Het was afgelopen dinsdag weer plannetjesdag: wat heeft onze overheid voor ons in petto voor het jaar 2017?
Nou… kort samengevat: weinig (nieuws) eigenlijk. De vakpers was nog het meest verbaasd over het afschaffen van de bijzondere fiscale aftrek voor onderhoud aan monumentenwoningen, kun je nagaan. Er verandert in 2017 inderdaad ook niet zo heel veel. Ja, de arbeidsaftrek gaat omhoog (“werken moet lonen”, VVD) en de algemene heffingskorting gaat omlaag bij een hoger inkomen (“nivelleren is een feestje”, PvdA), maar dat wisten we al lang.
En we gaan er (bijna) allemaal op vooruit. Mooi! Hoewel: zoals ik iemand op tv zag zeggen: “eerst in de portemonnee zien, dan geloven…”.
Natuurlijk struikel ik weer over de samenvattingen van alle plannen in de vakpers. Dus dat ga ik hier lekker niet zelf doen: pick the one you like best.
Speciaal (nou ja, ‘speciaal’) voor ondernemers is er ook nog deze (sponsored by the government).
Oh ja, nog een interessante: vanaf 2017 komt er weer een (hoge) vrijstelling voor ouders die hun kinderen geld schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis, of het versneld aflossen op de hypotheek. Dus wacht even……
Maand: september 2016
‘Overheidsbeleid kostte 365.000 banen’
Tussen alle ronkende teksten en ander ongemak dezer dagen las ik een interessant essay op ESB (Economisch Statistische Berichten, de snoepdoos voor mij en mijn vakgenoten).
Een mooi onderzoek (nou ja, mooi) van de ING waaruit blijkt dat de overheidsaanpak in de periode 2011-2017 ongeveer 365.000 banen heeft gekost. Nee, niet door de ‘crisis’ dus, maar door wat de overheid deed en naliet. Zo! Ik heb nog niet nagekeken hoeveel nieuwe banen er door doortastend overheidsbeleid in 2017 gaan ontstaan, maar zoveel zullen het er niet zijn schat ik in.
Plannen voor een nieuwe Box 3-belasting
Vanaf 2017 wordt de belastingheffing over vermogen in Box 3 (wat) anders geregeld, ik schreef het hier al eerder op.
Een echte verandering is die nieuwe regeling nog niet terwijl velen eigenlijk een totaal andere manier van belasting heffen op vermogen willen: een systeem dat ‘eerlijk’ is. Aan een nieuw systeem wordt al tijden gesleuteld, met inmiddels een tastbaar (tussen-)resultaat: een rapport met ideeën en voorstellen.
En zowaar: er wordt weer gedacht over het ‘heffen van vermogensbelasting over het werkelijk gerealiseerde rendement’. De oudjes onder ons kennen dat nog, van voor het Boxen-systeem (nieuw vanaf 2001).
Ga dus maar weer vast nadenken want het gaat (waarschijnlijk) weer anders worden vanaf 2018 (ofzo). En voor wie (ook) belegd in onroerende zaken? Google eens op hoe het toen geregeld was…..
Rating = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords)
Met deze formule kun je rijk worden las ik. Wat het is? De wiskundige formule voor het bedenken van muziek die (bijna) iedereen mooi en leuk vindt. En dus wil hebben en dus ook koopt.
Dat las ik hier.
Een must voor iedereen met muzikaal talent, zou ik denken. Of voor wie geld wil verdienen.
Of beide.
Helaas (voor mij dan): van de top-10 vind ik er maar 2, hoogstens 3 mooi en/of leuk. Toch weer een buitenbeentje….. ;-(
DBA, deel zoveel & een meldpunt
De onrust over de afschaffing van de VAR houdt aan. Er is weer (weer!) tekst (pdf) van StasFin Wiebes ter verduidelijking.
Tja. Als je zoveel teksten nodig hebt om het allemaal uit te leggen is er misschien toch iets mis met wat je bedacht hebt. Toch?
Want wat is het verschil tussen 2 metselaars die in loondienst een muurtje metselen en hun twee ZZP-collegae die als ondernemer de andere kant van dat muurtje metselen? Ja, zeg het maar want dat kan dus echt, dat verschil. En waarom een ‘freelance-journalist’ ineens niet meer ‘freelance’ is als die een redactievergadering moet bijwonen?
Als we het in dit land echt niet meer weten? Dan richten we een meldpunt op en ja hoor, daar is ‘ie: het Meldpunt DBA, uw brievenbus voor alle ongemakken en andere ellende.
Een nieuw onderzoek naar het effect van de DBA is er ook weer. Conclusie: echt goed gaat het niet, zo ’n 47.000 zelfstandigen zijn hun opdrachten kwijt. De grote winnaars zijn voorlopig de uitzendbureaus en de intermediairs.
DBA: …. tja
Het blijft een aandachtspunt, die nieuwe DBA. Zie ook de artikelen op deze site (hieronder). Omdat het zo belangrijk is komt er steeds meer info. Het lijkt wel of iemand de kraan heeft opengezet, het blijft maar informatie stromen, om je -verder- in te lezen. Want best belangrijk.
Beginnen we maar eens met nu.nl (wel jammer van het gesloten forum daar, dat was het leukste van Nu.nl) met een onderzoek. En nog een onderzoek, van TNS (pdf). RTLz doet ook een duit in het zakje. Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar dat doe ik maar niet. Dit gaat een mooi koppijndossier worden, of eigenlijk is het dat al.
