Leuk & handig: het economisch museum!

Even niets te doen? En altijd al willen weten hoe dat werkt: economie? En vroeger op school niet goed genoeg opgelet ook?
Sinds kort is er het digitale ‘Economische Museum voor een korte (bij-)scholing.
Je kunt er zelfs je bestaande kennis op testen. Voor een leuk avondje op de bank met je tablet. En je mag de besteedde tijd opschrijven voor de Zelfstandigenaftrek….

Computer gecrasht en gegevens kwijt? Jammer dan.

Droevig op zich (voor de betrokken ondernemer), tegelijk leuk en vooral ook pikant: de rechterlijke uitspraak over een ondernemer die door een gecrashte harde schijf alle data kwijt raakte.
De Belastingdienst wilde echter die gegevens toch inzien bij een controle en dat ging dus niet (meer). Overmacht, aldus de ondernemer. Eigen schuld en dus eigen risico, aldus de fiscus.
En de fiscus kreeg gelijk van de rechter.
De les uit dit alles? Het Elfde Gebod: Gij zult altijd een back-up maken.
(Hoewel…. van sommige gegevens wil je natuurlijk geen back-up…., toch?).

DBA: ‘kwaadwilligen’ toch ruim uitgelegd?!

’t Zou allemaal niet zo ’n vaart lopen: controles en boetes als gevolg van de nieuwe wet DBA, aldus StasFin Wiebes een paar maanden geleden. Nou……
…. dat gaat toch wat anders worden, zo blijkt nu. Die groep van ongeveer ’10 kwaadwillende bedrijven’ die de fiscus in het vizier zou hebben blijkt toch wat groter te zijn dan ‘ongeveer 10’.
Surprise! A nasty surprise zelfs.
Tenminste voor wie dacht dat het fiscale spel eerlijk, transparant en inclusief gespeeld wordt……..

Prinsjesdagplannen 2018: stilte voor de storm

Terwijl in de achterkamertjes de politieke plannen voor 2019-2021 gesmeed worden flikkerde er afgelopen week nog even een laatste vonkje op van de oude regering: de begroting 2018.
Nee, die plannen ga ik hier niet allemaal opsommen. In de eerste plaats omdat die plannen niet echt levensbedreigend zijn. In de tweede plaats omdat dat opsommen en becommentariëren al op heel veel andere plakken is gedaan. Dus voor wie toch alles wil doornemen een lijstje linkjes.
Als eerste: het belastingplan 2018, verteld door de overheid zelf. Wil je ook een wat meer beschouwende blik, dan kun je kiezen voor dit (rechterkolom), of dit. Nogal wat grote accountantskantoren geven een eigen opsomming plus soms commentaar, zie hier. Veel plezier…..

50+ en hypotheek? Oei!

Lichtelijke paniek weer deze week: banken en verzekeraars ‘doen moeilijk’ bij 50plussers die hun hypotheek willen verlengen. Want: die mensen hebben vaak (want toen populair) een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en dus nog (bijna) niets afgelost.
Klopt dat? Ja, allebei. Zo ’n 25, 30 jaar geleden (dus rond 1985-1990) was een aflossingsvrije hypotheek erg populair, want goedkoop (immers geen aflossing) en fiscaal ‘handig’ (want de hele looptijd maximale renteaftrek). En het zou straks (nu dus, zo ongeveer) makkelijk zijn weer een nieuwe hypotheek te krijgen want de huizenprijzen gingen door het plafond, dus heel veel overwaarde straks (nu dus). Het gaat om ongeveer 6% van de hypotheken (dus een ruime 200.000 huizen), volgens de Nederlandse Bank, die eind vorig jaar al hiervoor waarschuwde.
Mooi idee, die aflossingsvrije hypotheek. Er is alleen onderweg wat fout gegaan: de financiële crisis en vooral het -als gevolg daarvan- aantrekken van de regels voor het verstrekken van een hypotheek: er wordt nu scherp gekeken naar het inkomen en dat kan een probleem zijn, zeker bij niet (meer) werkende huiseigenaren.
Wat kun je doen als dit probleem eraan komt? Tijdig beginnen met repareren, misschien beter opgeschreven: preventief onderhoud. Wat dat onderhoud precies moet zijn hangt van de omstandigheden en cijfers af, dus er zijn geen algemene regels op te schrijven hier.
Ga kijken wat er kan en niet kan en begin daar zo snel mogelijk mee.

Nieuwe regering: vlaktaks?

