Eindelijk: Inkomstenbelasting 2016 bekend, en uitgerekend

Het duurde even, maar op 16 december ging dus ook de Eerste Kamer akkoord met de belastingplannen voor 2016. Zoals verwacht.
AdNWeb Belastingenveloppen
Met de nu definitieve plannen sloegen de vakcijferaars natuurlijk aan het rekenen: wat het gaat opleveren, dat ‘cadeau’ van 5 miljard? Dat valt om den drommel niet mee, dat rekenen: het aantal knoppen waaraan gedraaid kan worden is inmiddels zo groot dat een berekening met een zakjapanner niet meer te doen is (nou ja, is wel te doen – maar dat kost meer dan één kop koffie per inkomen). Dus is het wachten op de software die het rekenen makkelijker maakt en die is er inmiddels, dus we kunnen écht aan de slag. En niet met al die -van overheidswege- verstrekte percentages (“U gaat er x% op vooruit”, x% van wat?), maar in harde Euro ‘s.
Na de break….

Lees meer..Eindelijk: Inkomstenbelasting 2016 bekend, en uitgerekend

Pensioen in Eigen Beheer: dé brief is er!

Lang verwacht en toch gekomen: dé brief van StasFin Wiebes met zijn ideeën over de toekomst van het Pensioen in Eigen Beheer (PEB).
AdNWeb Geraniums
Echt heel verrassend is de brief niet, die ideeën zoemden al langer rond. Daarnaast zijn het ‘nog’ (verder uitgewerkte) ideeën waarop iedereen nog even mag schieten. Het plan is wel: invoeren per 01-01-2017.
Sinds de eerste grote wijziging van de pensioenregels (2005) werd het steeds woeliger voor de (voorheen trotse) eigenaren (DGA ’s dus) van een PEB: de hele zaak was nog niet ingrijpend verbouwd of de nieuwe ploeg bouwvakkers stond alweer op de stoep. Er is de laatste jaren wat afgerekend, herrekend en af vergaderd. Maar er komt verlossing, of eigenlijk: weer een nieuwe ploeg bouwvakkers dus.

Lees meer..Pensioen in Eigen Beheer: dé brief is er!

VAR & DBA 2016: Eerste Kamer doet moeilijk

De plannen van StasFin Wiebes voor het vervangen van de VAR door de nieuwe DBA liggen behoorlijk onder vuur in de Eerste Kamer. Doen ze natuurlijk wel vaker daar, dwarsliggen, om vervolgens toch..
AdNWeb Contract
Maar het lijkt nogal serieus, het verzet daar. Tenminste, dat schrijft BNR. Ook wel een beetje logisch: de VAR was al een gedrocht, maar er was wel mee te werken. Het nieuwe DBA plan dreigt vooralsnog een even groot gedrocht te worden waar nauwelijks mee te werken valt, in ieder geval niet in veel gevallen met eenmalige opdrachten. Je hoort…..

Lening(en) van eigen B.V.: pas op!

Het gaat een spannend jaar worden voor ondernemers met een B.V. en een lening van die B.V.: de Belastingdienst gaat in 2016 goed kijken naar die leningen: zijn die wel ‘zakelijk’ genoeg?
AdNWeb GeldpotjeIn onze vakliteratuur verscheen deze week een behoorlijk dreigend artikel hierover. Of de soep zo heet gegeten wordt als in dat artikel staat weet ik (nog) niet, maar ‘een puntje van aandacht’ gaat dit zeker worden in 2016 en wie zich echt als DGA ‘onzakelijk’ gedragen heeft zou zomaar een vragenbrief kunnen krijgen en die vragen zijn dan niet echt erg fijn. Geen (goed) antwoord op die vragen; dan óf terugbetalen, óf de lening wordt een dividenduitkering (duur!!!).

Vanaf 2016: strenge BTW-controles

Zo af en toe zijn er ontmoetingen tussen de Belastingdienst en de ‘intermediairen’ (zoals ik en mijn vakgenoten genoemd worden).
Altijd leerzaam, en vaak ook leuk trouwens. Gezellig zelfs.

AdNWeb Gouden EeuwOp de laatste intermediairendag (november/december) hoorden we een interessant betoog over de plannen voor nogal vergaande controles van de Belastingdienst op de btw-aangiften en de ‘balansposten btw’. Ik kan hier alles proberen uit te leggen, maar de hedendaagse techniek staat voor niets: bijgaand een YouTube link naar het betoog zelf. Hoor en kijk zelf, dan weet je welke plannen er opborrelen in de serverruimtes van de Belastingdienst. ‘Big Data’ is watching you, ook bij het maken van de btw-aangiften. Gelukkig wel verteld door een ouderwets strenge belastingman. Zo hoort dat!