In lastige tijden zet ik vaak een mooi muziekje op. Dit vind ik in dit geval een passende gouwe ouwe uit mijn jeugdjaren. Want zo voelt het op dit moment, die DBA, van achter mijn bureau. Beste advies nu? Dat schreef ik hier al op.
Update 19/09/2016: Brief (pdf) StasFin Wiebes. Hij steekt een lucifer aan, ter verlichting van deze duistere tijden.
Huurhuis zakelijk aftrekbaar
Ja, dat was toch wel even een verrassing: de uitspraak van de Hoge Raad over ondernemers met een huurhuis en een kantoor of werkruimte in/aan huis. Die ondernemers kunnen de huurkosten aftrekken, als… De Belastingdienst stond dat nooit toe, maar nu wel.
Verschillende lagere rechters weigerden in het verleden die aftrek (de Belastingdienst dus ook), sommige rechters dan weer niet en de Belastingdienst wilde weten hoe het nou zat en heeft de hoogste rechter om een uitspraak gevraagd en die is er in augustus gekomen. Verrassend!
Hoe zit het dan nu?
Geen gezeik: iedereen rijk!
Vast ook gezien: ‘we’ gaan er volgend jaar allemaal (allemaal ja) weer op vooruit. Financieel, fiscaal dan, procentje ongeveer. Voor zover tenminste het om de centrale overheid gaat dan. Lees het vrolijke nieuws.
En zet onder het lezen dit mooi passende deuntje op, uit de oude doos. En toch bezig: verklarende politici, ook mooi.
Even serieus: zullen we in de eerste plaats eens even wachten of het allemaal ook zo doorgaat? Dat weten we in december. In de tweede plaats: dan weten we ook meer over al die andere belastingen, heffingen, con- en retributies die de boven ons gestelden hebben bedacht en wat daar in 2017 mee gaat gebeuren. En wat de nu zo ruimhartig uitdelende politieke partijen betreft? Die doen me de laatste weken aan een heel ander liedje denken…. Sorry, kan het niet laten.
DBA: Hold your horses!
Soms (soms!?) loopt de werkelijkheid sneller dan de wenselijkheid. Vorige weer schreef ik hier een (korte) uitleg over de DBA en de stand van zaken. Afgelopen week buitelden de bestuurders, politici en weet-ik-veel-wie-ook-nog over elkaar heen met meningen, visies, toekomstverwachtingen en stippen op de horizon.
Beginnen we met StasFin Wiebes die aan het VNO-NCW uitlegde dat er echt niets aan de hand is. Mooi! Toch? En omdat er niets aan de hand is stelt het CDA 25 (25!) vragen, gaat de VVD nadenken over uitstel, zelfs afstel van de DBA-regels en begint ook de PvdA zich te roeren. Jaja ik weet het: er komen verkiezingen aan en zo ’n 1,2 miljoen ondernemers (+ partners, kinderen, familie, bekenden en relaties..) dat zijn een hoop stemmen…..
En toen? Dus? Wat gaan, moeten we nou doen?
13 miljard appeltjes
Zo! Dat was deze week eens stevig ingrijpen van en door de EU: of Apple even 13 miljard aan achterstallige winstbelasting over wil maken aan Ierland. Zowel Apple als Ierland zijn inmiddels in beroep gegaan tegen deze beslissing, dus de definitieve uitkomst gaat nog jááááren duren dus. En natuurlijk: uitstel van betaling totdat…
Maar desalniettemin: ’t is wat, de beslissing zelf en het bedrag natuurlijk ook. Niet dat Apple hierdoor zal omvallen, ze schijnen ruim 230 miljard dollar belastingvrij geparkeerd te hebben op de Bermuda’s. Dus de iPhone7 komt er gewoon. Volgens de Apple-baas Tim Cook gaat het om het principe, althans zo schrijft hij in zijn brief aan alle Appleklanten.
En Ierland? Ierland (en trouwens ook Luxemburg, Nederland, …) zijn niet blij omdat het door de EU -met terugwerkende kracht- onderuit halen van afspraken tussen landen en bedrijven (zogenaamde ‘ruling’s’, weet je ook gelijk wat dat woord betekent) wel heel erg ver gaat, zeker als het over een periode van een jaartje of 20 terug gaat. En daar zijn de grote bedrijven natuurlijk ook niet blij mee: dachten ze het goed (en goedkoop) geregeld te hebben….. Amazon zit ook in Ierland, eBay in Luxemburg, U2 en de Rolling Stones in Nederland, Google zit ook in Ierland, ….
Dat gaat een gedenkwaardig bloedbad worden als de EU hiermee doorgaat.
Maar misschien heeft de EU ook wel gewoon gelijk? Ja, dat zou zomaar kunnen ja. Kwestie van politiek en nog wat andere zaken (vul die zelf maar in).
Maar alles bij elkaar opgeteld: rare meiden bij die EU….
Voordeeltje wel: als deze trucjes niet meer kunnen (mogen) zullen al die landen andere manieren moeten vinden om de grote internationale bedrijven binnen hun landsgrenzen te houden. Het verlagen van de winstbelasting bijvoorbeeld, de Vennootschapsbelasting in ons land dus en dat moet dan ook voor gewone, Nederlandse bedrijven. Mooi toch?
(En dan maar blijven roepen dat al die ‘nationalistische populistische’ tendensen niet goed zijn……).