Dat werken voor de dommen is wisten onze voorouders al en dat hebben ze via dat gezegde aan ons meegegeven. En dat hadden ze goed gezien, hoewel ze het heel anders bedoelden dan wat ik hier nu ga typen. En als het CBS het zegt…. dan is het waar. Toch?
Dat CBS deed een onderzoek naar de koopkracht van diverse groepen inkomens: bijstand, minimumloon, modaal en 1,5x modaal.
De provo’s van DasKapital gingen aan de slag met die cijfers en zie wat de conclusies zijn.
Dit soort cijferwerk heb ik zelf ook wel eens gemaakt, alleen niet zo mooi in tabelletjes, met duiding. Of dit goed, wenselijk is? Geen idee, dat is politiek en daar doe ik hier niet aan. Opvallend is het op zijn minst wel. Een ding bewijst het resultaat van al dit cijferwerk wel: werken en daar geld mee verdienen is ook een ambitie…..
En bij die conclusie hoort (zoals gebruikelijk hier) een liedje. Lekker 80’s ook!
Maand: oktober 2015
Starbucks: hoe werkt dat nou?
Nogal in het nieuws de laatste tijd: Starbucks (e.v.a.) en hoe die met instemming van Nederland nauwelijks belasting betalen in NL. Nou ja, nauwelijks winstbelasting dan. Omzet- en loonbelasting betalen ze natuurlijk wel.
Hoe doe je nou zoiets? Dat is weliswaar een beetje fiscale Hogeschool, maar toch ook weer niet zo moeilijk. Voor kleine(re) ondernemers is dit zo niet te doen, want te ingewikkeld en vooral te duur (tweede bedrijf elders enzo). Maar wel leerzaam. En voor wie het graag toch wil: hier een lijstje met de Vennootschapsbelastingtarieven in Europa en de laatste kolom (tarief royalty’s) is ook belangrijk.
Terug naar: hoe doe je dat? Na de break…..
Exit DigiD ??
Interessant nieuws: de Belastingdienst gaat experimenteren (ojé!) met het gebruik van je toegangscode en wachtwoord bij je bank. Met die code & wachtwoord kun je straks ook bij je belastinggegevens.
En tegelijk loopt er dus ook nog een ander plan: dit. Een selecte groep (65.000 belastingplichtigen) mag het vanaf 2016 een half jaar uitproberen en de proef geldt vooralsnog alleen voor particulieren (of beter gezegd: particuliere aangiften) en dus (nog?) niet voor ondernemers-aangiften. Inloggen voor de belastingaangifte kan vanaf volgend belastingjaarjaar niet alleen met je bancaire codes maar ook met je bankpas of de app van je bank (met je bankpas, hoe gaan ze dat doen???). De ‘pilot’ duurt een half jaar en ABN, ING, Rabo, SNS en Triodosbank doen mee aan de proef. Na dat halve jaar wordt geëvalueerd: stoppen of voor iedereen toegankelijk maken. Nu gaat dat identificeren nog via DigiD en/of (voor ondernemers) via de speciale inlogcodes. Je mag zelf (nog?) kiezen tussen de oude DigiD en deze nieuwe methode.
En nee (zeggen de Belastingdienst en de banken in tweestemmige harmonie): als je je bankaire toegangscodes gebruikt kan de Belastingdienst echt niet ook je bankgegevens inzien en de banken kunnen niet spieken in je fiscale gegevens, dus Big Brother is NOT watching you.
Overigens: er blijken ook al verregaande plannen te zijn om via je bankaire inlogcodes toegang te krijgen tot je verzekeraar(s) of webwinkels.
Snik: de blauwe envelop verdwijnt….
We zijn er – zeker als ondernemers – allemaal mee opgegroeid: de blauwe enveloppen. “Vol verwachting klopt ons hart”, toch, iedere keer weer? Maar het is afgelopen: de blauwe envelop wordt ‘uitgefaseerd’ (waarom worden er toch altijd van die bizarre termen gebruikt, wat is er mis met ‘afgeschaft’, of ….??). Honderd jaar oud, wordt ‘ie dit jaar, die blauwe envelop. En in dat honderdste jaar mag hij met pensioen.
Het ging natuurlijk nooit om die envelop zelf, maar om wat erin zat: de aanslag! Soms kostte die aanslag je een nachtje slaap, of een goed humeur. Soms was die aanslag een mooie aanleiding voor een lekker hapje en drankje buiten de deur. Ik heb ze zelfs wel eens ingelijst gezien!
En soms kwamen ze zelfs op internet terecht…
De vervanger wordt de ‘Persoonlijke Digitale Postbus’. De overgang van blauwe envelop naar digitale ‘communicatie’ begint bij de Toeslagen, al vanaf de voorlopige beschikkingen 2016, dus eind 2015. Je zult er de komende jaren aan moeten gaan wennen, het is niet anders. Hoe gaat het precies werken? Lees verder onder het genot van een toepasselijk deuntje. Dit misschien?
DBA (VAR): nieuwe contracten!
Het begint te komen: de ‘modelovereenkomsten’, de door de Belastingdienst goedgekeurde contracten ter vervanging van de VAR.
