Na alle berichten over (bijna) omvallende kleine ondernemers die hun financiële hoofd niet meer boven water kunnen houden door de nieuwe DBA-regels komt StasFin Wiebes nu met een reactie.
Kort samengevat, die reactie: valt allemaal wel mee. Er is schade, maar er zijn ook ondernemers die nu beter af zijn. Goh! Je verwacht het niet. Die reactie dan.
En hoe het nu echt zit? Zoals helaas wel vaker liggen de feiten diep begraven onder de meningen, visies en stippen op allerlei horizonnen. En nee: ik weet het ook niet.
Maand: februari 2017
’t is niet waar: een ‘fiscale stemwijzer’!
Nu met update (26/02/2017)………..
Naast de enorme hoeveelheid ‘politieke’ stemwijzers is er nu ook een ‘fiscale stemwijzer’. Fijn. Alsof we niets anders te doen hebben…
Maar als je behoort tot het zwevende deel der natie en alle hulp kunt gebruiken bij de komende verkiezingen: hier is ‘ie, die stemwijzer.
Nee: er komt geen stemadvies uit deze keer, alleen wordt er een vergelijking gemaakt tussen de fiscale plannen van alle partijen. Handig dus als je (ook) je portemonnee inspraak wilt geven in je stemgedrag. Zit wat in natuurlijk: je portemonnee inspraak geven….. Hoeveel inspraak? Je bent zwevend of je bent het niet.
Update:
BNR heeft de verkiezingsprogramma ’s (ja, ik weet het…. ;-)) van de politieke partijen doorgenomen op hun plannen voor ‘de kleine ondernemer’ (nee, die noem ik dus geen ZZP ‘er, no way). En zowaar, ook nog met een kieskompas erbij (onderaan het artikel). ’t Kan niet op, de digitale dienstverlening aan de zwevende kiezer. Nou nog een keer per internet stemmen….. 😉
KvK onderzoekt: ZZP’er heeft ’t moeilijk door de DBA
Goh, dat wisten we nog niet… Maar voor degenen die het gemist hebben: kleine ondernemers (neeee! Niet ZZP’ers noemen!) hebben het soms moeilijk door de nieuwe regels (zoals DBA).
De KvK heeft het onderzocht en zie hier het resultaat (voor het volledige rapport: scroll naar onderen, pdf).
Los van de kwesties die direct in het rapport onderzocht worden kun je er ook indirect wetenswaardigheden uit halen voor jezelf. Zoals hoeveel opdrachtgevers een ‘gemiddelde’ ondernemer nou heeft en hoe ze aan die opdrachtgevers komen. Vergelijk hoe dat bij jou zit en je weet weer wat meer over jezelf en je concullega ’s en dat is best handig.
MKB mag meedenken met regelgeving
‘Den Haag’ is van plan ondernemers (en dan vooral de kleinere) mee te laten denken en praten over (nieuwe) regels. Mooi toch?
Voor wie daar dan zin heeft en er de tijd voor heeft (wel goed voor je netwerk dan natuurlijk weer wel…).
MinEZ Kamp schreef er een lange brief (pdf) over, een brief die je als kleine ondernemer overigens al gelijk veel lust ontneemt om mee te doen. Ik heb niets tegen moeilijk taalgebruik, maar je kunt ook overdrijven. Maar als je zin hebt: volg het debat.
Enkwète over de belastingdienst
Er wordt wat ge-enkwètteerd tegenwoordig: (bijna) alles & iedereen wil tegenwoordig je mening weten over van-alles-en-nog-wat. Wat er dan vervolgens met die meningen gebeurt….
Maar voor wie het leuk vindt en graag ‘gehoord’ wil worden: er is nu een enquête over de Belastingdienst van ONL (Ondernemend Nederland).
En nee, ik ga ‘m niet invullen (hoewel mijn vingers wel wat jeuken… ;-).
Sneuvelt eigen bijdrage verpleeghuis?
Ja, dat zou zomaar kunnen. Of niet natuurlijk, want het is weer verkiezingstijd en dan kun je als kiezer de beloofde Gouden Bergen nauwelijks bijhouden. Maar hoop doet leven.
Want het is wel een behoorlijk groot pijnpunt, die eigen bijdrage en dan vooral voor (ex-)ondernemers die zelf voor hun oudedag gespaard hebben.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu (weer) van die eigen bijdrage af lees ik.
Banken beginnen (weer) met naam/nummer controle
Oude tijden herleven, nou ja – een beetje dan. Banken gaan weer controleren of het bankrekeningnummer dat je bij een overmaking invult klopt met de naam die je ook invult. Mooi. Toch?
Ja hoor, mooi. Meestal dan. Want er zijn nogal wat kleine(re) ondernemers die een ‘privérekening’ (want goedkoper dan de zakelijke variant) gebruiken voor zakelijke betalingen en ontvangsten. Doe je dat zo dan ga je dus misschien een probleem krijgen: dan maakt je klant geld over op bankrekening x met bedrijfsnaam y (dat gaat nu zonder problemen) en dat klopt dan dus straks niet meer want de naam klopt niet. Dus geen overboeking dan.
Advies: kijk goed hoe dat bij jou (-w bedrijf) geregeld is! Je hebt nog even (want de invoering gaat tijd kosten), maar wacht niet te lang.
Belastingdienst waarschuwt voor valse telefoontjes
’t Is maar dat je het weet: er zijn weer ‘handige’ boeven bezig met probeersels om een greep in je portemonnee te doen, schrijft de Belastingdienst.
Trap er niet in; hou ramen, deuren & je bankrekening gesloten!!
Blijkbaar moet je ook je WhatsApp niet (meer) geloven en zelfs sms’jes wantrouwen.
In de middeleeuwen had je struikrovers met knuppels, tegenwoordig techneuten met een mobieltje, sim-only natuurlijk….
Feest! Er is weer inflatie!
Bakken met geld stort de Europese Centrale Bank al jaren in de economie. Want de inflatie moet (weer) omhoog. En zowaar, +1,7% in januari 2017, of +1,6%, anders berekend.
Of dat komt door die ECB…? Ik weet het ook niet.
Als ik het CBS-bericht zo lees hebben we het toch vooral aan de strenge (nou ja, strenge) winter te danken en onze eigen overheid die weer eens wat extra belastinggeld komt ophalen. Maar goed: inflatie is inflatie en dat schijnt goed voor ons te zijn, tenminste dat wordt ons steeds verteld.
Voor jou als ondernemer belangrijk? Ik zag vandaag al de eerste leverancier die die stijging aangrijpt voor een (stevige) prijsverhoging. En zo ontstaat (inderdaad) inflatie, leerde ik vroeger op school (Dixit: ‘de kern van de economie, Prof. Heertje’, wie is er niet groot mee geworden?).
Belasting controleert bedrijven niet meer
Nou ja: dat is nou ook weer wat overdreven want dat doet de Belastingdienst nog wel. Maar wel veel minder dan ‘vroegâh’.
Tenminste, dat lees ik hier.
Als (schrale) troost: dat heb ik eerder meegemaakt, ergens eind jaren ’80. Er was toen een grote reorganisatie aan de gang (hé!) en toen was het ook een hele tijd behoorlijk ‘stil’. Daarna ging het controle schip weer gewoon varen. En denk eraan: de fiscus mag bij controles 5 jaar terugkijken (en naheffen).
Misschien hebben ze het momenteel ook wat te druk met veel andere zaken, bijvoorbeeld deze? We weten het niet…..