Het zoemt al een tijdje rond in politiek Den Haag (en dus ook in mijn vakpers): de nieuwe regering wil de belastingregels ingrijpend veranderen (‘vereenvoudigen’, noemen ze dat daar meestal).
Eén van de plannen is het invoeren van een ‘vlaktaks’, dus één vast heffingspercentage (35%)in plaats van de drie (ongeveer 32%, 36% en 40%) die er nu zijn. Eigenlijk zijn er nu vier, maar het hoogste percentage (nu 52%) blijft.
Ouderen (met pensioen) zouden dan wel zwaarder belast gaan worden en ondernemers raken (een deel van) hun ondernemersaftrekken kwijt.
Hardnekkige geruchten spreken ook over verplichte bijdragen van ondernemers aan een voorziening voor arbeidsongeschiktheid, zelfs ook van een verplichte oudedagsvoorziening. Dat zat er allemaal in: de ‘oude’ regering had zo ’n soort plannen ook al. Het gaan weer interessante tijden worden vanaf 2018.
Misschien al te drastische financiële plannen nog even uitstellen dan maar?
Update 18/09/2017: ik heb het nog niet opgeschreven… of ja hoor…..

Hosanna: we gaan er weer op vooruit – allemaal!

Ja, we krijgen in 2018 allemaal weer meer geld om uit te geven,  tenminste: volgens de regeringsplannen dan. RTL heeft er weer een makkelijk systeempje voor gemaakt, kun je zelf uitrekenen hoeveel.
Of dat dan uiteindelijk echt zo is? Geen idee, want dat wordt meestal dan weer net niet uitgerekend, achteraf. En ook niet of we dat extra geld niet aan allerlei verplichte uitgaven (zorgpremie, ik noem maar wat) weer gelijk kwijt zijn.
We zullen het wel weer zien. Als ik zo op internet rondkijk is het geloof van ‘de mensen’ in die voorspelling niet al te groot, eigenlijk nogal klein.

Financiële adviseurs, het was, is en blijft een probleem

Er was ooit een tijd dat financiële adviseurs (verzekeringsagenten, hypotheekadviseurs, ..) in stilte en onder dekking van een dichte financiële mist hun werk deden. Tot 2013.
Vanaf 2013 mocht dat niet meer: het moest transparant(er) en eerlijk(er). Dat had twee gevolgen. Een: had je een hulp- of adviesvraag dan moest je daar direct zelf voor betalen (en niet via de tot dan gebruikelijke omweg van provisies op wat die adviseurs verkochten, provisies betaald door de banken en verzekeraars). Twee: de adviseurs kregen (wettelijk omschreven) ‘zorgplicht’ en moesten daar verantwoording over (kunnen) afleggen. Met dat tweede is natuurlijk niets mis, het eerste werd een probleem omdat de klanten nogal eens schrokken van wat voor dat werk in rekening werd gebracht. Daarvoor betaalden de klanten dat natuurlijk ook, alleen was dat dus niet zichtbaar. Nu was het ineens ‘uurtje-factuurtje’ geworden. En – is dus de vraag – is het nu beter?
Het Nibud deed onderzoek. Conclusie? Nah, deels wel en deels niet. Mijn conclusie: het is nu niet perse niet beter, wel anders.

Dus toch: banken schelden soms restschulden kwijt

Sinds het begin van de financieel crises (2007, 2008) nogal een puntje: onder water staande huizen en als gevolg daarvan nogal eens restschulden na verkoop.
Ook een puntje: de weigering van de banken en verzekeraars om die restschuld kwijt te schelden. Wat overigens dan ook wel weer logisch is, die weigering. Toch?
Dat is dus blijkbaar toch niet zo logisch, want wat blijkt: er wordt dus wel degelijk (gedeeltelijk) kwijtgescholden zo las ik. In alle stilte vaak, dat wel. Maar toch.

‘MijnOverheid’: gedoe & problemen

Afgelopen week stond de digitale postbus van de overheid (‘MijnOverheid’) behoorlijk in het nieuws. Want veel gedoe, problemen, ellende en boetes. Dixit de Nationale Ombudsman.
Ken je niet, die digitale postbus? Misschien helpt dit?
Inmiddels heb jij er ook een, een digitale postbus (ja, ook jij!). Er zijn nu dus drie mogelijkheden. Eerste: je gebruikt die postbus actief (en dan kan het best handig zijn als je de handleiding goed gelezen hebt). Tweede: je hebt ‘m (nog) niet geactiveerd en dan is er -voorlopig- niets aan ’t handje want als niet actief komt er blijkbaar ook geen post in en krijg je alles ook nog op papier, of mail. Drie: je hebt ‘m in je enthousiasme geactiveerd, maar er verder nooit meer naar omgekeken. In dat laatste geval heb je dus een probleem, waarschijnlijk. En spant de Ombudsman zich nu dus in om je uit de penarie te helpen.
Advies dus: ga zelf eens kijken in/naar je postbus. Of (nog) niet natuurlijk.