De crisis is voorbij. Tenminste voor de meesten onder ons dan want we lezen ook dat het aantal ZZP’ers ondernemers dat een beroep doet op een of andere vorm van bijstand in Q1 2017 ineens sterk stijgt.
En nee hoor, dat komt helemaal niet door de nieuwe wet DBA. Hoe kom je erbij….
Zelf eens de test van het IMK doen (want ze geven wel een naam, maar geen link) kan hier. Leuke test trouwens. Leerzaam ook.
Hou wel die eend in de gaten (die van de wc bedoel ik): het IMK ‘handelt’ hierin en je weet: “never trust a trader”…. Desalniettemin.
Maand: april 2017
Nederland = stadsstaat?
Wat je soms al niet voorbij ziet en/of hoort komen…. Uitgesproken door niet de minste Nederlanders (qua gestudeerdheid dan).
Professor Dijkgraaf vergelijkt Nederland met een stadsstaat. Zo! Dat is toch een soort van Back to the Future (de middeleeuwen, versie 21e eeuw). Wel mooi hoor, die stadsstaten van toen. Recent nog op de Belg: de serie over de d’Medici, dat waren nog eens tijden….. ;-). Nu nog een eeuwtje of twee wachten op de Nederlandse VOC-mentaliteit. Komt allemaal goed straks, eerst nog wat 21e eeuwse Spanjolen het land uit jagen…..
Nieuw & oud: Sunk cost fallacy
Yep, weer even iets nieuws (nou ja: nieuw, een golden oldie eigenlijk) dat ineens weer erg ‘in the picture’ is: Sunk Cost Fallacy. Mooie term, maar onze voorouders kenden het al lang, daar heet(te) het: ‘goed geld naar kwaad geld gooien’.
Er duikt ineens overal en nergens een column op die het fenomeen beschrijft. En zo leert iedere generatie het weer opnieuw. Opnieuw. Opnieuw.
Misschien moeten we eens wat beter naar onze voorouders luisteren, dat kan heel wat ellende schelen.
Toch?
Sparen of aflossen?
’t Was altijd al een heet puntje. Met de huidige lage rente op spaargeld is de temperatuur behoorlijk gestegen over de vraag: als je geld ‘over’ hebt moet je dat dan sparen, beleggen of moet je er (een deel van) je hypotheek mee aflossen?
De (soms heftige) discussies op fora van/voor banken, verzekeraars en accountancy zijn niet van de lucht. Tjonge. Ik snap het overigens wel: het is ook erg lastig. Lastig zowel op financieel-fiscaal technisch vlak als op persoonlijk vlak. En bij koppels met ongelijk vermogen, kinderen al helemaal. Ik gooi hier ook maar eens een mening in de groep. Ter overdenking.
Het UBO-register komt eraan
Ubo-register? Is dat? UBO staat voor ‘Ultimate Benificial Owner’ (in goed Nederlands: Uiteindelijke Belanghebbende’). Degene dus die helemaal aan het einde, achter allerlei al-dan-niet-obscure en over de grens gevestigde B.V.’tjes, stichtingen, stro-mannetjes & vrouwtjes en wat dies meer zij, de baas is en de winsten toucheert.
De EU wil daar zicht op, op die UBO’s, en dus moet er een register komen waar die allemaal in staan en daar zijn heel veel mensen helemaal niet blij mee.
Zeker: natuurlijk vooral diegenen die liever niet hebben dat ze ‘zichtbaar’ worden omdat ze dingen doen die niet zo netjes zijn (zacht gezegd). Maar ook heel veel mensen die op de een of andere manier bij bedrijven of organisaties betrokken zijn (denk bijvoorbeeld aan familiebedrijven waar door erfrecht hele hordes neven en nichten, ooms en tantes ook een paar aandelen hebben). Of stichtingsbestuurders van een ANBI, die nu ineens ook….
Voor ‘gewone’ ondernemers e.d.: via het Handelsregister (KvK) is al die info al heel lang beschikbaar voor iedereen die het wil zien.
Ojééé: concurrentie!!
Tja, dat krijg je natuurlijk als grote delen van de boekhoudkundige middenlaag bij banken, verzekeraars en andere organisaties wordt weg-geautomatiseerd: die mensen ‘moeten’ (en willen) iets.
