Goh. Je verwacht het niet…. Het gaat toch niet helemaal goed met de ‘nieuwe VAR’. Zijn het beginperikelen? Gaat het enorme en blijvende gevolgen hebben? We weten het niet. Nog lang niet.
Wat we wel weten is dat 01 mei een belangrijke datum is (want dan zou het geregeld moeten zijn). En wat we ook weten is dat er her en der de nodige onrust is en onduidelijkheid en (belangrijker) onzekerheid en stopgezette klussen.
De uitzendbranche en de bemiddelingsbranche ziet zijn kans natuurlijk schoon en komt met ‘veilige en passende’ oplossingen. Oplossingen die dan vooral de opdrachtgever veiligheid bieden (logisch natuurlijk, want die betaalt) en waar menig ondernemer tegenaan loopt. Nogal eens zo hard dat zijn bedrijf in gevaar komt. Lees bijvoorbeeld hier. Ik heb het hier al vaker opgeschreven: pas op! Pas op als opdrachtnemer en als opdrachtgever!
Maand: april 2016
Sparen in Box 2 ?!
Al tijden bekend: sparen in Box 3 loont momenteel niet. De rente is laag en de Belastingdienst int 1,2% over je tegoeden dus dat schiet daar niet echt op. Dus ontstaan er de meest curieuze ‘Panama-routes’.
Zover als Panama hoef je natuurlijk nou ook weer niet te gaan, in Nederland zelf kun je ook goed terecht voor slimme opzetjes. Een heel bekende? Sparen in Box 2.
Box 2 kennen alleen de ondernemers met een B.V. (want hun B.V.-gebeuren zit grotendeels daar).
Maar iedereen kan een B.V. oprichten (tenminste als je geen juridisch verleden hebt….).
Hoe werkt die truc dan? Na de break…
Belastingdienst ‘loopt leeg’…
Het was al langer bekend: de Belastingdienst gaat zich meer op automatisering toeleggen. En dan zijn er minder mensen nodig, dus moeten er ongeveer 5.000 belastingambtenaren ‘een nieuwe uitdaging zoeken’. Of met vroegpensioen natuurlijk….
Aan de ambtenaren die niet meer nodig zijn boventallig zijn is een aanbod gedaan en dat aanbod is blijkbaar zo interessant dat er gelijk 4.200 ambtenaren ‘ja’ op hebben gezegd.
Oei! Dat was nou ook weer niet helemaal de bedoeling, zo veel en zo snel. Men (de leiding en de vakbond) vreest een ‘braindrain’ en een enorme verstoring van de toch al ingewikkelde werkprocessen.
En oh ja: als de vertrekkers fiscaal (gna gna) worden gezien als medewerkers die vroegpensioen krijgen moet de werkgever een boete van 52% betalen…… Dat wordt een mooie naheffing dan, met een regeling die kan oplopen tot € 75.000 per medewerker.
Broodfonds verplicht?
Al tijden (jáááren, mag ik wel zeggen) orakelt ‘Den Haag’ over de financiële en fiscale status van ondernemers. Er zijn er teveel (nee, niet teveel orakels, teveel ondernemers) en het levert te weinig belasting op kost teveel.
In de rij Haagse orakels heeft zich een nieuw orakel aangesloten, en niet de minste: Klaas Knot, de directeur van de Nederlandse Bank. Het antwoord op de vraag wat die nou weer met deze kwestie te maken heeft moet ik je het antwoord helaas schuldig blijven. Maar als Klaas spreekt, dan luisteren wij natuurlijk. Toch? Bij deze.
Brief StasFin afschaffing VAR
StasFin Wiebes heeft alle ‘houders’ van een VAR-verklaring een brief gestuurd. Een brief? Jazeker, een brief. Met postzegel – nou ja: Port Betaald dan. Een brief met uitleg over de afschaffing van de VAR per 01-05-2016. Heb je een VAR dan heb je die brief gehad, hoop ik. En anders….?
Anders kun je ‘m hier vinden.
Pensioen EB: de trein rijdt door
De Tweede Kamer steunt StasFin Wiebes in zijn plannen voor het pensioen in Eigen Beheer, binnenkort komt het definitieve voorstel op papier. Waar het heengaat weten we al wel zo ongeveer.
Kort samengevat.
1. Vanaf 2017 mag er niet meer (verder) gewerkt worden met het PEB.
2. B.V.’s/Dga’s die willen (en kunnen) mogen het PEB afwaarderen tot de fiscale waarde en vervolgens tegen 70% afkopen naar privé (met navenante heffing Inkomstenbelasting dan dus wel).
3. En (/of) anders mag alleen in de B.V. verder voor Pensioen gespaard worden via de nieuwe OSEB.
Geen echt nieuws dus allemaal, behalve dan dat de PEB-trein doorrijdt richting ’the great Abyss’.
Dé Ondernemerscheck
Nou ja, ‘dé’ Ondernemerscheck…. wat de Belastingdienst daar belangrijk in vindt dan, in dat ondernemerschap. Ook belangrijk, wat de Belastingdienst vindt. Maar tegelijk ook wel weer wat selectief shoppen in de regels en omstandigheden.
Zo simpel is het immers allemaal natuurlijk nou ook weer niet. Desalniettemin (en ook gezien de hele toestand rond de VAR en de DBA nu): doe de APK voor ondernemers eens zelf, hier.
Twijfels? Iets niet in orde?
Je weet waar je garage is…..