Ik ga op deze site niet meer aan ieder contract aandacht besteden, je kunt het hier zelf volgen. Alleen als er iets bijzonders gebeurt kun je dat hier lezen. Vijftien modelovereenkomsten staan er inmiddels, waarvan overigens nog maar eentje van de toegezegde ’40 branche-modellen’ (de bouw is de eerste branche). Je kunt nu wel aan de slag, want er komt langzaamaan wel structuur in. Voor 01-01-2016 moet het geregeld zijn!
Als je hulp nodig hebt: je weet me te vinden. Advies: neem het niet te makkelijk, deze hele operatie. Dat kan je geld kosten. En klanten.
Update 19/10/2015: en de inkt van dit artikel is nog niet droog…. of de hele operatie wordt 3 maanden uitgesteld, tot 01 april 2016 dus.
Ok, we blijven dus nog even doorVARren…. Goh!
Ureneis Zelfstandigenaftrek: duur gevalletje niet goed
Grappig (nou ja, niet voor betrokkene dan) voorbeeldje van het te makkelijk opnemen van de ureneis (die 1.225) Zelfstandigenaftrek.
Kort samengevat hier te lezen. Beetje sneu toch wel, zeker voor iemand die al sinds 1967 blijkbaar bedrijfsmatig bezig is.
Een beetje nieuwsgierig word ik wel van zo ’n bericht: wie zou dat zijn??? Nee, ik heb er niet naar gezocht; dat gaat me nou net ietsje te ver (natuurlijk heb ik er wel op gezocht… en gevonden. Maar dat ga ik hier niet vertellen). Leerzaam is het wel: ook voor die interessante fiscale aftrekpost moet je bij de tijd blijven! Zorg ervoor dat jij straks niet ook op deze manier vereeuwigd wordt op het internet…….
Snuffelen in openbare cijfers: leuk!
Deze week dook er ineens een interessante site (en dus ook leuke, vind ik dan – maar misschien ben ik hier wel teveel een vakidioot. Of toch niet?).
Maar mocht je wat tijd over hebben……. en/of nieuwsgierig zijn….
De site heet ‘Openspending‘ en je kunt daar in de cijfers van (bijna) alle overheden rondsnuffelen.
Ik natuurlijk gelijk op ‘Nijmegen’ zoeken, per slot ben ik een ‘echte’ (nou ja, niet helemaal). Goed om die cijfers eens zo te zien. Je kunt niet alleen zien waar al het geld heengaat per gemeentelijke activiteit, maar ook waar het vandaan komt. Je kunt ook zien hoeveel geld er in gemeenten e.d. totaal omgaat en je kunt zelfs gemeenten met elkaar vergelijken (Nijmegen vs. Arnhem: tjonge!). Ook leuk is dat je die cijfers als totaal kunt zien, maar ook gemiddeld per inwoner, of per huishouden.
Pensioen Eigen Beheer, vervolg….
Zijn we weer, met & over het Pensioen in Eigen Beheer in de eigen B.V. De vorige keer was het met nog wat vage antwoorden van de StasFin op vragen over zijn plannen. En dat het dus 2017 zou worden.
In de eerste berichten over de commissie-vergadering in de Tweede Kamer stond een – voor mij, voor iedereen eigenlijk – cryptische zin. En de bedoeling van die zin is deze week wat duidelijker geworden. Volgens Wiebes wordt stoppen met opbouw in eigen beheer als volgt mogelijk: bestaande verplichtingen worden bevroren. Daarna volgt afstempelen (= verminderen) van de verplichting tot de fiscale waarde zonder -nogal prijzige- fiscale gevolgen en dat zal voor velen een hele opluchting zijn.
Maar er is nog meer…..
Minder boekenonderzoeken……
Goed nieuws (of niet, ’t is maar hoe je het bekijkt….): er zullen in 2015 veel minder belastingcontroles via boekenonderzoek gaan komen. Aldus StasFin Wiebes op vragen van de Tweede Kamer.
In totaal zullen er dit jaar zo ’n 27.000 controles gedaan worden, het plan was zo ’n 37.250. Tot en met augustus zijn er 15.755 boekencontroles gedaan (dat wordt dan nog hard doorwerken!).
Op vragen uit het parlement of er dan nog wel voldoende gecontroleerd wordt bij vooral kleine bedrijven schrijft Wiebes dat er wel degelijk nog veel controles zijn, maar dan door onderzoek in/naar de ingediende aangiften en koppeling van die aangiftegegevens en koppeling met andere beschikbare gegevens. Er wordt ook meer (beter?) gelet op de software waarmee die aangiften ingediend worden.
Interessant is overigens ook nog dat de Belastingdienst nu via een proef speciaal onderzoek doet naar de gebruikers van Debit- en Creditcards, vooral naar anonieme buitenlandse kaarten. Die pilot leverde al ruim 4 miljoen Euro op aan extra geïncasseerd belastinggeld. Je bent dus gewaarschuwd ;-).
Weer valse e-mail…
Voor het geval je het nog niet gezien hebt: er is weer een valse e-mail ‘van de Belastingdienst’ (niet dus) in roulatie.
Bijna dezelfde als 3 weken geleden. Deze keer met als ondertekenaar ‘Peter Veld’ en als bankrekeningnummer NL76 ABNA 0976 8468 10.
Doe ’t niet! Trap er niet in, betaal niet en open de link niet! In de prullenbak met dat ding……
De fiscus werkt zo (via de mail) ook niet. Nooit.