. Wat is dat? De kwestie speelt voornamelijk in B.V.-land (maar ook bij stichtingen, verenigingen e.d.): een lening aan iemand (of iets) geven onder te lichte (of geen) condities.
Bijvoorbeeld: B.V. X heeft geld (over) en leent dat uit aan (dochter-)B.V. Y die het even wat moeilijk heeft. Of aan directeur-aandeelhouder A, of de partner van A, of …. Op zich kan dat natuurlijk, maar de fiscus kan dan wel gaan kijken of die lening ook zo gegeven zou zijn als het om een derde zou zijn gegaan. Zou B.V. X dus dat geld ook op die manier aan de overbuurman hebben uitgeleend? Of zou een bank aan die buurman op dezelfde manier dat geld hebben uitgeleend? Als het antwoord daarop ‘nee’ is kan er sprake zijn van een ‘onzakelijke lening’ en dan heeft B.V. X een groot probleem.
De fiscus heeft daarvoor blijkbaar interne controle-regels opgesteld en het is natuurlijk wel handig als wij als gewone mensen die regels zouden weten. Maar dat mocht niet van de StasFin, een geheim dus. Maar nu niet meer, na een Wob-verzoek: een heel pakket aan regels, casussen en handelingen ligt nu op straat. Leuk! En interessant ook. Leerzaam zelfs.
Oei! Regeerakkoord nadelig voor ondernemers (?)
Nadat al het stof rond het dealen & wheelen van de nieuwe regering is gaan liggen en de verkiezingen voor de Gemeenteraad rond zijn gaan we weer over tot de orde van de dag. En jawel: wij ondernemers zijn weer het slachtoffer, zo blijkt bij nader lezen van het regeerakkoord.
Althans, dat schrijven mijn vakbroeders in een gezamenlijke brief (pdf) aan de StasFin en daar hebben ze 7 (ja, zeven) A4-tjes voor nodig en ook heel veel cijfers (maar dat is logisch natuurlijk). Jaja, denk je een ondernemersvriendelijke regeerperiode te krijgen, valt dat toch nogal tegen. Dus: niet klagen als de aanslagen straks toch wat tegen gaan vallen, hoort bij het spel…..
Update 27-03-2018: en alles blijft zoals het was….
Belastingadviseurs moeten voortaan ‘constructies’ melden
Jaja. Of de inbreker even vooraf wil melden waar en wanneer ‘ie in gaat breken. Of de dief welke fiets ‘ie nou weer gaat ophalen. Of de overvaller waar en wanneer ‘ie met zijn mes gaat zwaaien….
Mooi toch altijd, die plannen van vadertje staat. Of de belastingadviseurs die belastingontwijkende paden voor hun clientèle bedenken dat wel even willen melden, vooraf wel te verstaan….
Ja hoor, gaan we doen baas. Echt.
Dan had trouwens die ene het wel erg druk gekregen.
Gemeenteraad & zzp ‘ers: toch weer anders?
Voor zover je ’t al niet wist: we mogen deze week weer een vakje rood maken: GR18. Die gemeenteraden hebben direct en indirect best veel invloed op de positie van zzp ‘ers ondernemers. Dus heeft het vakje dat je eventueel rood kleurt heeft ook invloed op jou als ondernemer.
Maar ja, welke mening hebben ze dan wel/niet, wat gaan ze doen en wat gaan ze niet doen? En vooral: zit dat (al is het maar een beetje) in lijn met de landelijke visie van de partij waar ze bij horen (als ze al ergens bij horen)? Dat schijnt nogal verschillend te liggen, lees ik. Of je je daar druk over moet maken, of wilt maken, laat ik natuurlijk geheel aan je eigen inzicht over. Maar hier vond ik een aardige beschouwing om mee te nemen in je gedachten.
Fakenieuws? Fakeboetes!
Een nieuwe tak aan de oplichtersboom: fakeboetes!
Ze zien er blijkbaar bedrieglijk echt uit, maar het is namaak: boetebrieven van het CJIB. Trap er dus niet in….
