Jazeker, je leest het goed. Tien (10) oplossingen, bedacht voor het nijpende probleem: wat/wie is een ondernemer en wie/wat niet (de DBA-problematiek, je kent het vast). Bedacht door ambtenaren en bedoeld voor de nieuwe regering.
Dat is fijn, want er wordt aan ons ondernemers gedacht. Nou ja aan, vooral voor ons natuurlijk. En voorlopig ook nog even zonder ons (hé, waar ken ik die van?).
Wat die 10 oplossingen precies zijn? Deze blijkbaar. Als ik het zo lees gaat het er met die ‘oplossingen’ niet eenvoudiger op worden. Als je de kool, de geit en de wolf heel wilt houden kom je niet zonder schade aan de overkant van de rivier (of ken je dat trucje? Ja, jij wel).
Maand: mei 2017
De EU: minder ondernemers en minder hypotheekrente-aftrek
De EU heeft opgeschreven wat ze in Brussel van de Nederlandse economie vinden. Ojee. Wil je weten wat ze vinden? Pak een kop koffie (borrel, mag ook) en lees (pdf).
Vooral interessant; de aanbevelingen (onderaan).
De eerste: beperk de renteaftrek voor de eigen woning.
De tweede: maak het makkelijker personeel aan te nemen, o.a. door het (deels) afschaffen van de fiscale voordelen voor ondernemers.
Zo! De ondernemende huiseigenaar moet dus twee (of drie?) keer ’t haasje gaan worden, volgens de EU. Of ’t zo ook gaat gebeuren? Ik weet het niet. Maar we weten in ieder geval wel uit welke hoek de wind waait de komende jaren. De oplossing? Ambtenaar worden en je hypotheek aflossen 😉
De ‘regelhulp loonsubsidies’ is er
Loonsubsidies, wie is er niet groot mee geworden? (Yep, guilty hier).
In deze tijden heb je daar een stevige fiscaaltechnische ondergrond, veel uithoudingsvermogen en natuurlijk een alerte geest voor nodig.
Maar niet getreurd: de altijd behulpzame overheid schiet je te hulp, met een ‘regelhulp loonsubsidies’ (+calculator). Handig (de regelhulp bedoel ik, niet de regels zelf).
Mocht je iets van plan zijn met nieuw personeel; onze voorouders kenden het al (bezint eer ge begint). Dus eerst kijken (met de regelhulp + calculator dus) of er subsidiegeld te vangen valt en pas dan iemand uitzoeken en aannemen.
Geen zin in? Aan je regelneef kun je het ook uitbesteden.
Vakantiehuis als ziektekosten (met belastingaftrek, logisch)
De fiscale creativiteit van sommige belastingbetalers blijft me verbazen, zelfs na +30 jaren in dit vak.
Want wat lees ik nu? Iemand heeft -blijkbaar- gezondheidsklachten en moet daarvoor de frisse lucht in. Oké, snap ik. Hij (zij?) koopt daarvoor een huis in de frisse boslucht (voor 650.000, in guldens nog – daar kon je toen een mooi stulpje voor kopen) en vindt vervolgens dat de kosten van dat huis fiscaal aftrekbare ziektekosten zijn. Zoiets kan ik niet bedenken, deze belastingbetaler dus wel. De belastingrechter was het (uiteindelijk, hoe lang heeft dit in ’s hemelsnaam geduurd?) er toch niet mee eens: een huis is geen medisch hulpmiddel.
Was dat overigens wel zo geweest…. dan wist ik het wel: Hawaï schijnt ontzagwekkend gezonde lucht te hebben. Bye!
Uitstel betalen belasting door vakantiegeld personeel
Iedere ondernemer met personeel kent het: de ‘bibbermaand’ mei: in die maand moet het vakantiegeld aan het personeel betaald worden en natuurlijk ook de daarover verschuldigde Loonheffing e.d.
Dat is dan eigenlijk ineens een maand dubbele maandlasten: vaak nogal ‘auw’, financieel gezien. De overheid heeft dat dit jaar ook in de gaten gekregen en geeft ondernemers op hun verzoek maximaal 4 maanden betalingsuitstel als die ondernemers dat nodig hebben, en vragen.
Uitstel met rente weliswaar, maar toch; want uitstel kan zeker helpen in sommige gevallen: het verschil tussen makkelijk of moeilijk de lente doorkomen.
‘(On?)bedoelde bijeffecten nieuwe belastingregels
Zal je altijd zien: hebben ze in Den Haag nieuwe, (nog) eerlijkere en preciezere belastingregeltje uitgedacht, blijken die soms heel vervelend uit te pakken. Twee voorbeelden zagen we deze week.
De eerste gaat over mensen met een eigen huis, een hypotheek en een hoog inkomen (hoog is met de top in het 52% tarief).
Sinds een paar jaar wordt de renteaftrek dan beperkt, ieder jaar met een klein stapje totdat het 36% is geworden over 30 jaar (in 2041). Dat blijkt er nu toe te leiden dat er mensen zijn die straks (duurt nog wel even) gaan bijbetalen op het hebben van een eigen huis + hypotheek.
De tweede: mensen met een (tweede) huis(je) in het buitenland.
Lees meer..‘(On?)bedoelde bijeffecten nieuwe belastingregels
Weinig nieuws …
Nee, niet veel loos in het financiële & fiscale land afgelopen week. Mag ook wel eens een keertje. Lekker rustig.
Wat gedoe over de nieuwe regels voor het lekken van data (ja, toch maar even lezen – gaat ook over jouw bedrijf) en dat was het deze week wel zo ’n beetje. Dus maar iets leuks, ik kan het niet laten. Een oudje weliswaar, maar nog steeds goed bruikbaar. Ter leringh ende vermaeck ook.