SMS-parkeren: goedkoopste/beste?

Kwartjes (oeps, sorry) in de parkeermeter gooien is ‘zóóó 2014. We gaan ‘allemaal’ aan het betalen van de gemeentelijke tollenaars via mobiele apps. En omdat we dat zo doen zijn er nogal wat manieren te koop.
AdNWeb KassaEn -natuurlijk- verschillen al die manieren allemaal nogal qua gebruiksgemak en kosten, dus welke moet je dan kiezen?
Z24 zette ze allemaal op een rijtje en geloof het of niet: het is een kwestie van smaak, handigheid, wat je gewend bent en hoeveel geld je ervoor over hebt; je parkeergedrag dus omzetten in een excelsheet en je weet het…. Tot je gedrag verandert dan natuurlijk, of de tarieven.

Nachtje ‘erover slapen’ helpt niet

Dé essentie van ondernemen is: beslissingen (durven te) nemen. Nou ja, dé essentie… één van dé dan. Hoe doe je dat: beslissingen nemen?
AdNWeb YesNo
Een bekende hulptruc is ‘er een nachtje over slapen’. Maar dat werkt dus niet, lees ik op RTLZ. En RTL schrijft dat dan weer op gezag van niets minder dan de universiteit van Harvard, Jawel, die!
Die heeft het onderzocht. Conclusie (onder andere): “Ergens over slapen zorgt er niet voor dat je je beter voelt over de keuze die je maakt, en kan zelfs zorgen dat je je er slechter door voelt”. Dus niet meer doen hè!

Het fiscale cadeau komt!

Jaja, ‘het’ komt er: we krijgen ons kerst(pret)pakket aan ‘belastingverlichting’ in 2016. Onze dank is natuurlijk enorm groot (of we dat dan bij de komende verkiezingen ook even willen tonen).
AdNWeb Geldtrekken
Overal worden de cijfertjes over deze ‘verlichting’ breed uitgemeten. Helaas wel vooral in percentages van andere percentages die we er zoal op vooruit gaan gezien onze ‘huishoudelijke samenstelling’. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik tel altijd graag de harde euro’s, met percentages kan ons huishouden de bakker nou eenmaal niet betalen. Als mijn bureau leeg is (wat nu even niet meevalt) ga ik weer eens rekenen zoals ik dat al jaren doe rond deze tijd. Binnenkort op deze site dus niet de getallen, maar de bedragen (= de Euro ‘s).
Met de ontwikkeling over de jaren erbij, want dat zegt ook wat.

Ben jij financieel zelfredzaam (genoeg)?

Ja, goeie vraag, toch? En tegenwoordig geen vraag zonder een onderzoek als (poging tot) antwoord. Het Nibud deed het onderzoek deze keer en dat is hier te lezen. Leuke lectuur voor de donkere dagen (vind ik, en gezien de omvang ben je ook even van de straat…….).
AdNWeb YoungAccountants
Wat blijkt bijvoorbeeld? Dat ‘maar’ 17% van alle huishoudens in NL voldoende financieel zelfredzaam is. Het Nibud bedoelt dan: er dus genoeg verstand van heeft (of denkt te hebben, het is een enquête hè) en (ja, dat hoort er ook bij) zich er ook naar gedraagt. Zo: 17%! Dus 83% niet, of in ieder geval minder, of onvoldoende. Of helemaal niet.

Toch AOW met 65? Spannend!

De (of beter hier: een) rechter heeft een best wel spannende uitspraak gedaan in een zaak waarin een vrouw meent recht te hebben op een AOW-uitkering vanaf 65 jaar en dus niet (zoals wettelijk voorgeschreven in haar geval) vanaf haar 67e jaar.
AdNWeb Geraniums
Het is wel een speciaal geval, die vrouw (met alle respect natuurlijk), maar toch. Het gaat om iemand die al was gestopt met werken en met haar ex-werkgever (of uitkerende instantie, dat lees ik zo snel niet) een regeling had getroffen tot haar 65e jaar, tot aan de ‘oude’ AOW dus. En toen legde de regering de AOW-finishlijn ineens 2 jaar verderop en mevrouw stond naar een gapende financiële kloof te kijken tussen haarzelf en die AOW-finishlijn. De rechter vond dat zij aanspraak kan maken op AOW vanaf haar 65e: het gevolg van de nieuwe regels was voor mevrouw “buitenproportioneel”. Zo!
Er komt vast nog hoger beroep en de uitspraak werkt zeker niet zomaar voor iedereen, maar er zit misschien een gat in de dijk. Hoop doet leven, toch?