En zoals ik vroeger (dat is heel lang geleden…) een café wilde (wie wilde dat toen niet): deze mensen dromen vaak al jaren van een eigen administratie- en boekhoudkantoor. Lekker op jezelf, vrijheid en geen baas die in je nek hijgt. Alleen maar leuke dingen doen. Toch?
Dus is het aantal dienstverleners op de ‘accountancymarkt’ de laatste 10 jaar met 50% (ja, 50%!) gestegen. De oude rotten merken dat al langer: ’t wordt druk op de fora van en voor ons vak. Gezellig. Hoewel: er zijn van die mensen die misschien toch beter iets anders waren begonnen. In het belang van het klanten dan, want man-o-man wat een geklungel zie je af en toe.
De marginale belastingdruk is soms erg hoog
Wat is dat, ‘marginale belastingdruk’? Marginaal is een economische term die oorspronkelijk stond voor de kosten van het maken van één product extra (de marginale kosten, wie kent het niet van de middelbare school, economie II?).
Inmiddels wordt het woord ‘marginaal’ ruimschoots ingezet voor van alles en nog wat. De belastingdruk bijvoorbeeld: wat hou je over van € 1 meer verdienen nadat de fiscus je voor zijn deel ervan heeft aangeslagen? Het MinSoZa heeft het allemaal eens uitgerekend en daarbij ook gekeken naar het effect van die ene € 1 extra op de Toeslagen.
Wil je dat écht weten? Écht zeker? Oké, dan kun je hier je hart ophalen. En zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd!
Het meest bizarre plaatje staat -vind ik- op blad 11: een fantastische grafiek met elkaar totaal tegenwerkende regelingen. Geweldig! Of dramatisch, mag ook.
De accountancy heeft het ook zwaar!!
Koks, die hebben het zwaar! En onderwijzers ook. Artsen. De werkdruk is daar ‘bovengemiddeld’ aldus het CBS. Weet je wie het ook zwaar hebben? Accountants! Top 10 van stressvolle beroepen.
Jaja, ’t is toch wat. Denk je een rustig beroep te hebben, met veel stressloos gecijfer, blijken we onrustig onze bloeddruk op te voeren onder alle werk- en verantwoordelijkheidsdruk.
Yep, kan kloppen. ’t Is soms gekmakend, ons vak. Ik stap maar eens over…. naar de kinderopvang of zo. Of het vak dat mijn vader ooit had: hovenier. Had die ouwe het toch beter gezien dan ik…..
Geen boete bij verkeerd advies BelTel
Tenminste, dat zegt StasFin Wiebes volgens o.a. TaxLive.
Mooi. Toch? Want er gaat nogal eens iets fout bij die BelTel (de Belasting Telefoon, 0800-0543).
Puntje van aandacht is dan wel: hoe ‘bewijs’ je dat dan? Dat de BelTel je verkeerd informeerde? En dat dat niet kwam omdat jij de vraag fout en/of onvolledig formuleerde?
Dat worden -denk ik- weer wachtrijen met gefrustreerde belastingbetalers met bezwaarschiften, bij rechters en bij de Ombudsman. Maar geeft niet: dat houdt ons van de straat.
Pensioen Eigen Beheer nu echt dood
Nou ja: dood, dood. Comateus met tekenen van een (nieuw) leven is misschien beter opgeschreven. Maar hoe dan ook: de nieuwe regels zijn per 01 april 2017 van kracht geworden. Hèhè, eindelijk.
En nu? De hamvraag ja: wat nu?
Als eerste: iedereen heeft tot 01 juli 2017 de tijd om alles te regelen. Wat moet er dan geregeld worden?
Per 01 juli 2017 (of eerder, mag ook) moet het PEB premievrij gemaakt zijn, inclusief instemming van de Dga en zijn/haar partner (indien vereist e/o aanwezig) en vaststelling in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (je kunt dus vast een tafeltje in een restaurant reserveren, ergens eind juni – doe het nu vast: het wordt druk!). De Pensioenbrief moet natuurlijk aangepast zijn uiterlijk 30-06-2017 en tot slot kan (moet niet) een eventueel extern verzekerd pensioen(-deel) teruggehaald worden naar de eigen B.V.
Opties na de breek….