Fakefacturen, fakenieuws en fakeboetes dus nu ook al. Het CJIB zelf waarschuwt er zelf voor, via de krant dan. Hebben we net de fakebelastingdienst gehad, krijgen we een fakeboete van het fakeCJIB. Nou overheid, doe er eens wat aan. Foute belastingadviseurs kun je ook vinden blijkbaar. Doe deze boeven ook eens vangen, en leegschudden.
De FIOD komt naar ons toe
Dat is even schrikken: de FIOD krijgt (als het aan de regering ligt) zelfstandig de mogelijkheden om ‘verdachte belastingplichtigen’ af te luisteren en -kijken. Zo! En die mogelijkheid bestaat er ook uit dat belastingadviseurs afgeluisterd en – afgekeken mogen worden. Oei!
Dus mocht je me binnenkort bellen, of mailen: als je een verdacht kraakje op de lijn hoort dan ‘hört der Feind mit’. Gezellig, dat wel – hoe meer zielen, hoe meer vreugd…. Ik ga vast mijn laptopcamera aftapen. En me verdiepen in encryptie. En een VPNnetje aanleggen.
En luisteren naar één van mijn favoriete liedjes uit het verleden.
WOB-verzoek voor KvK-jaarrekening
Ojé, daar heb je het gedonder. De Kamer van Koophandel (o.a. de waakhond voor het tijdig publiceren van de jaarcijfers van B.V. ’s e.d.) moet zelf ook maar eens zijn jaarcijfers publiceren, want wat voor alle ondernemers geldt, geldt ook voor de KvK zelf.
Aldus de ‘Open State Foundation’ dan. Zit wat in, denk ik dan. Er zijn ook allerlei geruchten waarin ‘men’ zich afvraagt of het nog wel goed gaat met de KvK (financieel, en anderszins) en het niet (willen?) tonen van cijfers is nogal eens een veeg teken.
Het zal me benieuwen, sterker nog: ik ben nogal nieuwsgiering naar die cijfers. Kom op overheid: laat eens zien! Moeten wij ook.
Gaat de KOR veranderen? Tjonge!
Welke ondernemer is er niet groot mee geworden: de KOR (Kleine Ondernemersregeling voor de Btw)? Zelfs ik, en ik ga toch al even mee in dit vak. En voor zover ik me herinner zijn zelfs de bedragen voor die KOR al héééééél lang niet veranderd. Maar wat lees ik…?
Er zijn blijkbaar (al heel ver gevorderde) plannen (miljoenennota, blz. 270, pdf!) die KOR aan te passen. Aan te passen, aan wat dan? Aanpassen naar Europees Model, begrijp ik. En dan zou er alleen nog naar de jaar-omzet gekeken worden in plaats van (zoals nu) de Btw-afdracht op jaarbasis. Oei, dat wordt dan heel anders denken, en rekenen ook. En plannen natuurlijk. Gaat de KOR dan ook gelden voor rechtspersonen (stichtingen, B.V. ‘s)? En wat lees ik ook: die veranderingen zouden dan al vanaf 2019 in moeten gaan. Ik ben benieuwd, dat gaat nog spannend worden….. Je hoort.
Kosten bankrekening: ’t blijft hannesen
We kennen het allemaal: de kosten van de bankrekening – vroeger gratis, maar dat is allang niet meer zo. En die kosten lopen toch op als je er beter naar kijkt (zie je jaarrekening; daar het heet ‘kosten betalingsverkeer’).
Grote vraag dus altijd (nou ja, soms): welke bank is het goedkoopste?
Eigenlijk is daar niet zoveel over op te schrijven. In de eerste plaats omdat het er maar van afhangt wat je doet aan betalingsverkeer (wel of geen internationaal betalingsverkeer bijvoorbeeld) en in de tweede plaats verandert dat ieder jaar omdat de banken vaak eens per jaar hun tarieven aanpassen, soms veel en soms niet.
Ik ga nog wel eens een keertje rekenen, maar op gevoel en wat ik zoal in boekhoudingen voorbij zie komen: heel vaal maakt het vaak niet uit als het om zakelijke bankrekeningen gaat. Bij privé-rekeningen ook niet echt, maar toch. Het AD publiceerde deze week een lijstje met de kosten per bank voor particuliere bankrekeningen. Doe er je voordeel mee…..